Плаща ли се сънният дълг?

Mожем ли да наваксаме със съня

Плаща ли се сънният дълг?

За кого е тази статия

Днешният материал ще бъде полезен на хората, които системно имат недостатъчно сън през работните дни, но са дълбоко убедени, че могат да наваксат с него, ако спят повече през уикенда/почивните дни.

Ще дадем отговор на въпроса дали сънният дълг може да бъде платен и при какви условия.

За важността на достатъчния и качествен сън сме говорили много, както и за негативите от системно недоспиване или пък прекаляване със съня. Ако не сте попадали на тези материали, можете да ги намерите тук и тук. Съветвам ви да не ги пропускате.

Днес ще се спрем на нещо конкретно: можем ли да наваксаме със съня, когато имаме няколко нощи с недостатъчен такъв?

Ще намалим ли нежеланите последици от малкото сън през работните/натоварени дни, ако си поспиваме повече през почивните?

Вероятно някои от вас са си задавали тези въпроси или следват подобен принцип в ежедневието си „тези дни не спах много, но уикенда няма да ставам от леглото“.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Сънен дълг

Телата ни имат нужда от конкретно количество сън, което може да варира между различните хора.

За ориентир: подрастващи и тийнейджъри се нуждаят от 8.5 – 9 часа сън, младежи и хора на средна възраст – от 7-8 часа, като в България за норма се смята 8-часовият сън.

Ако приемем за минимум границата от 7-часов сън, то ако човек системно не ги покрива (дали следствие от качествени или количествени нарушения) , можем да говорим за сънен дълг.

Чрез този термин се посочва степента на недоспиването и колкото по-голям е сънният дълг – т.е. колкото по-дълго даден човек е лишен от качествен и достатъчен сън, то толкова по-трудна е задачата сънят да бъде наваксан.

„Не спах достатъчно през работните дни. Ще си наваксам уикенда!“

Както споменахме, по този начин разсъждават немалко хора. Но в действителност ли можем да намалим нежеланите последици от малкото сън и да „платим“ сънния дълг, ако поспим повече през събота и неделя?

В едно изследване (1) се проследява именно това. Участие вземат 30 млади мъже и жени (средна възраст от 24.7 ± 3.5 години), които били подложени на експеримент от 13 нощи в лабораторни условия. Четири от тези нощи били с 8-часовата норма от сън, след това последвали 6 нощи с лек сънен дълг (6 часа сън на нощ) и накрая имали 3 нощи, които се смятали за възстановителни с наличието на 10 часа сън на нощ.

Проучването установява, че 2 дни удължено спане могат да възстановят негативите от 1 работна седмица с леко ограничение на съня и помагат за намаляването на сънливостта, умората и стресовия хормон кортизол. Но тези 2 дни с повече сън не се отразяват върху представянето и продуктивността – т.е. не ги подобряват, което означава, че пълното възстановяване на тялото от сънния дълг ще са нужни повече от 2 дни.

Има нужда от още експерименти в бъдеще, които да установят дългосрочните ефекти на подобен сънен дълг през работните дни, последвани от удължен сън през почивните.

Така че ако имаме една седмица с малко сън, то спането през уикенда може да ни помогне да намалим увеличените нива на кортизол, вероятно ще успеем да платим и сънния дълг (ако не е прекалено голям), но няма да можем да се възстановим на 100%.

Ако подобен сюжет е хроничен и е обичайна практика, то наваксването със съня през уикендите става невъзможно, а негативите от сънния дълг се натрупват и се отразяват чрез различни реакции на тялото.

Това се потвърждава и от друго изследване (2), което разглежда хроничното ограничаване на съня до 4-6 часа/на нощ в продължение на 14 последователни дни.

След проведения експеримент участниците имали нарушение в представянето при всички физически и познавателни способности и нивото им можело да се сравни с нивото на някой, който не е спал в продължение на 2 последователни нощи (т.е. 48 часа без нито една минута сън).

Какво трябва да запомним

Сънят е от голямо значение за здравето на човек и е важно да поддържаме добрата му хигиена, качество и оптималното за нас количество.

Сънният дълг е състояние, което е добре да бъде избягвано или сведено до минимум.

Ако епизодично ни се случва да имаме 1-2 нощи с по-малко сън (5-6 часа), то лесно можем да се възстановим, ако на следващата нощ легнем по-рано и спим около 9 часа, след което се върнем към обичаен ритъм с редовен поне 7-часов сън.

Нищо фатално няма да се случи и при изключение от една напрегната работна седмица с малко сън и в действителност бихме могли да намалим вредните последствия от това, ако починем повече през уикенда.

Нещата обаче стават различни при:

  • Системно недоспиване поради различни фактори;
  • Продължителни седмици с недостатъчен сън (14 и повече дни);
  • Влошено здраве на съня за по-дълъг период от време (намаленото му качество).

Тогава идеята на плащането на сънния дълг през почивните дни се превръща в мит и няма как да бъде наваксан, а нежеланите последствия се натрупват и отразяват върху здравето, ежедневието, когнитивни и други способности.

Ето защо, ако попадате в някоя от тези категории, е добре да направите ревизия на причините, поради които сънят ви страда и да започнете работа върху отстраняването им до възможно по-голяма степен.

При много хора тези прични са малко несъзнателни и дело на съвременния начин на живот – стоене по-дълго пред телевизора, безцелно ровене в интернет до късно, лежане в леглото със смартфон/лаптоп/таблет и т.н. Често човек не си дава сметка за тези вредни навици, които изяждат от времето за съня и не само, че не допринасят за по-доброто здраве, а дори и влияят негативно по различни пътища.

При други хора причините могат да бъдат по-сериозни, следствие от здравословен проблем, силен стрес в работа/личен план и др.

Какво още може да се подобри по отношение на хигиената на съня, можете да прочетете в последния абзац на тази статия.

Използвани източници

  • (1) Effects of recovery sleep after one work week of mild sleep restriction on interleukin-6 and cortisol secretion and daytime sleepiness and performance, 2013 Oct 1;305(7):E890-6. Doi: 10.1152/ajpendo.00301.2013
  • (2) The cumulative cost of additional wakefulness: dose-response effects on neurobehavioral functions and sleep physiology from chronic sleep restriction and total sleep deprivation, 2003 Mar 15;26(2):117-26
  • Greatest.com – Can You Catch Up on Sleep? By Laura Schwecherl
  • Precisionnutrition.com – All About Sleep, by Ryan Andrews
  • Deficit caused by workweek sleep loss not totally recouped by sleeping in on the weekends, medicalnewstoday, 11 October 2013
  • Sleep Deprivation and Time-Based Prospective Memory, 2015 Nov 1;38(11):1823-6. doi: 10.5665/sleep.5172
Рони е много яка. Буквално. Занимава се с любителски бодибилдинг от няколко години. Освен това много я бива в готвенето и рисуването. Отговаря за ежедневния диалог с аудиторията ни, както във форума, така и в социалните ни канали (линкове в края на тази страница), както и стриктно следи, дали клиентите ни стават по-добри. Как става това тя научи и чрез образователната програма на Precision Nutrition.
Още съдържание по темата
Хранене-след-шест-вечерта
Хранене след шест вечерта

Табу или неоправдан страх?

Спахте-ли-добре
Спахте ли добре?

Без нормален сън и почивка не очаквайте нищо хубаво от тялото си

Сън-и-позите-за-спане
Сън и позите за спане

Как да го направим по-ефективен и да си осигурим максимална почивка, докато спим

Трикове-за-справяне-с-пролетната-умора
Трикове за справяне с пролетната умора

А доколко реална е тя?

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow