Дневен план за навициСвали сега 

Артрит

Коварната болест на няколко поколения

Създавайки човека, природата го превръща в едно от най-съвършените същества на Земята. В него тя залага 206 кости - основни съставни части на скелета, 640 мускула, които чрез съкращението и удължаването на размера си осигуряват свободното движение на тялото в пространството, 187 стави, които да обезпечат този процес ... и над 100 ставни болести, които да го ограничат. По данни на Световната Здравна Организация около 60-70% от пациентите в света страдат от артрит, като това заболяване не се наблюдава само при хора в напреднала възраст, а дори и при 20-годишни младежи, особено ако се занимават с професионален спорт.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

АртритАртритът е болестно състояние, което се характеризира с възпалителни изменения в една или повече стави в човешкия организъм. В групата на артритите се включват много голям брой заболявания, като общото между тях е тенденцията да протичат с болка, схващане, подуване, зачервяване и увреждане функцията на ставите. Възпалението на ставата при артрит може да засяга освен непосредствените й структури, така и съседните спомагателни съединително-тъканни структури като сухожилия, мускули, връзки, кости.

Съществуват много и различни причини за развитието на това болестно състояние, но най-често те са от инфекциозен, токсичен и травматологичен характер. Артритът засяга предимно хората от младата възраст и децата - нарича се инфекциозен полиартрит, а в напреднала възраст се среща т. нар. деформиращ артрит. Много инфекциозни заболявания водят до ставни поражения, като например туберкулоза, сифилис, дизентерия.

Грипът и настинките са другата предпоставка за развитие на подобни заболявания. При различни гнойни възпалителни процеси в организма също могат да бъдат засегнати ставите. Студеното море е враг за костите и ставите, а влагата и студът могат да доведат до артрит, ревматизъм и шипове. Опасността е особено голяма за хора, чиито родители имат проблеми с опорно-двигателната система.

Според медиците главната причина за артрита си остава токсемията - превръщане на поетата храна в токсичен материал. Погрешните комбинации на храни, голямото количество захар, подправки, чай, кафе, алкохол, тютюн, алергичните реакции към прах, химически препарати и медикаменти се оказват мощни фактори за развитието на артрит. Недостигът на биологическа сяра също може да бъде свързан със симптомите за артрит и фибромиалгия. За възпалението на ставите допринася и всяка форма на изтощение, емоционална неувереност и физическа преумора.

Характерни симптоми при артрит

Ставното възпаление обикновено протича по различен начин, в зависимост от причината, която го предизвиква. Болната става е болезнена, подува се и е с намалена подвижност - главните особености на началния стадий на артрита. Болката произхожда от различни източници - възпаление на ставната синовиална мембрана, сухожилията и връзките, спазъм на мускулите и умора. Наблюдава се повишение на телесната температура, отслабване, неразположение, умора и оплаквания от страна на различни засегнати органи (бял дроб, сърце, очи и др.).

Комбинацията от тези фактори, заедно с индивидуалната поносимост към болка, определят характера и силата на болката. След като се развие възпаление, ставите започват да се увреждат. Например:

 • при инфекциозния артрит се наблюдава сравнително бързо зачервяване, болка, подуване, обикновено се засяга една става, като се влошава и общото състояние на организма;
 • при ревматоидния артрит обикновено се съобщава за сковаваща болка рано сутрин в засегнатите стави, а в напреднал стадии се наблюдава деформация на ставите и отслабване на мускулатурата около тях. Отново е налице болка, подуване и затопляне. Артритът при заболявания на съединителната тъкан се развива на фона на неспецифичнo повишена температура, отслабване, оплаквания откъм сърце, бял дроб и други вътрешни органи.

Артритът може да доведе до деформации и разрушаване на хрущяла, поради това нелекуването на тази болест би могло да превърне човека в инвалид.

Най-честите форми на артрит

Възпалението на ставите в човешкия организъм възниква в хода на много заболявания, които се включват в голямата група на артритите. Всяко едно от заболяванията в тази група предизвиква различен комплекс от оплаквания, открива се и се лекува различно, но общото между всички тях е възпалението в различна степен на една или повече стави.

 • инфекциозен артрит - възпалението на ставата се получава в резултат на проникване на микроорганизми като бактерии, вируси и гъбички в самата става, като тези микроорганизми могат да достигнат до ставата и по кръвен път (от други огнища на инфекция в организма) или при директно проникване (при операция, пробождане или инжекционна интервенция върху ставата).
 • ревматоиден артрит - представлява възпаление на ставата в резултат на нетипичен отговор на имунната система на организма към неизвестен причинител. Това заболяване има хроничен характер (практически остава неизлечимо) и се свързва с генетическата предразположеност на болните спрямо неправилното функциониране на „защитните системи" на организма, които започват да атакуват собстевените си структури. Досега не е открит конкретен причинител на това заболяване. Но, за нещастие това заболяване се среща и при децата (по - често при момичетата), ето защо е много важно ранното му диагностициране.
 • подагрозен артрит - поради дефект в метаболизма на някои вещества (и от храната), в някои стави се натрупва голямо количество кристали от пикочна киселина, която предизвиква възпаление, протичащо на пристъпи.
 • реактивен артрит - не се наблюдава директно проникване на инфекциозен причинител в ставната кухина. Имунната система на организма реагира на налична инфекция, като по този начин се засягат и някои стави (причината все още е неизвестна).
 • посттравматичен артрит - артрит след травма, като възпалението се предизвиква от изменения, които са резултат от нараняването на ставата и околните структури.
 • артрит при износване - известен още като „остеоартрит" в английската и американската литература, а у нас е познат като „артроза", акцентира се върху промените, които настъпват при износване на структурите на ставата. Това заболяване е характерно за хората в напреднала възраст, тук спада коксартрозата - засяга тазобедрените стави и гонартрозата - засяга коленните стави.
 • други, по-редки форми на артрит, са тези, които съпровождат заболяването: псориазис; артрит при болестта на Бехтерев; артрит, съпровождащ язвения колит и болестта на Крон; артрит при Лаймска болест; артрит при хепатит В и С.

Някои от формите на атрит протичат остро, т. е. оплакванията се проявяват за кратко време и после отзвучават в резултата на лечението, докато други хронични заболявания протичат най-често с пристъпи и безсимптомни периоди. Голяма част от артритите, които протичат с болестно променена „защитна реакция" от страна на собствената имунна система, показват тенденция към засягане на вътрешните органи.

Как артритът уврежда ставите?

Независимо от конкретния вид артрит и причината за възникването му във вътрешността на ставата се развива възпалителна реакция. Известно е, че възпалението е защитен механизъм на организма. Определени клетки на имунната система, разположени в кръвта и костния мозък, проникват в ставата и се натрупват в синовиалната мембрана. Тези клетки са различни за различните видове артрит. Във възпалената синовиална мембрана се образува течност, която причинява подуване и отичане на ставата. Това възпаление предизвиква затопляне на ставата и тъканите около нея, повишава се активността на всички процеси. Защитните клетки на имунната система отделят вещества, които дразнят рецепторите в мембраната и предизвикват болка. Подуването и възпалението причиняват скованост на ставата и увреждане на тъканите във вътрешността, в резултат на което отслабват и мускулите.

Как да се предпазим?

Предпазване е възможно за някои от видовете артрит. Могат да бъдат от полза следните мерки:

 • ваксинация срещу туберколоза и хепатит В;
 • своевременно лечение на всички инфекции в тялото;
 • практикуване на безопасен секс;
 • намаляване на наднорменото тегло;
 • избягването на екстремни за ставата натоварвания;
 • избягването на травми и използването на протектори при практикуване на някои спортове;
 • редовни профилактични прегледи на хора с генетическа предразположеност.

В заключение може да обобщим, че редовното движение и спортът, съчетани със здравословно хранене още от детска възраст, биха ни предпазили не само от артрит, но и от много други коварни болести.

Използвани източници

 • bg.shvoong.com
 • puls.bg
 • lеkar.bg
 • biocitrin.com
Още съдържание по темата
На-ръба-или-как-да-се-движим-за-да-не-ни-боли
На ръба (или как да се движим, за да не ни боли)

Техниките са много, принципите обаче са само няколко

Синдром-на-кубиталния-тунел
Синдром на кубиталния тунел

Наричан още "телефонен лакът"

Тренировки-за-стягане-след-раждане-със-секцио
Тренировки за стягане след раждане със секцио

Кога е безопасно да започнем да тренираме и по какъв начин?

Тузлата-място-с-история-и-дух
Тузлата - място с история и дух

За лиманолечението, калолечението, спокойствието и още нещо

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow