Дневен план за навициСвали сега 

Лимон

Да отдадем минутка уважение на легендарните лимони

Считани за свещени от арабите, за моряците лимоните са били точно толкова важни, колкото и прясната вода. В наши дни обаче витамин С слагат дори в пастата за зъби. Е, антискорбутният витамин съвсем не е всичко, което лимоните могат да ни дадат. Лимонената киселина e добър инструмент в ръцете на любители готвачи. Ролята й? Да ни отваря апетит и още...

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

ЛимонЛимоните са плодовете на лимоновото дърво (Citrus limon, Rutaceae). За последното се смята, че произлиза от диви растения, обитавали териториите на южен Китай и южна Индия преди повече от 2500 години. В древната история лимоните са извървели дълъг път, преди да стигнат до днешна Европа.

За пръв път били внесени в древната Римска империя (200 г. н.е.). Широкото им култивиране обаче закъсняло с още 12 века. През това време пътят им минавал през Египет (700 г. н.е.), в средиземноморския басейн, широко търгувани от арабите, които контролирали южна Испания (1000-1150 г. н.е.).

Култивацията им започнала в италианския свободен град Генуа около 15 век. Разпространението на лимоните в северна Европа се случило през 15 век, когато рицарите кръстоносци се връщали от Йерусалим.

Лимоните имат продълговато-овална форма и ароматна лъскава кора с жълт цвят, чийто тон варира според сорта. Сърцевината е мека, сочна и силно кисела. Освен витамин С (аскорбинова киселина), сърцевината на лимоните съдържа около 5% лимонена киселина, която придава киселинност на плода в рамките на 2-3 pH (справка: 7 pH = неутрална среда). 

Сортове лимони 

Лимоните по сортове се делят на кисели и сладки. Ето няколко по-популярни сорта:

 • кисел сорт "Еврика" - груба кора, пъпно образувание в единия край на лимона и малко семки
 • кисел сорт "Лисабон" - гладка кора, липса на пъпно образувание и липса на семки
 • сладък сорт "Майер" - сладък вкус, по-ниска киселинност

Видове продукти от лимон

 • Сурови плодове
 • Пресни сокове
 • Концентрирана есенция
 • Лимонада (газирана вода, лимонова есенция/лимонов сок + лед)
 • Лимонов конфитюр

Хранителен състав на лимоните

Ориентировъчно съдържание на вещества в 100 гр сурова храна:

Продукт вода в % ккал белт. /гр мазн. /гр всичко въгл. /гр хол./мг захари/гр  фибри/гр
Лимон без кора 89 29 1.1 0.3 9.3 0 2.5 2.8
Лимон с кора 87.4 20 1.2 0.3 10.7 0 - 4.7
Пресен лимонов
сок
90.7 25 0.4 0 8.6 0 - 0.4
 • богат е на витамините С и В9 и допълва приема на витамин В5;
 • богат е на минерала калий и допълва хранителния прием на минерала магнезий.

Как да изберем и съхраним лимоните?

Когато купувате, проверете как изглеждат лимоните и потърсете знак за генномодифицирана храна. Изберете лимони с гладка и бляскава кора, без меки участъци, които са относително тежки за размерите си. Избягвайте лимони с кафеникави участъци, суха кора без блясък или наситено жълт цвят. Това са признаци, че не са пресни. Пресните лимони се берат зелени и се оставят да узреят в специални складове. Леко зеленият лимон е по-добър избор от тъмножълтия!

На стайна температура можете да запазите лимоните за периоди до една седмица. За по-дълго съхранение ползвайте хладилник. И лимоните, и сокът им подлежат на замразяване.

Идеи за употреба на лимоните

Сурови:

 • сладки сортове - в салата с краставици, броколи, карфиол и зелена салата
 • сок - натурален или в комбинация с други плодове и/или със зеленчуци
 • изстискани с газирана вода и лед на прясна лимонада
 • сос - страхотна подправка към студени ястия
 • резени - добро средство за подправяне на чай и други билкови напитки

@ Препоръчваме ви да опитате:

Идеи за по-здравословна кухня:

 • Използвайте лимоните и лимоновия сок възможно най-скоро след разрязване/изстискване, за да запазите повече от съдържащият се в тях витамин С
 • Не подлагайте лимоните на топлинни кулинарни обработки, така ще ги лишите от витамин С.

Диетолози съветват да консумирате поне по половин лимон дневно, нарязан в салата или като сок към салата или чай. Кулинарите съветват да ползвате лимоните като подправка на зелени и зелеви пресни салати, но в никакъв случай да не ги добавяте към млечни салати, за да не пресекат млякото. Важно е да запомним също, че консумацията на лимони премахва вкуса на други храни в устата, възбужда апетитa и подобрява настроението. Това е и причината да се влагат в леки салати.

Още съдържание по темата
Храни-богати-на-витамин-Д
Храни, богати на витамин Д
Храни-богати-на-магнезий
Храни, богати на магнезий
Храни-богати-на-мелатонин
Храни, богати на мелатонин
Храни-богати-на-селен
Храни, богати на селен
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow