Дневен план за навициСвали сега 

Ликопен (Lycopenе)

Концентрирано здраве от доматени семки и люспи

Думата "антиоксидант" доби широка популярност през последните десетилетия заради изтъняването на озоновия слой и сериозното глобално замърсяване. Представям Ви едно вещество с доказани способности да възпира разрушенията на свободните радикали. Добрата новина този път е, че това не е поредният неестествен химикал, получен след много експерименти. Тук става дума за пигмент, добит от доматите, които всички обичаме.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Ликопен

Какво е ликопен?

Ликопенът е ярко червен фитохимикал от групата на каротеноидните пигменти. Добива се от домати и други червени плодове и зеленчуци.

Какво трябва да знаем за активните съставки на ликопена?

Сам по себе си ликопенът е активна съставка. Молекулата му е така изградена (симетричен тетратерпен с осем изопренови единици), че може да се свърже със свободен кислороден атом или с пероксилни радикали, които иначе биха могли да повредят клетъчните ДНК.

Възможно е да се получат седемдесет и два различни изомерни молекули на ликопена. При сравнителните изследвания за реактивност с кислорода е установено, че определени молекули имат по-голяма активност в сравнение с други.

За какво се използва и какви здравословни ползи носи ликопена?

Основната причина за прием на ликопен е неговата антиоксидантна активност. Смята се, че червената му молекула има 100 пъти по-силна активност да улавя кислорода в сравнение с витамин Е.

Доказани ползи от приема на ликопен:

  • Доказан мощен антиоксидант - това вещество е може би най-силният химичен агент, който може да спре разрушенията на свободен кислороден атом в кръвта и тъканите. 

Предположения и недоказани твърдения:

  • Смята се, че може да доведе до понижаване риска от развитие на определени видове рак, в това число и рак на простатата. Предстоят бъдещи изследвания;
  • Подпомага забавянето на стареенето на кожата, като предпазва от т.нар. старчески петна, които се обрaзуват в резултат на оксидативен стрес.

Има ли установени странични ефекти и противопоказания за прием на ликопен?

Няма установени вредни ефекти за здравето. Има данни за поява на червено-оранжево оцветяване по кожата и в черния дроб при прекомерна консумация на ликопен. Състоянието е безобидно и отминава при триседмична диета без пигмента.

В комбинация с какво не бива да приемаме ликопен?

Няма данни за негативни взаимодействия между ликопена и други съставки.  Няма противопоказания за прием при диабет, бременност и кърмене.

Какви дози са нужни и как се взима?

Смята се, че е достатъчен прием от 4 до 8 мг. дневно за възрастни.

В кои спортни и здравословни добавки можем да го срещнем?

Ликопенът се предлага най-често или като част от антиоксидатна формула, или като част от мултивитаминна формула. По-рядко можете да срещнете ликопен като самостоятелен продукт. Напоследък все повече иновативни компании започнаха да използват ликопена като антиоксидант към функционални храни.

Използвани източници

  1. Stahl, W. and Sies, H. lycopene: a biologically important carotenoid for humans? Arch. Biochem. Biophys. 336: 1-9, 1996
  2. Gerster, H. The potential role of lycopene for human health. J. Amer. Coll. Nutr. 16: 109-126, 1997
Още съдържание по темата
Протеин-за-отслабване-какво-всъщност-означава-това
Протеин за отслабване - какво всъщност означава това
Млечен-протеин-какво-е-и-от-какво-се-прави
Млечен протеин – какво е и от какво се прави?
Лупин-протеин-какво-е-и-как-се-приема
Лупин протеин - какво е и как се приема?
Протеин-за-жени-има-ли-такъв
Протеин за жени – има ли такъв?
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow