Джинджифил (Ginger)

Джинджифил (Ginger)

По-добре в добавка, отколкото в гозба!

За повечето хора, особено тези с познания в кулинарните изкуства, джинджифилът е просто ароматна подправка. Ако сте сред тях, то добре е да знаете, че съдържащите се в джинджифила фитохимикали го правят антиоксидант номер 1 в света на растенията.

Какво е Джинджифил?

Джинджифил е популярното име на многогодишното растение Zingiber officinale. Смята се, че родината му е древен Китай. В ежедневието ни джинджифилът присъства преди всичко на масата - като подправка, използвана в различни ястия. Изследвания, проведени в последните години, му отреждат съвсем ново място в живота ни - като добавка, грижеща се за здравето не по-лошо от екзотично звучащите гинко билоба и котешки нокът.

Джиндифилът съдържа 14 основни биоактивни компонента, като основните му свойства се дължат на феноли, известни с името джинджероли. Коренът съдържа още кверцетин, кампферол, рутин, нарингин, катехини и малки количества куркумин. Общото съдържание на флавоноиди на грам сухо тегло превъзхожда това на чесън, лук, черен чай и папая.

За какво се използва и какви здравословни ползи носи джинджифилът?

Джинджифилът съдържа около 3% есенциални масла, които придават екзотичния му аромат. Ароматните му масла съдържат различни фитохимикали. В най-голям процент е съдържанието на зингибирин, а в по-малки концентрации се съдържат бисаболин и фарнезин. Медицината познава различни ползи от ползването на джинджифилови екстракти:

Гастроентерологични:

 • Подпомага случаи на диспепсия и лошо храносмилане чрез локално повишаване на кръвопотока в храносмилателната система;
 • Ускорява храносмилането на храната в червата и тяхното по-бързо изпразване;
 • Помага при случаи на колики, гадене, повръщане. Особено е ефективен при гадене, причинено от бременност и морска болест;
 • Потенциални ползи в превенцията на рак на дебелото черво, но са нужни повече изследвания;
 • Възможно засилване на термичния ефект на храната.

Сърдечно-съдови:

 • Смята се че блокира LDL холестеролното окисление;
 • Увеличава нивата на добрия холестерол – HDL;
 • Потенциални ползи за понижаване на триглицеридите в кръвта;
 • Сваля нивата на холестерола в кръвта, с което намалява риска от развиване на атеросклероза.

Опорно-двигателна система:

 • Притежава значителни противъзпалителни свойства, като регулира успешно маркерите на възпаление. Подобно на аспирина джинджифилът потиска провъзпалителните простагландини и метаболизма на арахидонова киселина, като механизмът се свърза с въздействие върху ензима COX-2. Това въздействие отваря и втори фронт на противовъзпалителния ефект, като се потискат и левкотриените, които са възпалителни медиатори, произвеждани в левкоцитите;
 • Редуцира мускулната болка и възпаленията в мускулите, които са резултат от тежки тренировки;
 • Потиска симптомите при остеоартрит, въпреки, че отстъпа на противовъзпалителни, като ибупрофен. Действието му е изразява в потискане на болката и регулиране на отоците;
 • Джинджифилът регулира провъзпалителните цитокини като туморен некрозен фактор и интерлевкин-1 в хрущялната тъкан. На този етап свойствата да забави развитието на артрит са потенциални, като ин-витро изследванията ги потвърждават, но са нужни допълнителни наблюдения върху хора;
 • Потиска провъзпалителни цитокини и в мозъчните клетки;
 • Ин-витро е потвърден и потискащият ефект върху ядрен фактор капа-Б, който е изразител на възпалителните процеси на ниво ДНК; 

Нервна система:

 • Има данни, че приемът на екстракти от джинджифил подтиска безпокойството. Механизмите все още не са изяснени. Знае се само, че действието се усилва при съвместен прием с гинко билоба;
 • Потиска провъзпалителни цитокини и в мозъчните клетки;
 • Демонстрира подобряване на паметта и съкращаване на времето за реакция при възрастни хора.

Имунна система:

 • Проявява мощен ефект на антиоксидант;
 • Смята се, че веществата, съдържащи се в екстракта от джинджифил са сред най-силните антибактериални средства. Има данни за убийственото им действие срещу бактерии, които са устойчиви на редица антибиотици

Хормонален баланс:

 • Употреба на 1000 мг екстракт подобрява значително силните менструални болки;
 • Понижава до 53.7% липидната пероксидация в тестисите на импотентни мъже;
 • Увеличава лутеинизиращия хормон, количеството и качеството на семенната течност при импотентни мъже;
 • Потенциални ползи за увеличаването на тестостерона при дългосрочна употреба, но на този етап са направени изследвания единствено върху импотентни мъже.

Странични ефекти от консумацията на джинджифил

Възможни са появи на алергични реакции. Рядко са отчитани промени на настроението при хора, приемали екстракт от билката. 

Кой и в комбинация с какво не бива да приема джинджифил?

Корените от джинджифил са обявени за безопасна храна от  "Админстрацията по храните и напитки", грижеща се за стандартизиране и одобряване на хранителни продукти в САЩ.

В случай обаче, че решите да приемате екстракт от джинджифил, консултирайте се преди това с личния си лекар.

Това важи в най-голяма степен за бременни и кърмещи жени, както и за малки деца. Не е желателно без консултация джинджифил да приемат и хора с камъни в жлъчката, сърдечно-съдови проблеми, мозъчни тумори или други заболявания на мозъчните тъкани. 

За подобряване на храносмилането, джинджифилът се комбинира успешно с храносмилателни ензими, мента, салвия и семена от копър. За мощен противовъзпалителен ефект се препоръчва съчетаването на джинджифил с глюкозамин, босвелия, куркумин и метилсулфонилметан.

Джинджифил не бива да се приема в съчетание с медикаменти, които имат сходен ефект, каквито са варварин и аспирин.

Какви дози са нужни и как се взима?

Препоръчваната доза за общ здравословен ефект варира между 500 до 1000 мг екстракт дневно. Стандартизираният екстракт от джинджифил е с  5% концентрация на ароматни масла. 

Противовъзпалителният ефект на джинджифила се проявява при дози от 2000 мг екстракт дневно, в продължени на минимум 28 дни.

По-високи дози, от поне 10 грама на ден могат да окажат положително влияние върху нивата на тестостерон и регулирането на естрогена.

В кои спортни и здравословни добавки можем да го срещнем?

Най-често екстракти от джинджифил се продават в самостоятелна форма или като част от формула на комплексни антиоксиданти. Понякога се влага в ензимни формули, подобряващи храносмилането, а също така може да го откриете в противовъзпалителни или ставоподдържащи комплекси.

В статията са използвани източници - виж списъка.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Десимир Петров

Десимир Петров

Десо се грижи за това да има винаги готов, аргументиран и ясен отговор на въпроса "от кои хранителни добавки има смисъл?". Той е нашата енциклопедия по темата с добавките, а тя, вероятно знаеш, е много голяма и много противоречива. Редовно може да го потърсиш за съдействие и в магазина ни.

Научи още
Препоръчани продукти
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1