Дневен план за навициСвали сега 

Раци Крабове

Деликатесни, вкусни и питателни

Ако сте любители на морската кухня, сигурно Ви е любопитно какъв е хранителният състав на рачето месо, а също и кои витамини и минерали можете да си набавите, докато го хапвате на салата или в сандвич например. Тези и други факти за раците може да научите, ако имате пет свободни минути. Приятно четене!

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Раци Крабове

Крабовете (Cancer spp. Canceridae) са малки раци, които могат да живеят в сладководни, морски и океански води. Обикновено се крият под канари, в пукнатини или в големи миди и черупки на умрели охлюви. Раците крабове са агресивни хищници, които се нахвърлят върху плячката си с острите си щипци, които буквално разрязват плътта. Интересно да се знае за тях е, че са  способни да регенерират загубените си в лов или битки с опоненти крайници. Крабовете имат кръгловато тяло покрито с броня, изпъкнали очи, пет чифта крайници, предният чифт от които се видоизменя в извити щипци.

Крабовете имат малко ядливи елементи. Всъщност само 1/4 от теглото на раците крабове е ядливо. Годни за консумация са мускулите под бронята на щипците, мускулите по крайниците, черният дроб на рака и една бяла, кремообразна субстанция, която се намира под горната броня на рака.

От около 4000 вида познати раци, следните видове са особено популярни в кулинарията:

 • Обикновен брегови рак или зелен краб (Carcinus meanus): Най-често срещаният вид. Той е безмилостен преследвач и се движи по много странен начин. Няма особено голяма комерсиална стойност заради изключително дребния си размер. Използва се за захранка от рибари.
 • Атлантически обикновен краб (Cancer pagurus): Има гладка кафява черупка. Обитава песъчливи и скалисти брегове, но може да се спуска на подморска дълбочина от почти 100 м. Притежава характерен силен вкус и аромат.
 • Кадифен плуващ рак (Portunus puber): С кафяво-червения си цвят този покрит с "коса" представител на крабовете може да достигне до 15 см. в диаметър на бронята. Вкусът му е деликатесен, което му придава висока цена на пазара на хранителните продукти.
 • Паяковиден краб или още бодлив краб (Maia squinado): Живее по песъчливи морски легла на дълбочина до 60 м. Има триъгълна ъгловата черупка, а цветът на екзобронята му варира от розов до червено кафяв. На дължина достига до 19 см. Месото му се смята за изключително вкусно, но е интересно да се отбележи, че женският е в пъти по-търсен заради вкуса си от мъжкия.
 • Снежен краб (Chionoecetes opilio): Бронята му е почти кръгла, а краката му са дълги и плоски. Цвeтът му варира според това кога се е излюпил. Само мъжките екземпляри от вида се ловят заради пъти по-големият им размер. Те достигат до 12 см. в ширина на черупката и до 1350 грама в тегло. Снежният краб живее в студени води на дълбочина от 25 до 750 метра дълбочина. Пренебрегван от северноамериканските рибари преди, днес снежният краб се смята за деликатес както в Европа, така и в цяла Азия.
 • Тихоокеански краб (Cancer megister): Живее в студени води и принадлежи към същото семейство скални раци като атлантическия краб. Достига 22 см. в ширина и до 1,8 кг. в тегло. Месото му е популярно и може да се намери из търговската мрежа в замразен вид или консервирано.
 • Атлантически син краб (Callinectes sapidus): Популярен в щатите, той не е добре познат в цяла Европа. В САЩ представлява 1/2 от общия улов на раци крабове. Месото му е има сладникав характерен вкус.

Видове продукти от крабови раци

 • Рачешки рулца и рачешки пръчки: деликатес, който се приготвя от смляно раче месо, а понякога нерегламентирано и от смляна риба, смлени скариди и други остатъци от рибни и ракобразни продукти.
 • Маринoвано месо от раци - рачето месо е стерилизирано с марината, която допълва екзотичният му вкус.
 • Консервирано месо от раци - най-често, това е най-евтината форма на рачето месо. Консервите варират от натурални до готови екзотични ястия.
 • Замразени парчета от раци - месото е изчистено от екзобронята и излишни вътрешности.
 • Цели замразени раци

Хранителен състав на крабовите раци

Ориентировъчно съдържание на вещества в 100 гр сурова храна:

Продукт вода в % ккал белт. /гр мазн. /гр смилаеми въгл. /гр холестерол.
/мг
захари/гр  фибри/гр
Тихоокеански краб 79% 84 18.2 0.6 0 42 - -
Атлантически син
краб
79% 87 18 1 0 78 - -
Снежен краб 80% 90 18.5 1.2 0 55 - -
Образцов краб 79% 86 17.4 1 0.7 59 - -

Здравословни ползи

 • Богат е на витамините В3, В9 и най-вече на витамин В12. Всъщност, крабовете са сред най-добрите източници на В12, като само 100 гр. от тях доставят 9 микрограма от витамина или 4,5 пъти дневната препоръчвана доза.
 • Отличен източник е на минералите: магнезий, фосфор и цинк.

Здравословни рискове

Хората с алергии към ракообразни, могат да проявят реакция на свръхчувствителност към раците крабове.

Как да изберем и съхраним раците крабове?

У нас най-често раците се купуват в замразена или консервирана форма. Когато купувате замразени раци, в лед изберете онези, които не са покрити със скреж или имат суха броня. Сготвено, месото от раци може да се запази за ден-два в хладилника и до месец във фирзер.

Идеи за използване на месо от краб

 • Мариновано: в салати, в сандвичи, в зеленчукови блюда

Нашето кулинарно предложение:

 • маслини, раци, домати и лук">Салата от маслини, раци, домати и лук
Още съдържание по темата
Храни-богати-на-витамин-Д
Храни, богати на витамин Д
Храни-богати-на-магнезий
Храни, богати на магнезий
Храни-богати-на-мелатонин
Храни, богати на мелатонин
Храни-богати-на-селен
Храни, богати на селен
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow