Ликопен (Lycopenе)

Концентрирано здраве от доматени семки и люспи

Думата "антиоксидант" доби широка популярност през последните десетилетия заради изтъняването на озоновия слой и сериозното глобално замърсяване. Представям Ви едно вещество с доказани способности да възпира разрушенията на свободните радикали. Добрата новина този път е, че това не е поредният неестествен химикал, получен след много експерименти. Тук става дума за пигмент, добит от доматите, които всички обичаме.

Ликопен

Какво е ликопен?

Ликопенът е ярко червен фитохимикал от групата на каротеноидните пигменти. Добива се от домати и други червени плодове и зеленчуци.

Какво трябва да знаем за активните съставки на ликопена?

Сам по себе си ликопенът е активна съставка. Молекулата му е така изградена (симетричен тетратерпен с осем изопренови единици), че може да се свърже със свободен кислороден атом или с пероксилни радикали, които иначе биха могли да повредят клетъчните ДНК.

Възможно е да се получат седемдесет и два различни изомерни молекули на ликопена. При сравнителните изследвания за реактивност с кислорода е установено, че определени молекули имат по-голяма активност в сравнение с други.

За какво се използва и какви здравословни ползи носи ликопена?

Основната причина за прием на ликопен е неговата антиоксидантна активност. Смята се, че червената му молекула има 100 пъти по-силна активност да улавя кислорода в сравнение с витамин Е.

Доказани ползи от приема на ликопен:

  • Доказан мощен антиоксидант - това вещество е може би най-силният химичен агент, който може да спре разрушенията на свободен кислороден атом в кръвта и тъканите. 

Предположения и недоказани твърдения:

  • Смята се, че може да доведе до понижаване риска от развитие на определени видове рак, в това число и рак на простатата. Предстоят бъдещи изследвания;
  • Подпомага забавянето на стареенето на кожата, като предпазва от т.нар. старчески петна, които се обрaзуват в резултат на оксидативен стрес.

Има ли установени странични ефекти и противопоказания за прием на ликопен?

Няма установени вредни ефекти за здравето. Има данни за поява на червено-оранжево оцветяване по кожата и в черния дроб при прекомерна консумация на ликопен. Състоянието е безобидно и отминава при триседмична диета без пигмента.

В комбинация с какво не бива да приемаме ликопен?

Няма данни за негативни взаимодействия между ликопена и други съставки.  Няма противопоказания за прием при диабет, бременност и кърмене.

Какви дози са нужни и как се взима?

Смята се, че е достатъчен прием от 4 до 8 мг. дневно за възрастни.

В кои спортни и здравословни добавки можем да го срещнем?

Ликопенът се предлага най-често или като част от антиоксидатна формула, или като част от мултивитаминна формула. По-рядко можете да срещнете ликопен като самостоятелен продукт. Напоследък все повече иновативни компании започнаха да използват ликопена като антиоксидант към функционални храни.

В статията са използвани източници - виж списъка.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Препоръчани продукти
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1