Дневен план за навициСвали сега 

Наркотиците - колко опасни са всъщност?

Видовете наркотици, въздействие и разпространение

Отдавна философията, науката и религията разглеждат човешкото тяло като единство на дух и материя. Отдавна търсят връзката между тях, отдавна търсят пътя на щастието в синхрон между двете. Вече знаем, че "връзката" между физическото и умственото битие е нервната система. Макар и последната никога да не е била проумявана напълно, стари са опитите да бъде манипулирана, да бъде управлявана, така че човек да се чувства, поне за малко, напълно щастлив.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Наркотици

В тази борба някои хора са открили лесен метод. Това са наркотиците. Твърде спорно е доколко те укрепват духа и дали са безопасни за тялото в дългосрочен план, ясна е и зависимостта към тях, но те се превръщат в лесен метод да "избягаш" за кратко от света, да се чувстваш щастлив, дори и без причина в един измислен свят. Докато рушиш създаденото в реалния.

Какво е наркотик?

Понятието "наркотик" произлиза от елински. За пръв път се смята, че е използвано от древния лекар Хипократ във формата "ναρκωσις" (narcozis - наркоза) за обозначаване на вещества с паралитично действие. Днес понятието обхваща голям брой вещества и агенти, обединени от едно: въздействат върху нервната система. Действието им може да е блокиращо или парализиращо - като например болкоуспокояващите; може да е стимулиращо, обострящо сетивата, като на кофеина или някои допинги, а и могат да предизвикват илюзии и халюцинации.

Подтискащи нервната система са обикновенно наркотиците - аналгетици, болкоуспокояващи медикаменти - широкоупотребяваният в медицината морфин, опиум, сънотворни и други. Изострящи нервната система агенти са често употребявани поради митът за известната им безопасност и краткосрочните ползи. Такива са кофеин, кокаин, амфетамини, никотин и други, водещи до временно изостряне на сетивата. Халюциногените пък вещества, въздействащи централно на нервната система и предизвикващи халюцинации, миражи. В това число се включват широкоразпространени наркотици, като LSD, Mescaline и други.

Често производството на наркотични вещества е сложна верига от преходи и синтез от един към друг наркотик, като в началото често стоят и лекарствени средства. Така например от опиумът се извлича морфин, а морфинът се дообогатява и става хероин. Познатият в спорта ефедрин пък е забранен като прекурсор на амфетамините.

Българското законодателство ограничава използването на наркотици посредством Закон за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите. Свободната употреба, внос и износ на тези вещества са забранени, допустима е употребата им за медицински цели. Това се контролира от редица органи - специализирани национални и общински центрове, Министерство на здравеопазването, МВР и други.

Проблемът с наркотиците не би бил така сложен, ако те не създаваха зависимост. Наистина, не всички видове правят потребителя зависим, други пък бавно работят в тази насока. Това е характерно обаче точно най - силните и опасни вещества.

Наркотици и зависимост

Зависимостта бива два вида - физическа и психическа. За да е налице зависимост, трябва да има осъзнато търсене, желание за наркотика. Именно за това има ли зависимост, тя винаги е психическа. Наркотикът заема място в желанията на наркомана, стремежът става неконтролируем, дори "заразеният" е склонен да пречупи всякакви бариери и да направи много компромиси, които иначе не би направил, за да се сдобие с обекта на желанието си. Тази зависимост е със сложен механизъм, трудно податлива на лечение. Вероятно има връзка с еуфорията и щастието, които наркотикът предизвиква и индивидуалният начин, по който всеки приемащ преживява това състояние.

Физическата зависимост обикновенно настъпва по - късно или не присъства. При нея тялото на наркомана е до такава степен привикнало с наркотика, че приема за неестествена липсата му. Организмът проявява симптоми на неблагоразположение, болест, пристъпи при отсъствието на наркотика; лишението може дори да застраши живота на наркомана. В този случай говорим за пристъпи на абстиненция. Макар да се приема, че това е в основата си физиологичен процес, не малък дял за силата на пристъпа и начинът на проявлението му има и психическата зависимост, които болният си е отработил към съответното вещество. Психическата зависимост усилва пристъпа, добавя към него фактори като паника, агресия, които много усложняват заболяването.

И всичко не свършва до тук. Освен всичко друго организмът на наркомана започва да се нагажда към действието на наркотика и той да му действа по-слабо във времето, както се случва с твърде дълъг прием на някои лекарства. В следствие на това въздействието на наркотика върху организма намалява, намалява еуфорията и "търсените" въздействия. За съжаление това никак не повлиява психическата зависимост, напротив. За наркомана изживяването вече не е така пълноценно, у него расте чувство на неудовлетвореност. Така той стига до логичното за него увеличаване на дозата, с което всички рискове и зависимости се увеличават многократно.

Допълнителен проблем е, че с времето организмът започва да се "нагажда" по - бързо към дозата. Често организмът на ползващите упойващи вещества бързо привиква и се стига до състоянието на т.нар. тахифилакция, която води до бързо увеличаване на дозите.

Налице е една порочна спирала. От психическа зависимост наркоманът започва да се стреми към по - пълно удовлетворение и увеличава дозата. Създава се и физическа зависимост, с която организмът се бори, като си изработва толерантност към наркотика. Това обаче е в разрез с психичната зависимост и търсенето на удовлетворение от страна на наркомана и той отново увеличава дозата... И така докато наркотикът застраши живота му(свръхдоза) или докато по един или друг начин цялата процедура не премине в състояние на контрол, който за съжаление най - често е външно наложен контрол против който поразеният се съпротивлява, а не самоконтрол на наркомана.

Според световната здравна организация наркотиците се класифицират по следният начин (последните три в таблицата са добавени от автора):

Вид

Членове на групата

Употреба в Европа

Въздействие

Странични ефекти

Зависимост

Опиуми

Опиум, Морфин, Хероин

Около 1% от населението

Упойващ ефект, силни аналгетици

Отслабване на паметта, загуба на тегло, апатия, осоено при хероина улеснено заразяване с хепатит С

Бързо се изработва, трайна физична зависимост, толерансът бавно нараства

Барбитурати, транквиланти

Барбитал, фенобарбитал, диазепам, лексотан

Около 10% от населението

Сънотворни, успокоителни

Бъбречни и чернодробни промени

Бързо се привиква, силна физическа зависимост

Канабис

Марихуана, хашиш

20% от населението

Еуфория, веселост, изостряне на възприятията, сексуална възбуда

Дезориентация, леност, празноти в паметта, увреждане на мозъка

Само психическа зависимост

Кокаин

Крек, кокаин

4% от населението

Краткотрайна еуфория

Поражда чувство за тревога и паника, смущава сърцето, депресии, перфорация на носа при смъркане, самоубийство, пристъпи на жестокост

Бърза психическа зависимост

Амфетамини

Метаамфетамини, амфетамини, екстази, ефедрин и др.

3,5% от населението

Еуфория, маскиране на умората, повишена концентрация, свръхактивност - допинги.

Смущения на сърцето, преумора, психозни състояния, дехидратация, конвулсии, понякога - смърт

Психическа зависимост, бавно изграждане на физическа толерантност

Инхаланти

Ацетол, бензол, лепила

Около 8% от населението

Подобни на алкохола - замайване, веселост, възбуда

Опасност от натравяне, задушаване, увреждане на нервната система

Психическа зависимост

Халюциногени

LSD, мескалин, PCP, паркизан и др.

Около 7% от населението

Халюцинации с неочакван вид - приятни и страшни

Паника, желание за самоубийство. Халюцинациите се првръщат в "спомени". Загуба на апетит, отслабване.

Психическа зависимост и слаба физическа, комбинирана с бърза психическа толерантност.

Алкохол

Напитки

Повече от половината население

Легален наркотик, опияняващ

Отслабванем психически смущения, цироза

Психическа и по - бавна физическа зависимост

Кофеин

Кафе, безалкохолни

Повече от половината население

Легален наркотик, ободряващ

Високо кръвно, обезводняване, смущения на сърдечната дейност и др.

Слаба психическа зависимост

Никотин

Тютюн

21% от населението

Легален наркотик, привидно успоокояващ

Мозъчни, белодробни промени и др.

Бавна, но много силна психическа зависимост, лека физична такава


Много видове наркотици, като ефедрин и кодеин, се използват в спорта. Тяхното приложение е като стимуланти, допинг, обезболяващи препарати, съставки в препарати за апетит и напълняване или за подтискане на апетита при диети. За съжаление употребата им е крайно нежелателна и те често допринасят или дори са причина за смъртните случаи при професионалистите. Причината е физическо свръхнатоварване, пренатоварване на сърдечния мускул, крайно обезводняване, отслабване на имунната система на организма и други. Действието на тези вещества често е по - опасно за организма на спортуващия, отколкото действието на стероидите. При това обезболяващи като кодеина лесно водят до пристрастяване и привикване към дозата.

Както ясно виждаме, наркотиците са сериозен и подценен проблем в съвременния свят. Колкото и да ни се струва невероятно, почти цялото население на Европа е пробвало поне по един наркотик, много хора по няколко, а доста са пристрастени. Социалната цена е неизчислима, но е винаги със знак минус.

За нас е важно да знаем какви са истинските ефекти на тези вещества. Вече е почти невъзможно да се предпазим от контакт със засегнати групи - ако някога наркоманите се различаваха, считаше се, че рискова група са пънкарите, младежите - юпита, деца без родители или пък деца на твърде богати родители, то днес почти всеки е влизал в досег с един или друг наркотик и даже и т.нар. "безрисково поведение" не е застраховка.

Това, което ни остава като оръжие, е знанието, ефективният самоконтрол и добронамереното повлияване на приятели, които явно "залитат" по този път. Обикновено започване на приема на някакъв наркотик е вид подражание, израз на неудовлетвореност - от живота или от липсата на достатъчно емоционални преживявания, интерес, комбиниран с незнание и ниска степен на отговорност. Борбата с този проблем вече не е на институциите, а на всички нас.

За съжаление за момента я губим. Влиянието на наркотиците се засилва, особено в Европа.

Използвани източници

  • perspective.bg
  • wikipedia.org
  • emcdda.europa.eu
  • gdcada.org
Още съдържание по темата
Бутилирана-вода-крие-ли-рискове-за-здравето
Бутилирана вода - крие ли рискове за здравето?
Как-да-отслабна-всичко-което-трябва-да-знаеш
Как да отслабна - всичко, което трябва да знаеш
5-капана-по-време-на-отслабване
5 капана по време на отслабване
Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow