Дневен план за навициСвали сега 

Топла супа

Нужна ли ни е тя?

Има ли смисъл от консумацията на супа и дава ли нещо полезно на организма ни? Добре ли е обядът ни да започва с нея или присъствието й на масата не е нищо повече от безсмислена традиция? В сравнение с останалите ястия, супите нямат голяма хранителна стойност и калоричност. Добре е обаче човек да не се лишава от тях.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Топла <a href=супа" align="right" />Супите са ястия, наситени с аромати и вкусове, които възбуждат апетита и подготвят храносмилателния тракт за следващото ястие. Съставът им е от течна и плътна част. Първата може да е отвара от риба, птици, месо, гъби, зеленчуци, кости и др. Плътната (гарнирна) част са продуктите, които се варят и допълнително се прибавят към супите - месо, риба, гъби, зеленчуци, ориз и тестени изделия.

Световният "бульон"

Световната кухня познава около 1 500 основни вида супи, всяка от които има хиляди различни рецепти и разновидности. Основни изисквания за приготвяне на супите са:

 • Суровините и полуфабрикатите да се обработват по технологични указания;
 • Мазнини в супите - по 10 г. на порция;
 • Олиото се прибавя към супата 10-20 мин. преди кулинарната готовност или със запръжката, а кравето масло - когато супата е готова.
 • Прибавянето на сурови месни полуфабрикати става в студена течност. Последователно се прибавят полуфабрикатите от зеленчуци и част от мазнината. Варенето се извършва в затворен съд при умерено нагряване;
 • Тестените добавки (фиде, кускус и др.) се прибавят след полусваряване на зеленчуците.
 • Запръжката се поставя около 5-10 мин. преди готовност;
 • Застройването става при кулинарна готовност;
 • Подправянето се извършва на два етапа - около 10-12 мин. преди или в края на готвенето.

Супата - път към стройна фигура?

Супата е много подходяща и полезна храна за едно балансирано хранене. Порция зеленчукова супа създава усещане за ситост, доставя на организма полезни вещества и е с ниско енергийно съдържание. Зеленчуците са с най-малко калории в сравнение с другите групи храни. Те имат високо водно съдържание, почти не съдържат мазнини и в сравнение с плодовете имат по-малко въглехидрати. Голямото предимство на зеленчуците е, че въпреки малкото съдържащи се в тях калории, те са източник на незаменими витамини и минерали и полезни за здравето хранителни влакнини.
Нискокалоричната супа в началото на храненето помага да се намалят поетите калории с 20 %, установили диетолози от университета Пен. Това важи за супи от пилешки бульон и зеленчуци - броколи, картофи, карфиол, моркови и малко масло. Според д-р Барбара Ролс изследването доказва, че супите са подходящо средство за контролиране на теглото.

Приготвянето на супата също има значение

Класическите рецепти, според които различни зеленчуци се сваряват и подправят, носят най-малко калории и в същото време имат най-много полезни съставки. Крем супите, които в повечето случаи се правят със сметана, са по-калорични заради мазнините. За да се храните истински пълноценно обаче, не трябва да забравяте да включите в менюто си възможно най-разнообразна храна от всички хранителни групи, като внимавате с количествата.

Засилената динамика на ежедневието на българина, както и дългите часове работа, увеличават консумацията на продукти от категорията "удобни за приготвяне".

През 2004 г. в едно домакинство се е готвило средно по 5-6 пъти на седмица, докато през 2007 г. средният брой е спаднал на 4. Българите консумират супа минимум два пъти седмично, като всеки осми българин казва, че е консумирал супа "вчера". Най-бързо се развива пазарът на инстантни супи, като през 2007 г. потреблението бележи троен ръст... и продължава да расте.

Сухите (инстантни) супи и бульони съдържат вредната съставка мононатриев глутамат (MSG, Monosodium glutamate), и то в немалко количество. Други техни компоненти са солидно количество овкусители, оцветители и подобрители. Такива се съдържат и в повечето готови подправки за супа. Това е и най-малко подходящата храна за малки деца. Все пак тяхното здраве е по-важно от мързела или нежеланието на родителите да се "занимават" с приготовлението на една хубава домашна супа, когато "си има почти готова".

И така... да хапнем ли супичка?  Нима има нещо по-хубаво от една гореща и ароматна, домашно приготвена пилешка супа?!

Използвани източници

 • recepti.plamcom.com
 • deltanews.bg
 • gozba.hit.bg
 • health.actualno.com
 • paper.standartnews.com
 • weekpr.com
Още съдържание по темата
Как-да-предотвратим-болките-в-гърба
Как да предотвратим болките в гърба?
Основната-причина-популярните-диети-да-не-работят-за-теб
Основната причина популярните диети да не работят за теб
Тренировките-са-прекалено-лесни
Тренировките са прекалено лесни!

Тренировъчната ми програма не ме натоварва достатъчно!

Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow