Дневен план за навициСвали сега 

Допамин

Повече за този важен невротрансмитер в мозъка

Допамин

Допаминът се класифицира като катехоламин (група биологично активни вещества, които изпълняват функцията на невротрансмитери и хормони) и е прекурсор (предшественик) на адреналина и норадреналина. Образува се от декарбоксилирането (отделяне на карбоксилната група COOH) на L-DOPA. Допаминът е отговорен за редица важни функции в човешкия организъм. Колебанията в нивата му могат да доведат до по-сериозни болестни състояния - неврологични, психични, свързани с моториката.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

История

Допаминът е бил синтезиран първоначално през 1910 г. от Джордж Барджър (George Barger) и Джеймс Юънс (James Ewens) в Wellcome Laboratories в Лондон.

Функцията му като невротрансмитер е открита през 1958 г. от Арвид Карлсън (Arvid Carlsson) и Нилс-Еке Хиларп (Nils-Åke Hillarp), National Heart Institute, Швеция.

Има химическата формула C6H3(OH)2-CH2-CH2-NH2, а химическото му наименование е 4-(2-аминоетил) бензол-1,2-диол. Съкращава се "DA".

Биосинтеза

Синтезира се в тялото първо от хидроксилирането (образуването на феноли) на аминокиселината L-tyrosine (Л-тирозин) в l-dopa (Леводопа) с помощта на ензима тирозинхидроксилаза.

Следва декарбоксилация (преобразуване) на Леводопа в допамин от ароматичната аминокиселина декарбоксилаза, или допа-декарбоксилаза.

В някои неврони допаминът се преобразува в дорепинефрин от ензима допамин-бета-хидроксилаза.

Функции

Допаминът се произвежда в няколко области на мозъка, включително субстанция нигра (лат. "Черно вещество", намира се в средния дял на мозъка и отговаря за поведението, движението и зависимостите) и VTA (Ventral tegmental area – група от неврони, намиращи се в средния мозък. Областта отговаря за зависимостите към веществата, регулирането на поведението, мотивацията, познавателната способност и някои психични разстройства).

Регулиране секрецията на пролактин

Допаминът е неврохормон, който се освобождава от хипоталамуса – структура в мозъка, контролираща телесната температура, чувствата за глад и жажда, умората, съня и циркадните (денонощни) ритми.

Циркадните ритми са наследствено обусловени и се генерират в самия организъм от специализирана система, позната като "биологичен часовник".

Главната му функция на хормон е да потисне освобождаването на пролактин от предния дял на хипофизата.

Пролактинът (PRLили LTH) е отговорен за отделянето на мляко в млечните жлези (кърмене).

Хипофизата е основна ендокринна жлеза, а хормоните, отделяни от нея, оказват контрол върху някои процеси в тялото като растеж, кръвно налягане, водния баланс в тялото, производството на кърма и др.

Движение (моторика)

Допаминът има няколко рецептора – D1-5 и техните разновидности. Те отговарят за различни процеси като познавателна дейност, волеви движения, мотивация, удоволствия, памет.

Чрез тях и постоянното поддържане на допаминова активност в базалните ганглии (намират се под кората на главния мозък и отговарят за регулирането на различни моторни и психични процеси) се предотвратяват неволните движения.

Недостигът при синтеза на допамин може да причини болестта на Паркинсон, която се характеризира с невъзможността да се извършват контролирани движения.

Мотивация и зависимости

Допаминът се свързва с тази част на мозъка, която осигурява чувството на удоволствие. Допаминът се освобождава при хранене, секс, наркотици.

Така могат да се обяснят зависимости от кокаин, хероин, никотин, кофеин. В тези случаи се наблюдава свръхмотивацията – повишена готовност за реакция.

Пристрастеността е свързана с повишена чувствителност на D1-рецепторите на допамина.

Кратковременните колебания в допаминовата активност са свързани с психичните процеси като мотивация и концентрация. Когато тя е много ниска, човек е предразположен към депресии – един от най-главните симптоми е именно понижената мотивация.

Познавателна способност

В предния дял на мозъка допаминът контролира потока от информация от другите дялове на мозъка. Допаминовите нарушения в тази област може да причинят влошение на някои невропознавателни функции като запаметяване, внимание и разрешаване на проблеми. 

Рецепторите, които са отговорни за ефекта върху познавателната способност, са D1 и D4.

Лечение

Допаминът може да бъде доставен като лечение, което оказва въздействие на симпатичната нервна система (дял на вегетативната нервна система, която отговаря за ред жизнени процеси като кръвообращение, дишане, храносмилане и др.), като увеличава сърдечния пулс и кръвното налягане.

Използва се при пациенти със синдром на Паркинсон и вегетативно-съдова дистония чрез приемане на леводопа.

Допаминът сам по себе си не може да премине кръвно-мозъчната бариера, а неговият предшественик леводопа преминава през нея относително лесно.

Кръвно-мозъчната бариера разделя кръвообращението от мозъчната течност посредством множество клетки и капиляри, отговорна е за поддържането на сравнително постоянна среда за нормалното функциониране на мозъка – през нея влизат веществата, необходими за неговата работа, и се извеждат обратно токсини и други отпадни продукти.

Болести и нежелани реакции вследствие промяната на допаминовата активност

Допаминът е изключително важен, защото като невротрансмитер участва в регулацията на различни процеси в централната и периферна нервна система.

Прекалено ниската или висока допаминова активност е причина за редица заболявания – неврологични и психични, някои от които са необратими.

 • Болест на Паркинсон – неврологично заболяване, характеризиращо се със затруднено движение или невъзможност за движение, тремори (неволево свиване и отпускане на група мускули) и други. Причината е дегенерация (промяна в структурата на клетки, тъкани и органи, при което тяхната жизнеспособност се понижава) в централната нервна система и по-конкретно смъртта на клетките, произвеждащи допамин в субстанция нигра. Причината за това все още е неизяснена.
 • Шизофрения – психоза, която се характеризира с различни симптоми (бълнуване, халюцинации, параноя и др.). Причинява се от прекалено висока допаминова активност и лечението е с антипсихотични лекарства.

От друга страна, антипсихотичните или невролептичните лекарства като потискащи допаминовата активност имат редица нежелани реакции при дългогодишна употреба. 

Намаляват концентрацията, ограничават мотивацията и причиняват невъможност да се изпита удоволствие.

Могат да причинят:

 • Дискинезия – неволево разстройство на движенията;
 • Нарушение във функциите на мъжките и женски полови жлези. При жените намаляват нивата на естрадиол и прогестерон, а при мъжете – понижават нивата на тестостерон и dhea (ДеХидроЕпиАндростерон, хормон, който повишава нивата на тестостерон в кръвта и респективно води до увеличение на мускулната маса и силовите постижения);
 • Аменорея;
 • Загуба на либидо;
 • Фалшиви положителни резултати при тестове за бременност;
 • Риск от остеопороза при жените;
 • Гинекомастия и импотентност при мъжете;
 • Покачване на теглото;
 • Диабет;
 • Силно слюнкоотделяне;
 • Дисфория - противоположно на еуфория, болестно състояние, характеризиращо се с депресия, черни мисли и недоволство;
 • Умора;
 • Проблеми със сърдечния ритъм, сърдечен удар и др.;
 • Синдром на уморените крака – състояние, при което се усеща болка, сърбеж, изтръпване на крайниците, както и тежест, умора и напрегнатост. Най-често се отнася до краката, но не е изключено да засегне и горните крайници;
 • Фибромиалгия – ревматично заболяване с мускулни и ставни болки. Причината е нарушение във функцията на допамина като невротрансмитер и отсъствието му в някои органи. Като хормон от групата на катехоламините (към която влизат адреналин и норадреналин), той има болкоуспокояваща роля.

Използвани източници

 • medicinenet.com
 • nlm.nih.gov/medlineplus
 • news-medical.net
 • Снимка: wikipedia
Рони е много яка. Буквално. Занимава се с любителски бодибилдинг от няколко години. Освен това много я бива в готвенето и рисуването. Отговаря за ежедневния диалог с аудиторията ни, както във форума, така и в социалните ни канали (линкове в края на тази страница), както и стриктно следи, дали клиентите ни стават по-добри. Как става това тя научи и чрез образователната програма на Precision Nutrition.
Още съдържание по темата
Трикове-за-справяне-с-пролетната-умора
Трикове за справяне с пролетната умора

А доколко реална е тя?

Генетичен-потенциал-Колко-мускули-и-сила-можем-да-качим
Генетичен потенциал | Колко мускули и сила можем да качим?
Да-качвам-мускули-или-да-свалям-мазнини-Бълк-или-кът
Да качвам (мускули) или да свалям (мазнини) | Бълк или кът?
Как-стомахът-и-червата-влияят-върху-емоциите-ни-и-обратното
Как стомахът и червата влияят върху емоциите ни (и обратното)
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow