Дневен план за навициСвали сега 

Фитоестрогени

Една добра алтернатива на хормонно-заместителната терапия

При споменаването на думата „хормони", повечето от нас се досещат за половите такива. И действително тестостеронът и естрогенът изпълняват жизнено важна функция, свързана не само с половата енергия, а и с поддържането на добро здраве. Достигайки до определена възраст, в организма на съвременната жена настъпват изменения (климактериум; следоперативно отстраняване на яйчниците, което често е свързано с нервно - вегетативни прояви - изпотяване, безсъние, промени в настроението; можем да добавим и по-късно развиващата се остеопороза), които са свързани именно с намаляването на количеството на тези хормони. Необходима е алтернатива, която да компенсира тази загуба, като понякога природните медикаменти се оказват по-добри в сравнение със синтетичните лекарства. И тази алтернатива се нарича фитоестроген.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Фитоестрогени

Какво са фитоестрогените?

Фитоестрогените са вещества от растителен произход, представляващи аналог на женските полови хормони. Попадайки в организма на жената, фитоестрогените са способни да регулират синтеза и да компенсират липсата на естрогени до нивото, от което зависи външния вид и здравето на жената. Те нямат хранителни свойства, защото липсата на прием не води до дефицит. Названието на фитоестрогените е напълно условно, тъй като естрогените при бозайниците са произволни на холестерола и са изградени от четири кондензирани въглеродни пръстена, както всички стероиди. А фитоестрогените от химична гледна точка се разглеждат като полифеноли и проявяват структурно и функционално сходство с естрадиола. Фенолният пръстен може да взаимодейства с два естрогенови рецептора, като ги активира или инхибира.

Фитоестрогените представляват хетерогенна група от различни съединения: флавоноли (кверцетин, мурицетин, кемпферол), флавони (лутеолин, апигенин), катехини, флавонони, антоцианиди. Оформят се две основни класа, които представляват интерес от медицинска гледна точка:

Изофлавони и лигани

Изофлавони - те са с най-мощно действие сред растителните естрогени (изофлавоноиди, изофлавонони, изофлавани, куместани, птерокарпани), които са характерни вторични съставки в растенията от семейство Leguminosae. Представляват неактивни молекули, когато са под формата на глюкозиди (генистин и даидзин), но като аглюкони (генистеин и даидзеин) са активни. Изофлавоните оказват благоприятно действие, като:

  • естрогени (намаляват оплакванията, свързани с менопаузата и най-вече горещите вълни) и антиестрогени;
  • вещества, предпазващи от рак;
  • антиоксиданти (антиоксидантното им действие се потенцира при едновременната им употреба с витамин С, а също така зависи от броя и разположението на хидроксилните групи);
  • вещества, укрепващи имунната система.

Вследствие на съвкупността от тези действия може да се счита, че изофлавоните играят роля в профилактиката на сърдечно - съдовите заболявания (изофлавоните оказват протективен ефект срещу цитотоксичния ефект на LDL), на симптомите на климакса и менопаузата, на остеопорозата и раковите заболявания.

Натрупването на изофлавони се установява главно в зърната, шушулките, плодовете, корените и листата на растенията. Богати на изофлавони са: пшеница, ръж, царевица, боб, леща, а особено богати са соевите продукти. Соевите изофлавони са слаби естрогени и от тях най-значими за човешкото здраве са генистенът и даидзенът. Част от тези два изофлавона са в свободно състояние в соевите зърна, а друга част са свързани с глюкоза, като глюкозиди. В чревния канал глюкозата се отделя от изофлавона, така че количеството на генистен и даидзен се увеличава. В соевите храни концентрацията е висока, достигайки 3 мг/гр, като съотношенията и количествата на двата изофлавона варират, но всички традиционни соеви продукти като тофу, соево мляко, темпе и мисо са богат източник.

  • Лигани - от химична гледна точка представляват дибензилбутани. Растителните лигани се метаболизират в човешкия организъм до ентеролактон и ентеродиол. Богати на лигани са житните растения и маслените семена - например: ленено, конопено семе, ядки и др..

Хормонално-заместителна терапия или лечение с фитоестрогени?

Хормонално-заместителната терапия с естрогени, както всички превантивни методи за лечение има своите положителни и отрицателни страни. Голяма част от дамите я предпочитат заради положителните ефекти върху вазомоторните синдроми, депресията и други емоционални нарушения, които се появяват в климактериума.

Доказан е и протективният ефект на естрогените върху сърдечно-съдовата система и върху костната структура. Но, от друга страна въпреки изтъкнатите благоприятни ефекти, това лечение среща голяма доза колебание, защото се наблюдават и някои доста сериозни странични ефекти, като: повишена чувствителност и болка в млечните жлези, вагинално кръвотечение, риск от развитие на карцином на ендометриума, други хормонално - зависими неопластични процеси, възобновяване на менструалното кървене.В резултат на което в последните години учените залагат на идеята да използват природни медикаменти, съдържащи фитоестрогени, като по - добра алтернатива на хормонално - заместителната терапия. Фитоестрогените, наподобявайки женските полови хормони - естрогените, имат сходно действие, но значително по-слаб ефект от тях. А освен това са лесно достъпни, защото соята е една от храните с най - високо съдържание на фитоестрогени. Както половите хормони, така и фитоестрогените имат протективна функция за сърдечно - съдовата система.

В световната фармацевтична мрежа се разпространяват добавки, съдържащи фитоестрогени, които имат за цел да облекчат симптомите на менопаузата при жените. В последно време растителните хормони намират приложение и в козметиката. Много кремове, рекламирани като подпомагащи стягането, уплътняването, а дори и увеличаването на бюста, съдържат фитоестрогени. Известно е, че при жените на които организма не произвежда достатъчно количество естроген, се наблюдава недоразвит бюст. С напредване на възрастта производството на естроген намалява и това е една от причините за увисване на бюста. Стимулирането на естрогенните рецептори с растителни хормони, може да уголеми женските гърди до 150%. Невероятно, но факт!

Застрашава ли нашето здраве прекомерната употреба на фитоестрогени?

Мненията на учените относно влиянието на фитоестрогените се оказват твърде противоречиви. Те са на мнение, че прекомерната употреба на растителни хормони сериозно вреди на здравето на жените. Учените предупреждават дамите да не прекаляват с приема на соеви продукти, защото твърде голямото количество естроген в организма увеличава риска от появата на рак на гърдата.

Изследвания, показват че в малки дози фитоестрогените действат като човешките полови хормони - естрогените, но в големи дози застрашават тяхното действие и производство. Но, за да получите желаният ефект от употребата на фитоестрогени, най-доброто решение е навременната консултация със специалист, който може да определи необходимите количества, така че растителните хормони да бъдат полезни за вашето здраве.

Използвани източници

  • zdrave.bg
  • bg.venera.com
  • „Соевите изофлавони - ценна хранителна добавка в здравната профилактика" - проф.  д - р Л. Балабански
Още съдържание по темата
Видове-мелатонин-за-сън
Видове мелатонин за сън
Мелатонин-и-високо-кръвно-налягане
Мелатонин и високо кръвно налягане
Мелатонин-всичко-което-трябва-да-знаете
Мелатонин – всичко, което трябва да знаете
Топ-5-хранителни-добавки-от-които-ще-извлечете-полза
Топ 5 хранителни добавки, от които ще извлечете полза
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow