Оцветете диетата си

Оцветете диетата си

Разноцветни алкални зеленчуци и плодове за по-пълноценно хранене

Имаме нужда от повече цветове не само в заобикалящата ни среда, но и в чинията с храна. Оцветете диетата си с повече разноцветни плодове и зеленчуци, за да е по-пълноценно храненето ви.

Колко е хубаво да бъдем обградени от повече цветове, които да внасят свежест, настроение и пъстрота!

И не говоря само за интериора на заобикалящата ни среда или пък дрехите в гардероба – не, те съвсем не са обект на днешните размишления.

Да поканим многообразието от цветове в чиниите си, за да оцветим диетата си и да направим храненето си по-пълноценно.

Как? С разноцветни алкални плодове и зеленчуци!

 • Нямам нужда от статистики и проучвания, за да отбележа, че много хора са склонни да гледат подозрително към тези храни („Какво пък толкова? Просто зеленчук – с какво ще ни е полезна една салата?“).
 • Надявам се чрез настоящия материал да покажа нова гледна точка на тези, които смятат салатите за ненужна притурка към основното, а на любителите – да напомня, че многообразието от цветове е важно не само за визуалната наслада.

За нуждата не само от киселинни, но и от алкални храни

Алкално-киселинният баланс в тялото е динамично равновесие – т.е. изменя се постоянно под влиянието на различни фактори (храна, течности, физическа активност, здраве), но поддържа едно относително постоянство. Отклоненията от това равновесие могат да доведат до редица здравословни проблеми.

Алкално-киселинният баланс е една сложна за разбиране тема, около която все още има неизвестни. Знае се какво представлява тя и как работят буферните системи на организма, за да поддържат определени стойности на pH в различните му системи, но нещата не са толкова ясни, когато стане дума за храната и нейното влияние.

Вече е известно, че храната не влияе на pH на кръвта, но все пак идват няколко много важни въпроси: Изобщо, има ли храната отношение в идеята за алкално-киселинния баланс? Защо се говори толкова за алкална диета и до колко е важно какви храни ще ядем (алкални или киселинни)?

Все още не съществува еднозначен отговор, а много противоречиви мнения и то на високо ниво, върху които ще се спрем в друг материал.

Да акцентираме на думата „баланс“. Колко е важен балансът – в храненето, в спортуването, в емоциите. Не за първи път ще напомним, че „разликата между лекарството и отровата е в дозата“.

Какво се случва на практика с храните, обаче?

Масовата, „модерната“ диета е загубила своя баланс. Тя изобилства от месо, млечни продукти, консервирани и преработени храни, изкуствени подсладители, бяло брашно, кафе, рафинирана сол, захар – примери за киселинни храни.

Съществува теория, че непрекъснатото консумиране на киселинни храни (особено преработените такива) затруднява буферните системи в организма и ги кара да се претоварят.
Отделно, човешкият организъм има за цел да поддържа алкални нива на водата в тялото (от която до голяма степен сме изградени, и която пренася ценните вещества и кислород до клетките), а с храните и напитките, които приемаме ежедневно, влияем на pH на телесните си течности.

Ето защо, за да се чувстваме в добро здраве, специалистите съветват да приемаме както алкални, така и киселинни храни, но с условието, че първите заемат по-голямата част от менюто (70% от храната ни да е алкална, а 30% - киселинна).

Имаме нужда както от алкални, така и от киселинни храни. Консумирането на изцяло алкални (при здрави хора) отново се отдалечава от така важния баланс.

Точно тук идва мястото на въпросната салата, защото повечето зеленчуци и някои плодове (с ниско съдържание на захари) са алкални, а за съжаление, не присъстват често в чинията на масовата диета.

Защо зеленчуци и плодове

Повечето зеленчуци и някои от плодовете спадат към алкалните храни, а в бонус носят фибри (подпомагащи храносмилането) и много фитонутриенти с благоприятно действие върху организма (да си припомним ползите от зеленолистните храни и съдържанието им на хлорофил – най-мощният антиоксидант, познат на човечеството).

Оцветете диетата си

Високо алкални и алкални зеленчуци:

Ниско алкални зеленчуци:

Алкални и ниско алкални плодове:

Защо различни цветове

„Защо да оцветявам диетата си? Ето – зеленолистните са високо алкални, не е ли достатъчно да ям само от тях?“

От гледна точка на алкалност и полезност – да, но вече сме говорили за важността и на разнообразното хранене, а сега ще споменем и значението на различните цветове плодове и зеленчуци, както и тяхното полезно съдържание.

Основните цветове са: зелени, червени, жълто-оранжеви, бели и лилави.

(Отварям скоба, за да поясня, че в различните групи цветове ще споменем само плодовете и зеленчуците с алкални свойства.)

Да оцветим диетата си: практическа част

За да е пълноценно менюто ви и да носи ползи за здравето – включвайте храни от всеки цвят (ежедневно или поне често) и добавяйте пъстра салата като гарнитура на пържолата си.

Има няколко начина за включването им към менюто: сурови, самостоятелно, в салати, под формата на смутита, като подправки, фрешове и детоксикиращи сокове.

Салати, смутита, подправки, самостоятелно, в комбинация с други храни:

 • Зелени: правете си салати от свежи зеленолистни зеленчуци и разнообразявайте всеки път; добавете спанак в смутитата си; към сочната си пържола сложете броколи на пара.
 • Червени: използвайте домати за направата на домашен сос или вкусна супа; включете цял грейпфрут като междинно похапване.
 • Жълто-оранжеви: прибавете моркови към крем-супите си или направете вкусни бонбони с моркови и кокос, направете си джинджифилада, добавяйте сок от лимони към дресинга на салатите си.
 • Бели: чесън и лук намират приложение в много рецепти, а кокосът – в добавка към смутитата.
 • Лилави: настъргани репички като гарнитура към основното ястие.

Многоцветна салата:

Експертът по здравословно и балансирано хранене с цялостен подход към здравето на човек - Надя Петрова, предлага много лесен и забавен начин за включване на повече зеленчуци в менюто.

Нейната многоцветна салата има няколко елемента, а във всеки един от тях принадлежат няколко вида зеленчуци.
Така, избирайки по един вид от всеки елемент, многоцветната салата може да бъде различна всеки ден.

 • Елемент 1 (основа) – зеленолистни, маруля, спанак, рукола, кейл, зеле, айсберг и др.;
 • Елемент 2 (пълнеж) – краставици, авокадо, тиквички;
 • Елемент 3 (цвят) – добавяйте всеки ден различен цвят (морков, чери домати, репички, цвекло);
 • Елемент 4 (билки и подправки) – магданоз, див лук, пресен чесън, мента, босилек, кълнове;
 • Елемент 5 (суперхрани) – семена чиа, коноп и др.;
 • Елемент 6 (ядки) – орехи, бадеми, слънчогледови – сурови и предварително накиснати във вода.;
 • Елемент 7 (допълнителен, но незадължителен акцент за нови вкусове и аромати) – нар, каперси и др.

(Още информация за многоцветната салата, както и конкретни рецепти, може да намерите на личния сайт на Надя Петрова. Препратка към него, както и таблица с алкалност и киселинност на различни групи храни, ще видите в списъка с източници.)

В заключение: зеленчуци всеки да яде!

Не пренебрегвайте пресните и сезонни зеленчуци и плодове.  Те имат редица ползи за организма и важна роля в пълноценното хранене. Разнообразието е голямо, каквито са и възможностите за включването им във всяко меню.

Да си направим една голяма и свежа многоцветна салата, за да оцветим диетата си!

Използвани източници

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вероника Налбатска
Вероника Налбатска

Рони е много яка. Буквално. Занимава се с любителски бодибилдинг от няколко години. Освен това много я бива в готвенето и рисуването. Отговаря за ежедневния диалог с аудиторията ни, както във форума, така и в социалните ни канали (линкове в края на тази страница), както и стриктно следи, дали клиентите ни стават по-добри. Как става това тя научи и чрез образователната програма на Precision Nutrition.

Имаме план за твоята по-добра спортна форма!

Научи повече
Препоръчани продукти
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1