Папая

Екзотичен вкус в комбинация с полезни фитохимикали

Папаята е голям тропически плод, който може да бъде открит и в българските супермаркети. Не бива да се бърка с пъпеш, макар вкусът на двата плода да е някак сходен. За разлика от братовчеда на динята обаче, папаята е страхотна гарнитура към месни блюда. В това си качество тропическият плод наподобява ананаса, заради сходния по действие с бромелаина ензим - папаин.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Папая

Папаята (Carica papaya, Caricaceae) e плодът на дървото папая, което расте естествено в тропичната част на Южна Америка и бива култивирано в Централна Америка (в района на Мексико) още преди пристигането на европейските колонизатори.

Търговските флотилии на Испания и Португалия го пренасят до тропичните райони на Азия и Централна Африка. Дървото папая расте на височина от пет до десет метра и има спирално подредени огромни листа. Точно под короната веднъж в годината се появяват огромните плодове. По размер, форма и цветова окраска силно наподобяват пъпеши, затова западните колонизатори наричали растението "пъпешово дърво".

Разрязан, плодът разкрива мека плът и сърцевина, изпълнена с много малки тъмни семена. Плътта има приятен вкус на нещо между пъпеш и праскова, а консистенцията е лека и маслена. Опитал папаята в края на 15-ти век, самият Христофор Колумб я нарича "Плодът на ангелите". Днес папаята се култивира по всички тропични зони на света, а у ЕС се внася от Азия и Африка и САЩ

Видове продукти от папая

 • Сурова папая;
 • Консервирана папая - цели плодове и сладка;
 • Нектар от папая - продава се като натурален сок;
 • Папаин - протеолитичен ензим (разграждащ белтъците), който се извлича от папаята.

Хранителен състав на папаята

Ориентировъчно съдържание на вещества в 100 гр. храна:

Продукт вода в %
ккал белт. /гр мазн. /гр смилаеми въгл. /гр фитостероли./мг захари/гр  фибри/гр

Сурова папая

89% 39
0.6 0.1 8 - 5.9 1.8

Здравословни ползи

Здравословни рискове

Рисковете, свързани с консумация на папая са:

 • Нектонтролируем прием на фитоестрогени;
 • Алергични реакции. В случай че проявявате алергия към латекс, най-добре подходете внимателно към консумацията на папая, тъй като дървото се използва като промишлен източник на латекс;
 • Консумирана в големи количества води до хиперкаторинемия (оцветяване на кожата в жълто-оранжево заради натрупалия се каротин);
 • Консумирането на семената й в големи количества може да доведе до отравяне с карпаин. Относително рядко явление в медицината.

Как да изберем и съхраним папаята?

Папаята се продава най-често сурова или консервирана. За зрелостта й може и трябва да се съди по цвета на кората. Плодовете със зеленикаво-жълта кора са все още зелени и могат да се използват най-вече в студени солени салати и за варене/печене. В тях все още не се е появил специфичният за папаята вкус. Розово-червените плодове са узрели и следва да се консумират за ден-два след покупката, иначе рискувате да презреят. Черните петна и леки набраздявания не са знак, че плодът е развален. Меката външна обвивка е признак за натъртени и загнили места, така че опипайте добре плода, преди да го поставите в кошницата за пазар.

Когато купувате сурова папая, проверете плода за лепенка, която да удостовери произхода й и технологията и на отглеждане (Bio, Eco, GMO free). Разрязаната папая се разваля бързо, затова приготвяйте само толкова, колкото ще изядете. Необелен плодът може да се запази за две-три седмици на тъмно и студено място, в случай че е набран зелен. В хладилник може да съхраните папаята за период до седмица, в найлонов/хартиен плик с дупки. Папаята подлежи на замразяване.

Идеи за използване на папая

 • Варен: в салати с месо и лимон, като гарнитура за меса и риби;
 • Печена: в гарнитури към меса и риби;
 • Сурова: самостоятелно, в плодова салата с друго тропически плодове, в солени салати с месо, като сурова гарнитура към меса и риби;
 • Кое с какво? Комбинирайте папаята с лимони, лимонена трева, авокадо и зелени маслини

Използвани източници

 • wikipedia.org
 • whfoods.com
 • nutritiondata.com
Още съдържание по темата
Храни-богати-на-витамин-Д
Храни, богати на витамин Д
Храни-богати-на-магнезий
Храни, богати на магнезий
Храни-богати-на-мелатонин
Храни, богати на мелатонин
Храни-богати-на-селен
Храни, богати на селен
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow