Дневен план за навициСвали сега 

Лук

Нашият домашен лекар

Лукът е едно от най-разпространените растения в цял свят. Заради ценните си вкусови качества и големите ползи за здравето на хората той е и неизменен участник в почти всяко ястие от нашата трапеза. С името "лук" в общия смисъл се наричат растения от рода Лук (Allium), но ако се използва самостоятелно, без определения, обикновено се разбира видът Кромид лук (Allium cepa).

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

ЛукКромидът (Allium cepa), наричан още кромид лук, червен лук или само лук, е двугодишно растение от род Лук. Използват се основно луковиците на възрастните растения преди началото на зимата, както и листата на младите растения, наричани пресен лук или зелен лук.

Лукът има характерен силен лютив вкус и остра миризма, които се омекотяват при готвене. Луковиците имат суха външна обвивка и месеста слоеста вътрешност. Използвани по целия свят за кулинарни цели, те са разпространени в разнообразни форми и цветове.

История

Смята се, че луковици от семейството на лука са използвани за храна в продължения на хилядолетия. В палестински селища от бронзовата епоха са намерени следи от остатъци от лук заедно с вкаменени смокини и фурми, датиращи от около 5000 г. пр.н.е. Археологическите писмени доказателства показват, че култивираното отглеждане на лука вероятно е започнало около 2000 години по-късно в Древен Египет.

Историята разказва, че някога гърците достигнали Колхида в търсене на златното руно и донесли от вълшебната родина на богинята Артемида много неизвестни дотогава растения, сред които бил лукът -  едно от древните лекарствени средства.

Отначало лютивият зеленчук се използвал като нагледно пособие за изучаване на астрономия. Древните учени разрязвали напречно глава лук и по нея обяснявали на своите ученици строежа на Вселената, която според тогавашните представи се състояла от няколко сфери, обкръжаващи Земята.

И изведнъж установили, че лукът притежава невероятна способност да придава храброст на войните, поради което служел като задължителна подправка към храната им. През средните векове се смятало, че лукът предпазва войниците от стрелите, от ударите на мечовете и алебардите, затова рицарите в железни доспехи носели на гърдите си като талисман обикновена глава лук.

Лукът се отглежда лесно и е удобен за транспортиране и складиране. Египтяните го обожествявали, вярвайки, че сферичната му форма и концентричните пръстени символизират вечния живот. Лук е използван дори при погребенията, както се вижда от следите от лук, намерени в очните гнезда на известния фараон Рамзес IV.

Вярвало се, че ако при погребението с мъртвите се погребе и лук, силната му миризма ще върне духа им. По-късно лукът достигнал до Гърция, където атлетите ядяли големи количества от лютивия зеленчук за пречистване на кръвта. Римските гладиатори пък били натривани с лук, за да се втвърдят мускулите им. В Средновековието лукът е бил толкова важна храна, че се превърнал постепенно и в разменно средство - хората си плащали наемите с него и дори го поднасяли като подарък.

Лекарите предписвали лук като лек срещу главоболие, ухапвания от змия и косопад. Лукът е пренесен в Северна Америка от Христофор Колумб при експедицията му до Хаити от 1493 г.

Защо лукът дразни очите?

Когато лукът се реже, клетките му се разпукват. Клетките на лука се състоят от две части — едната е пълна с ензими, наречени алианази, а втората съдържа сулфиди (аминокиселинни сулфоксиди). Ензимите разрушават сулфидите и образуват сулфенови киселини.

Сулфеновата киселина е нестабилна и се разпада на летлив газ, наречен сон-пропанетал-S-оксид. Газът се разсейва във въздуха и ако попадне в очите, реагира с водата и образува слаб разтвор на сярна киселина. Тя дразни нервните окончания и така се получава т.нар. лютене. Реагирайки на дразнението, слъзните жлези отделят сълзи, за да разтворят и отмият дразнителя.

Отделянето на газ може да се предотврати чрез рязане на лука под течаща вода или просто под вода, макар че това не е особено практично. Намокрянето на ръцете, лука и ножа преди рязане намалява ефекта на лютене, защото част от газа реагира с влагата и не достига до очите.

Тази реакция оставя аромат, който може да се отстрани с лимон. Дишането изключително през устата по време на рязане на лук също помага. Острият нож ще разпука по-малко клетки и дразнението на очите ще е по-слабо. Охладеният лук дразни очите по-малко от лука, държан при стайна температура, тъй като по-ниската температура забавя действието на ензимите и дифузията на газа. Някои хора "замразяват" ножа във фризер за около 2 минути преди рязане, за да предотвратят сълзите.

Различните видове лук отделят различни количества сулфенови киселини и дразненето, което предизвикват, е различно.

Лукът - естествен антибиотик

Лукът е един от най-необходимите продукти във всяка кухня и се използва при приготвяне на почти всички ястия. Поради това у нас се отглежда в големи количества. Главното достойнство на лука обаче не се състои само в прекрасните му вкусови качества. Отдавна са известни и лечебните му свойства.

Например древните египтяни използвали лука в кулинарията и в медицината, след като забелязали благотворното му влияние върху храносмилателните органи, за повишаване на апетита и подобряване дейността на черния дроб и жлъчката; препоръчвали го при ревматизъм, подагра и затлъстяване. Древните славяни казвали "Лукът от седем болести лекува".

Медицината познава и уважава както чесъна, така и лука - тези два зеленчука са не само незаменима храна, но и лекарство за много болести. През средните векове лекарите смятали, че дори миризмата на лук предпазва от болести.

Затова е намерено научно доказателство - във веществата, отделяни от лука, се съдържат така наречените фитонциди, които унищожават гнилостните и болестотворните бактерии. Растенията, които съдържат летливите вещества фитонциди, се наричат растителни антибиотици. Те представляват цял комплекс от съединения, осигуряващи имунитета на самото растение, и имат редица неоспорими преимущества пред медикаментите.

На първо място, действието им е насочено не само към борба с микробите, а и към засилване на имунитета.

На второ, вредните микроорганизми загиват много по-бързо от растителните антибиотици. И още един плюс: болестотворните микроорганизми след време се приспособяват към лекарствата, а "домашните лекари" продължават да действат така, както и преди сто години. Освен това при грамотно използване практически няма странични действия. За съжаление те не могат напълно да заменят антибиотиците и да спасят живота на човек в най-тежките случаи. Но с успех се прилагат при лечението и профилактиката на много заболявания.

Благодарение на серосъдържащите вещества кашицата и сокът от кромид лук се използват при лечение на пъпки и обриви, при изгаряния, както и като противовъзпалително средство. Лукът има също избелващо действие и се използва за премахване на лунички и пигментни петна.

Има още една причина, поради която можете спокойно и без угризения на съвестта да хапвате така популярните чеснови хлебчета или да наблегнете на лука в салатата. Учени от Италия и Швейцария установиха, че богатата на лук и чесън диета намалява риска от някои видове рак, включително рак на гръбначния стълб, на яйчниците и на гърлото.

Полезното влияние на чесъна и лука е известно отдавна, включително и действието им срещу раковите клетки, но всички досегашни изследвания са правени в Китай, където начинът на живот и хранителния режим се различават значително от този в западния свят. По тази причина италианската изследователка д-р Карлота Галеоне решава да провери дали същите резултати се отнасят и за Европа и САЩ. Лабораторните изследвания, които Галеоне и екипът й са провели, доказват, че някои от съставките на чесъна наистина намаляват скоростта на развитие на раковите клетки. Освен това учените са сравнили и хранителния режим на здрави европейци с този на хора, болни от рак.

Резултатите показват, че при ядящите по седем пъти в седмицата лук или чесън рискът от рак намалява наполовина в сравнение с хората, които пропускат тези зеленчуци. Съветът на д-р Галеоне е лукът и чесънът да не се изключват от менюто.

"Комбинирани с други зеленчуци в салата или преминали през топлинна обработка, тези два зеленчука оказват магическо въздействие върху тялото", обяснява тя.
Освен против рак, лукът и чесънът доказано се справят и със зимните настинки и грипове, като подобряват действието на имунната система.

Достатъчно е в продължение на 3 мин. да дъвчем лук, за да убием всички бактерии в устата. Все пак не забравяйте, че етикетът изисква да консумирате тези храни тогава, когато не планирате среща или парти. Препоръчително е да дъвчете дъвка след хранене.

Знаете ли, че 70 г. лук на ден напълно удовлетворяват потребностите на организма от аскорбинова киселина? Такъв източник на витамин С е особено необходим през зимата. Разбира се, няма да е зле да го консумирате през цялата година. Минералните соли, които се съдържат в него, способстват за нормализирането на на водно-солевия обмен, а своеобразната миризма и острият вкус провокират апетита.

Нестандартни идеи с лук

Ето и няколко полезни съвета за изпитани методи за лечение на различни болежки с помощта на лютивия зеленчук:

Чувствате, че сте се простудили?

Смачкайте 2-3 средно големи глави лук. Не се обръщайте, не запушвайте носа си - през това време се отделят по-голямо количество фитонциди. Ако успеете поне 7-8 минути а вдишвате аромата от смачкания лук, можете да бъдете сигурни, че заплахата от болестта е премахната поне наполовина.

Инхалации

Залейте 3 с.л. лайка с 500 мл вряла вода, оставете да поври 5-7 мин., прецедете в дълбока тенджера. В горещия разтвор добавете сок от лук и лимон. Покрийте главата си с хавлия над тенджерата и вдишвайте в продължение на 5-7 мин. от целебната отвара, съдържаща фитондиците на лука и етеричните масла на лайката.

Имате склонност към запек? Страдате от възпаление на жлъчния мехур?

Смесете 100 г сок от лук със 100-150 г сок от цвекло, добавете 2 с.л. лимонов сок. Пийте сместта 3 пъти на ден преди ядене по 30 мл, разредени в 1/2 ч. ч. топла вода.

Имате проблеми с бъбреците и отделителната система?

Ще ви помогне комбинацията от сок от лук, корени от целина и лимон в равни количества. Вземайте от тази смес по 30-50 мл, разредена с 1/2 ч. топла вода 10-15 мин. преди ядене в продължение на 3-4 седмици.

За лечение и профилактика на атеросклероза и хипертония

Смесете 100 мл сок от лук с 2-3 с.л. лимонов сок. Разбъркайте сместа и я сложете в плътно затворен буркан в хладилника. Пийте от сместа по 1 ч.л. с 1/2 ч. топла вода или чай 2-3 пъти на ден преди ядене в продължение на 3-4 седмици.

Имате проблеми с потенцията?

Яжте колкото се може повече пресен лук. В продължение на два месеца пийте по 3 пъти на ден по 1-2 с.л. прясно изстискан лучен сок. Смесете в равни количества сок от лук и от корени от целина, мед. 1 с.л. от получената смес разредете с 1/2 ч. топла вода и пийте по 3 пъти на ден.

Срещу всякакви болести

Залейте една ситно смляна, средна по размер глава лук със 70-процентов спирт в съотношение 1:10. Оставете сместа да престои 3 денонощия на тъмно място, прецедете и пийте по 15-30 капки заедно с вода по 3 пъти на ден преди ядене. Тази смес прекрасно стимулира сърдечната дейност, гладката мускулатура на дебелото черво и секреторната функция на жлезите на стомашно-чревния тракт.

Вместо козметолог

Втривайте 1-2 пъти седмично лучен сок или кашица в корените на косите. Мийте косата с отвара от лучени люспи (шепа люспи на чаша вода се варят 5-7 минути). Косите стават меки и копринени. Да се отстранят малките бръчки ще ви помогне следната смес-вземете равни количества настърган лук, мед, восък и сок от бяла лилия. Подръжте 15-20 мин. сместа на водна баня в глинен съд и нанесете на тънък слой върху лицето преди сън.

Още съдържание по темата
Храни-богати-на-витамин-Д
Храни, богати на витамин Д
Храни-богати-на-магнезий
Храни, богати на магнезий
Храни-богати-на-мелатонин
Храни, богати на мелатонин
Храни-богати-на-селен
Храни, богати на селен
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow