Леща

Полезна, древна и исторически важна храна

В България, както и в много страни на изток, като Русия, Турция и най-вече в Индия, лещата е жизненоважна национална храна. Исторически може да се твърди, че лещата е по-национална храна в сравнение с фасула, понеже последният е донесен в източна Европа около десет до дванадесет века по-късно. Логично е да се запитаме, защо така ценна в миналото и разпространена по света храна, днес губи популярност?

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

ЛещаЛеща е общото име на група бобови растения (Lens spp., Leguminosae). Растението е храстовидна годишна култура, произлизаща от районите на Азия и Близкия изток. Смята се, че лещата е сред първите култивирани от човека храни. Споменава се дори в "Книга на сътворението" в Стария завет на Библията. Археолозите са намирали находки на култури от вида на лещата в древни селища, датирани на възраст над 8000 години. От Мала Азия и Азия лещата е пренесена към Европа и Африка, а по-късно и в новите континенти.

В миналото човешката история отрежда на лещата звание на изначална и жизненоважна храна, заради високата й хранителна стойност, която е благоприятствала развитието на цивилизацията, като е доставяла ценен протеин за хората във времена, когато месото и рибата са били луксозни храни.

Днес в световен мащаб лещата има най-голямо значение за кухнята на Канада, Индия, Турция и САЩ. Лещата, която консумираме в България днес, най-често е произведена у нас или в Турция. През последните десетилетия се наблюдава притеснителна тенденция в развитите страни и най-вече в урбанизираните зони, където консумацията на леща отстъпва в местната култура на хранене за сметка на висококалорични рафинирани храни. Може би, когато прочетете повече за богатия й хранителен състав по-долу, ще се замислите, дали да не я включите в обяда си.

Сортове леща

Генерално лещата бива разделяна на дребни и едри сортове. Като древна и широко разпространена храна днес лещата може да се срещне в сортове с най-различен цвят на зърната. Цветът на сортовете й варира през червено, розово, към жълто, зелено, кафяво и дори черно. Хранителните качества на различните сортове са относително близки. Вариативност е възможна в количеството на влакната и смилаемите въглехидрати. У нас се срещат най-често зелени, кафяви и червеникави сортове.

Видове продукти от леща

  • Зрял леща - най-разпространената форма на тази храна в страната;
  • Брашно от леща - рядък продукт, който можете да намерите най-често в диетични магазини. Използва се за влагане в диетични хлябове и каши;
  • Варена леща в консервена кутия или буркан (готово ястие) - бъдете внимателни към консервиращите агенти, използвани при всеки отделен продукт. Проверете срока на годност.

Хранителен състав на лещата

Ориентировъчно съдържание на вещества в 100 гр сурова храна:

Продукт вода в %
ккал белт. /гр мазн. /гр смилаеми въгл. /гр фитостероли./мг захари/гр  фибри/гр
Леща, усреденен състав за всички сортове
10% 353
25.8
1.1 29.6 - 2 30.5
Леща, розов сорт
12% 345
25 2.2 48.35 - 2.2 10.8

Здравословни ползи

  • Богат е на витамините В1, В2, В3, В5, В6 и В9;
  • Отличен източник е на минералите: желязо, магнезий, фосфор и цинк, селен, калций, калий, мед, манган;
  • Гликемичен индекс - 29 (нисък), Индексът на гликемично зареждане варира между 16 до 30, което означава, че има слабо до умерено влияние върху инсулина.
  • Богат източник на фибри, забележете графата в таблицата. Приетият за норма процент на фибри в порция храна е 2% от теглото на ястието.

Здравословни рискове

Хората с алергии могат да проявят реакция на свръхчувствителност към лещата.

Как да изберем и съхраним лещата?

Изберете лъскава леща, която няма черни петна. Огледайте плика (стига да е прозрачен) за произход и срок на годност, ако забележите червейчета, черни дребни боклуци/буболечки, по-добре не купувайте. Съхранявайте лещата на сухо, хладно и тъмно място, далече от влага, за да не покълне.

Идеи за използване на лещата

  • Варена: в салати, на чорба, на пюре и като част от задушени зеленчукови плата;
  • Печена: в пълнени в чушки, на яхния на фурна.

Нашето кулинарно предложение:

Още съдържание по темата
Храни-богати-на-витамин-Д
Храни, богати на витамин Д
Храни-богати-на-магнезий
Храни, богати на магнезий
Храни-богати-на-мелатонин
Храни, богати на мелатонин
Храни-богати-на-селен
Храни, богати на селен
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow