Дневен план за навициСвали сега 

Трикове за справяне с пролетната умора

А доколко реална е тя?

Трикове за справяне с пролетната умора

Какво представлява пролетната умора?

Пролетната умора може да се опише като състояние на летаргия, с понижени нива на енергията и/или симптоми на депресивни състояния.

Както и името подсказва, състоянието се наблюдава с настъпването на пролетта и може да бъде причинено от нормалната реакция към повишаването на температурите на околната среда или пък да е следствие на медицински причини, като алергични прояви към цъфтежи, полени и други.

Причините за пролетната умора не са напълно ясни. Най-голямата хипотеза обаче е свързана с хормоналния баланс.

Идеята е, че по време на зимните месеци и понижените температури навън, телесната температура също пада, кръвното налягане се увеличава, както и отделянето на мелатонин. Със затопляне на времето през пролетта настъпва обратното – телесната температура се покачва, кръвното налягане спада, а доминиращият хормон е серотонин – този на щастието, зависещ от дневната светлина.

Преминаването между тези състояния не винаги става гладко и по-често е причина за специфична реакция в тялото, отговорна за усещането за умора.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Кои са най-често засегнатите хора?

Вероятно ако не вие, то със сигурност сред познатите ви има не един, от когото сте чували репликата: „пролетната умора ме налегна, нямам енергия и желание за нищо“.

Усещането е, че като че ли засяга немалко хора, но всъщност за мнозина тази умора, траеща обикновено 2-3 седмици, е по-скоро форма на предразсъдък, отколкото нещо, което е реално измеримо.

Все пак, ако усещате системна умора при смяната на сезоните, ето някои конкретни стъпки, чрез които бихте могли да се почувствате по-добре.

Трикове за справяне с пролетната умора

Повече време на слънчева светлина

Светлината играе голяма роля да се чувстваме свежи и будни, затова се старайте да прекарвате достатъчно време на дневна светлина.

Ако работното ви място е разположено по-далеч от прозорец с естествена светлина, правете по-чести почивки и излизайте навън. Създайте си полезни навици, като например да пиете сутрешното си кафе или чай на терасата, да се разхождате в обедната почивка и други.

Повече активности, които ви усмихват

По-дълъг ден, повече слънчева светлина, повече оптимистично настроение. Използвайте дългия ден, за да включите активност, която ви прави щастливи.

Може да редувате спортна дейност с любимото хоби например и/или да организирате по-чести виждания с приятели – на разходка в парка след работно време, съчетавайки полезното с приятното.

Грижете се за качеството и количеството на съня си

Често казват, че сънят е един от най-добрите „доктори“ и това не е случайно. Затова е добре, ако страдате от пролетна умора, стремежът към подобрено качество на съня да е сред приоритетите ви.

Как може да го направите? Почерпете идеи от тази статия и не допускайте системно да недоспивате.

По-добри хранителни навици

Вероятно знаете за голямото значение, което има храната върху начина, по който се чувстваме.

Ако по-голямата част от менюто ви е заето с преработени и пакетирани храни, то сега е чудесно време постепенно да въведете нови и полезни навици.

Включете свежи салати със сезонни зеленчуци, по-често приготвяйте максимално непреработени храни. Купете си например прясна риба, вместо да отваряте поредната консерва. Направете си омлет за закуска, вместо да посягате към кренвиршката от магазинчето по път за работа.

Ако изпитвате затруднение и смятате, че подобно начало е трудно, то следвайте съветите от нашето ръководство за начинаещи.

Добра хидратация на организма

Има хора, които често се оплакват от главоболие и една от срещаните причини за това е... недостатъчен прием на вода.

Имайки предвид, че 60% от общото телесно тегло са съставени от вода, е добре да се стараем да бъдем оптимално хидратирани.

Дръжте шише с вода на бюрото си, създайте си навик да отпивате през целия ден.

А колко точно да бъде количеството? Строго индивидуално, но все пак ето някои полезни насоки.

Степенувайте по важност задачите

Ако признаците на пролетна умора при вас са съвсем ясни и налице, избягвайте да се натоварвате със задачи, които биха могли да почакат.

Подредете приоритетно ангажиментите си и, ако е възможно, отделяйте повече време за почивка.

Внимавайте обаче да не залитнете в обратната посока и да се оставите на пълно бездействие.

Методи за релаксация

Понякога всички имаме нужда от съзнателно довеждане на тялото до състояние на пълен покой.

Уви, в забързаното ежедневие рядко остава време за това или по-скоро смятаме за излишно въвеждането на подобни практики.

Може би сега е чудесен период, за да започнете. Запознайте се с темата.

Повече позитивни мисли

Дори и да не ви се вярва, че позитивното мислене помага, със сигурност няма да ви навреди, ако опитате.

Чувствате се изморени, без тонус, но не давайте воля на тези мисли, а вместо това си казвайте, че скоро ще се почувствате по-добре.

Не е нужно да си представяте дъги и еднорози, но една усмивка винаги върши повече работа от нацупена физиономия.

Вземете си дозата кислород!

Зимата е период, в който повечето хора се застояват в затворени помещения, независимо дали в домовете или офисите им. Вътре, на топло, между четири стени.

Сега е времето да излизате по-често на свеж въздух и да вземете полагащата ви се доза кислород.

Избягвайте да го правите по натоварени булеварди. Проучете къде около вас има градинка или парк, отделяйте време в почивните си дни, за да се разхождате сред природата.

Контрастни душове за добро утро

Ако няма медицински противопоказания, опитайте да започнете деня си с контрастни душове.

Те не само ще ви разсънят, но и ще допринесат за по-добро кръвообращение и тонус на цялото тяло.

Има различни методи за прилагането им, като времетраенето под топла и студена вода може да варира както според личните ви усещания, така и във времето, чрез практиката.

Добре е да започнете с гореща вода и да завършите със студена, а самите топли/студени интервали да са около 3-6 на брой.

В началото може да правите по-дълъг престой под горещата струя спрямо студената, например интервали в съотношение 3:1 (30-45 сек гореща към 10-15 сек студена), а с времето да достигнете до 1:1 (30-60 сек за всеки интервал).

За финал

Това бяха няколко практични идеи, чрез които да се почувствате по-добре при евентуална пролетна умора (а и не само).

Ако трябва да сме реалисти обаче, колкото повече се грижите за себе си целогодишно, толкова е по-малко вероятно да изпитате подобни неприятни симптоми с настъпването на пролетта.

Ако през по-голямата част от времето внимавате какво слагате в устата си, спите достатъчно и качествено, спортувате редовно и се пазите от прекомерни нива на стрес, надали ще сте от „застрашените“.

Рони е много яка. Буквално. Занимава се с любителски бодибилдинг от няколко години. Освен това много я бива в готвенето и рисуването. Отговаря за ежедневния диалог с аудиторията ни, както във форума, така и в социалните ни канали (линкове в края на тази страница), както и стриктно следи, дали клиентите ни стават по-добри. Как става това тя научи и чрез образователната програма на Precision Nutrition.
Още съдържание по темата
Фазите-на-храненето-храносмилане-и-усвояване
Фазите на храненето - храносмилане и усвояване

Физиология и етапи на храносмилането

Да-се-храним-бавно
Да се храним бавно

За бавното хранене, забавното хранене и здравословните ползи от това

Хранене-навън-срещу-хранене-у-дома
Хранене навън срещу хранене у дома

Правят ли ни ресторантите дебели?

Ти-избираш
Ти избираш...

...как ще запълниш свободното си време!

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow