Маслини

Малки, вкусни и полезни

Маслините са род бавнорастящи , но дълголетни дървета от семейство Маслинови. Маслината е най-старото известно култивирано дърво в историята на човечеството. Най-напред маслините са култивирани в Африка, след това финикийците ги разпространяват в Мароко, Алжир и Тунис.

Първо са били култивирани в Крит и Сирия преди повече от 5 000 години. В около 600 г. преди Христа маслиновото дърво достигнало Гърция, Италия и други средиземноморски страни. Град Атина бил наречен на името на богиня Атина, която донесла маслиновото дърво.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

МаслиниОт историческа гледна точка маслината е играла важна роля в религията, храненето и изкуството. Позната е като символ на мира, мъдростта и победата. По време на първите олимпийски игри победителите били короновани с венци от маслинови клонки. Свети хора били помазвани със зехтин, а Мозес освобождавал от военна служба мъже, които отглеждат маслини.

Не е известно със сигурност кой е ботаническият предшественик на съвременната маслина, но се вярва, че това е диворастящият Oleaster olea sylvestris в Северна Африка, Португалия, Южна Франция, Италия и районите около Черно и Каспийско море. Някои ботаници смятат, че маслината произхожда от дърво, което е покривало пустинята Сахара преди ледниковия период.

Къде и как се отглеждат маслините?

Маслината се нуждае от определен климат - горещ през лятото, мека зима и много, много слънце. Подходящи места за отглеждане на маслини са Средиземноморието, както и щатите Тексас, Аризона и Калифорния в Америка. Маслиновите дървета могат да растат и в бедна почва. Но температури под 15° са пагубни. Тя е вечнозелено дърво със сиво-зелени листа, малки бели ароматни цветове през пролетта, които произвеждат голямо количество прашец.

Младото маслиново дърво има гладка сива кора, която с годините става все по-грапава. Съществуват и хилядогодишни дървета. За да оцелее при горещия и сух климат, маслиновото дърво има малки листа със защитно покритие. Клоните са тънки, но гъсто разположени. С цел да дава повече плод, дървото се подкастря добре. Плодовете узряват през есента и зимата. При увеличаване на съдържанието на мазнини, последните променят цвета си от зелено към виолетово, почти черно.

Видове маслини

 • Испански зелени маслини, пълнени с бадеми - Идеалното мезе за алкохолна напитка и допълнение към риба на скара или печено пиле. Бадемите им придават неповторим вкус;
 • Зелени испански, пълнени с аншоа - С тях се овкусяват  пилешкото ризото, рибата или паелята;
 • Гръцка натурална, пълнена с Пименто - Тези "олимпийски маслини" се отглеждат от векове в Гърция и се пълнят с червени чушки (Пименто), които им придават сладък вкус. Поднасят се с охладено бяло вино. За приготвяне към  хапки и пица;
 • Испански пълнени маслини - сортът Мандзила е много популярен като мезе за студени напитки. Пълнят се  с бадеми, каперси, лешници и лук;
 • Испански черни маслини - имат наситен вкус. Сами по себе си са деликатес. Вървят добре с изстудено бяло вино,  козе сирене и препечена багета;
 • Гръцки маслини "Каламата" - тези маслини растат в Южна Гърция, в едноименния регион. Познават се по наситения пурпурен цвят и формата на бадем. Използват се при приготвянето на традиционната гръцка салата. Когато са с костилките, придават на готвеното непофторим вкус.

Хранителен състав на маслините

Ориентировъчно съдържание на вещества в 100 гр. храна:

Продукт вода в % ккал белт. /гр мазн. /гр смилаеми въгл. /гр фитостероли./мг захари/гр  фибри/гр

Зелени мариновани
маслини

75% 145 1 15.3 0.8 - 0.5 3.3

Зрели консервирани маслини "Jumbo"и "Super Colossal"

84% 81 1 6.9 3.1 - 0 2.5

Зрели консервирани маслини "Small"и "Extra Large"

80% 115 0.8 10.7 3.1 - 0 3.2

Здравословни ползи

Маслината е не само вкусна храна, но и представлява важен източник на полезни съставки. Като допълнение на самата маслина маслиненото масло (зехтинът) също е важен хранителен източник.

 • Ползи за сърдечното и артериално здраве - по-голямата част от мастните киселини в маслините и зехтинът са мононенаситени. Мононенаситените мастни киселини не съдържат холестерол и при това положение зехтинът не повишава нивото му, напротив - поддържа го под контрол. Зехтинът също така съдържа линолеевата киселина омега-6 (EFA: основна мастна киселина), която е крайно необходима за човешкото тяло.
 • Предпазване от рак - Консумацията на големи количества мононенаситени мазнини са носител на по-малък риск от формиране на рак на гърдата. б-ситостеролът - мазнина, която се намира в растителните масла като зехтина - помага в предотвратяване формирането на ракови клетки в простатата, укрепва вътрешната комуникационна система на клетката.
 • Предпазване от артрит - хората, които консумират големи количества зехтин и готвят зеленчуци, са носители на по-малък риск от ревматоиден артрит.
 • Подпомагат костното развитие  - Витамините E, A, D и K, които съдържа зехтинът, са особено важни от гледна точка на подпомагането на костното развитие на възрастните и децата и на укрепването на костите чрез фиксиране на калция. Също така се препоръчва на възрастните, тъй като е лесно смилаем и посредством минералите си подпомага използването на витамините в тялото. Предотвратява загубата на калций като стимулира минерализацията на костите.
 • Намаляване на кръвното налягане - зехтинът има полезното въздействие върху високото кръвно налягане. Освен това от листата на маслиновото дърво се изработват и лекарства за намаляването му.
 • Ползи за вътрешните органи - независимо дали се консумира топлъл или студен, зехтинът предпазва стомаха от заболявания като гастрит и язви, като намалява количеството на стомашните киселини. В допълнение на това активира жлъчната течност и я привежда в идеално състояние. Той регулира секретирането на жлъчния мехур и намалява риска от образуването на жлъчен камък. Благодарение на хлорида, който съдържа, подпомага функционирането на черния дроб и по този начин помага на тялото да отдели отпадъчните продукти.
 • Принос в развитието на децата - благодарение на линолеевата киселина, която съдържат, маслините и зехтинът са най-здравословната храна за новородените бебета и растящи деца. Недостигът на линолеева киселина води до появата на забавяне в развитието по време на най-ранното детство и до множество кожни заболявания.
 • Mаслините съдържат нисък процент въглехидрати, което ги нарежда сред т.нар. "свободни храни", т.е. храни, които практически нямат влияние върху инсулина.

Маслините в кухнята

Маслините вървят добре с постни бели риби, с извара, моцарела, бели твърди сирена и кашкавал. Зехтинът е добър в комбинация с риба, яйца, извара и нискомаслени сирена.

Как да съхраним маслините?

 • в зехтин;
 • в солена вода;
 • в зехтина се слагат и подправки - розмарин, мащерка, салвия и други;
 • Вакумирани марина могат да се съхраняват до една година.

Рецепти с маслини

Още съдържание по темата
Храни-богати-на-витамин-Д
Храни, богати на витамин Д
Храни-богати-на-магнезий
Храни, богати на магнезий
Храни-богати-на-мелатонин
Храни, богати на мелатонин
Храни-богати-на-селен
Храни, богати на селен
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow