Дневен план за навициСвали сега 

Грейпфрут

Има ли странични ефекти?

Как ще реагирате, ако Ви кажа че грейпфрутът увеличава риска от рак на гърдата? Сигурно ще помислите: "Този е луд, сега пък и грейпфрутът! То не остана какво да ядем, докато сме на диета..." И още нещо, въпреки диетичните ползи на плода, не пийте лекарствата си с прясно изцедения му сок. Има защо...

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Грейпфрут

Грейпфрутът се появява на сцената

Мнозина смятат, че появата на плода грейпфрут се е случила първо на остров Ямайка, макар да има и мнения, че родното мястото е Барбадос. Много от ботаниците твърдят, че грейпфрутът е хибрид от кръстоска между сладък или горчив портокал с екзотичния цитрусов плод помело.

Защо точно "грейпфрут"?

Най-ранното популярното название на грейпфрута е било "забраненият плод" от Барбадос (1750 г.). Името "грейпфрут" от своя страна е заемка от английски език, където (grapefruit = grape + fruit) буквално значи "гроздов плод" и за пръв път е употребено в Ямайка през 1814 г. Смята се, че причината за избора на това име се състои в преждевременна и погрешна ботаническа класификация. Ботаникът Джон Лунан решил, че плодът е сорт видоизменено грозде, защото грейпфрутите растат на гроздове, подобно на зърната на гроздето. По-късно, вече правилно ботанически класифициран, плодът грейпфрут става известен като "Райски цитрус"(Citrus paradisi, Rutaceae). Това име обаче просто не успява да се наложи в ежедневието. 

За растението грейпфрут

Субтропичното цитрусово дърво достига до около 5-6 метра. Листата му са тъмно зелени, тънки и дълги до метър и половина. Плодовете му, грейпфрутите, са с жълт до жълторозов цвят на кората и диаметър между десет до петнадесет сантиметра. Теглото на един плод варира между 300 до 600 гр и съдържа мека и кисела сърцевина с различен цвят: червен, розов и бял. Сладостта и цвета на сърцевината зависят от сорта и търговската марка.

Грейпфрутът вчера и днес

Преди 19 век листата от грейпфрут били по-ценни заради декоративната си стойност. Плодът става популярна храна в края на 19 век, като до тогава е консумиран (и то рядко) само в островните колонии на Великобритания. В САЩ бързо усвояват новата растителна култура, като и до ден днешен остават лидери в световното производство, следвани от Мексико, Китай, Израел, ЮАР, Аржентина, Япония, Индия и Кипър. 

Сортове грейпфрути

Основните класификации на разновидностите са по цвета на кората:

 • бял - със светло жълта кора;
 • с розова кора;
 • с червена кора.

Има много и различни търговски сортове. Ето някои по-известни: 

 • Рубинено червен - родом от Тексас, той има червена кора и червена сърцевина;
 • Червен от Рио - червена кора, розова сърцевина (генно модифициран).

Видове продукти от грейпфрут

 • Пресни плодове, до 40% от световното производство;
 • Натурални сокове;
 • Консервиран грейпфрут.

Хранителен състав на няколко разновидности грейпфрут

Ориентировъчно съдържание на вещества в 100 гр сурова храна:

Продукт вода в % ккал белт. /гр мазн. /гр всичко въгл. /гр хол./мг захари/гр  фибри/гр
Бял грейпфрут 90.5 33 0.7 0.1 8.4 0 7.3 1.1
Розов и червен грейпфрут 88.6 42 0.8 0.1 10.7 0 6.9 1.6
Пресен сок от грейпфрут 90 39 0.5 0.1 9.2 0 9.1 0.1

 • богат е на витамин C и съдържа B9. Червените и розовите сортове, съдържат повече провитамин А, от белите сортове;
 • съдържа калий и магнезий;
 • богат е на веществата: нарингин, бергамотин и дихидроксибергамотин (последните 2 имат негативен за здравето ефект);
 • добър източник е на пектинови фибри (ако се яде с белите ципи);
 • червените и розовите грейпфрути са добър източник на ликопен - важен антиоксидант.

Здравословен ефект

Грейпфрутът притежава нисък гликемичен индекс и е сред най-предпочитаните плодове, консумирани по време на диети за отслабване. Други негови ползи са свойствата му на натурален антибиотик, лек диуретик, а също: тонизира стомашно-чревната лигавица и подобрява храносмилането. Освен многото полезни вещества, този плод носи на консумиращите го и някои странични ефекти. 

Неотдавна се оказа, че грейпфрутът не е здравословен за всички. Причина за това са веществата бергамотин и дихидроксибергамотин, които се съдържат в меката сърцевина. Те действат като инхибитори на специфичен ензим важен за обмяната на редица вещества в тялото на човека. Проблем представляват най-вече:

 • Всекидневната продължителна консумация на грейпфрут или сок от грейпфрут за жени в и след менопауза (увеличава риска от рак на гърдата), заради блокирането на ензима P450 3A4 (CYP3A4), който е важен за производството на естроген;
 • Едновременен (+/- 30 минути) прием на грейпфрут с широка група лекарства. В противен случай бергамотинът и дихидроксибергамотинът ще намалят ефективността на приеманите медикаменти. 

Как да изберем и съхраним?

Цветът на кората на цитрусовите плодове може да бъде подвеждащ. Червен отвън не значи винаги добре узрял. По-важен е блясъкът, т.е. дали кората на плода отразява светлината или цвета има матов отенък. Изберете тежък за размерите си плод, който леко да поддава на натиск. Избягвайте плодове с меки участъци или нарушена овалност (едностранно сплеснати). Последното е знак за натъртване.

На стайна температура, грейпфрутът може да се запази между 8 и 15 дни. За по-дълго време, съхранявайте в хладилник. И плода и пресният му сок подлежат на замразяване

Идеи за приготвяне

Пресен:

 • нарязан на салата;
 • за директна консумация с лъжица;
 • изцеден на пресен сок.

@ Препоръчваме ви да опитате: пресен сок от киви и грейпфрут

Идеи за по-здравословна кухня:

 • Измийте добре грейпфрута преди да го нарежете, често се пръскат с химикали;
 • Ако взимате лекарства, оставете прозорец от два часа между приема им и консумацията на грейпфрут.

Диетолози съветват жените в постменструална възраст да не консумират грейпфрут по-често от веднъж на две седмици. Кулинарите съветват да комбинирате грейпфрута с други цитрусови плодове за приготвяне на сокове. 

Използвани източници

 • whfoods.com
 • Br J Cancer, Monroe KR, Murphy SP, Kolonel LN, Pike MC. "Prospective study of grapefruit intake and risk of breast cancer in postmenopausal women: the Multiethnic Cohort Study"; 2007 Aug 6;97(3):440-5. Epub 2007 Jul 10., Department of Preventive Medicine, Keck School of Medicine, University of Southern California, Los Angeles, CA 90089-9175, PMID: 17622247
Още съдържание по темата
Храни-богати-на-витамин-Д
Храни, богати на витамин Д
Храни-богати-на-магнезий
Храни, богати на магнезий
Храни-богати-на-мелатонин
Храни, богати на мелатонин
Храни-богати-на-селен
Храни, богати на селен
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow