Дневен план за навициСвали сега 

Плацебо ефект

Силата е в нас

Който се доверява на своя чичо Доктор, оздравява по-бързо. А когато духът съпътства тялото ни, болестта е по-лесно преодолима. Вярващите, че са родени в щастлива година, живеят по-дълго.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Плацебо ефектЖивеем в раздвоен свят. Според традиционните разбирания на западноевропейската култура между духа и тялото зее огромна пропаст. От една страна е видимото и измеримото, а от другата - нашата самоличност, фантазията, съзидателната ни сила. Първото е ранимо, може да боледува и в крайна сметка е преходно, докато второто е свободно и вечно.

Векове наред това противоречие е определяло и развитието на науката. Познанията за материалното са били признавани само когато не са "замърсени" от духовни влияния. И обратното - душата може да бъде излекувана само тогава, когато тялото не страда.

Повече от половин век науката изследва т.нар. плацебо ефект. В началото убеждението е било, че една таблетката захар действа като лекарство и то благодарение на силата на внушението и безусловната вяра на пациента, че той получава най-новото "суперлекарство".

Според някои психиатри плацебото, т.е. таблетката, която не съдържа активно действаща субстанция, и таблетката с истинския медикамент действат еднакво при 52% от случаите на лечение на депресия от средна степен.

В наши дни много изследвания по въпроса вече са доказали, че плацебото има положителен ефект при поне 35% от пациентите, като най-възприемчиви към него са хората с по-лабилна психика.

През 2005 г. невролози от Мичиганския университет публикуват в авторитетното медицинско списание Journal of Neuroscience резултатите от много интересен експеримент. На доброволци, страдащи от зъбобол, били направени болезнени инжекции със солен разтвор.

Съобщили им обаче, че това е обезболяваща инжекция. Реакциите на мозъка са били записвани с помощта на томограф. Невроните на всички участници в експеримента са започнали да произвеждат ендорфини - "хормони на щастието", които блокират болезнените рецептори и реално намаляват болката.

Британски лекари пък са доказали ефекта от плацебото и при операция. Те събрали група доброволци, страдащи от артрит. На една част от тях е била направена операция на колянната става (артроскопия), а на останалите бил направен само повърхностен кожен разрез. След 2 седмици при пациентите от двете групи болките намалили в еднаква степен, а подвижността на ставата се подобрила.

Плацебо (от лат. I will please - ще успокоя, задоволя) е вещество без медицински свойства, което причинява подобрение в пациента благодарение на неговото убеждение в ефикасността му. Плацебо ефектът представлява медицински феномен, при който убеждението на пациента за инертното вещество "плацебо" или мнимата терапия води до получаване на очакваните резултати от лечението. Плацебо ефектът може да бъде използван както като самостоятелно средство за лечение, така и като съпътстващо средство при реална терапия.

Кое увеличава плацебо ефекта?

  • цвят - таблетките в топли цветове (червено, жълто или оранжево) имат по голям ефект от същите, оцветени в "студени" цветове (сини, зелени или лилави);
  • големина - установено е, че големите таблетки имат по-голям положителен ефект отколкото малките;
  • име - регистрираната търговска марка има по-голям ефект, отколкото хапчета без търговско наименование;
  • цена - когато цената на въпросната плацебо таблетка е 2 долара, вместо 40 цента е установено, че покупките се увеличават с около 24%;
  • форма - инжекциите имат по-голям ефект от хапчетата;
  • брой - приемът на две таблетки има по-голям ефект, отколкото на едн.

Физиологичният ефект на плацебото е в директна връзка със самовнушението и очакването на ефекта. Силата на това очакване е свързана и с убеждението на хората, че лечението, което получват е истинско. И приемащите истински лекарства, и онези, които получават плецебо вярват, че получават истинско лечение.

Желанието за облекчаване на болката, мотивацията за постигане на целите и това до каква степен се очаква болката да бъде намалена увеличават плацебо ефекта. Освен това е установено, че децата са "по-податливи" на въздействие на плацебото, отколкото възрастните.

Къде плацебо ефектът е най-ефикасен?

Лекарствата с плацебо ефект се използват при безсъние, нервен стомах, сърдечни болести, депресии и др. По принцип въздействието на всеки плацебо медикамент е толкова по-силно, колкото по-голяма е връзката между страданието и възприемането на действителността от страна на пациента.

Безсънието, болката и меланхолията се раждат в главата ни. Но ефектът не винаги е един и същ. Оптимизмът би могъл да изгони чувството за поражение, но ако то продължава повече от няколко месеца, тогава помагат само истинските антидепресанти.

Ефектът плацебо е най-силен при лечението на болката. Това се доказва от практиката на италианския невролог Фабрицио Бенедети. В неговата клиника след операция на белите дробове пациентите получавали истинско болкоуспокояващо лекарство. Допълнително обаче сестрите закачвали банка, от която във вените потичала готварска сол. Някои от болните научавали истината и се оказало, че започвали да се чувстват по-добре благодарение на естественото развитие на организма.

При тях липсвал ефектът плацебо. Други пациенти съзнателно били държани в неведение какво има в банката. На трети сестрите обяснили, че там тече чудотворно лекарство, убиец на болката. Бенедети отбелязвал съвсем точно след колко истински болкоуспокояващи инжекции болката отминава при отделните пациенти. Резултатът: болните настоявали да им се дават болкоуспокояващи средства, но често без основание.

Обяснението за това е, че мозъкът е в състояние да провокира производството на хормони, които да спират болката - т. нар. опиоиди, по химическия си състав те са близки на опиума. Благодарение на опиоидите жените понасят родилните болки. Въпросните хормони се отделят и когато ранен човек, спасявайки живота си, изминава големи разстояния. Мозъкът решава с колко болка да ни дари и колко да ни спести.

Невробиолози от Стокхолмския кралски институт с помощта на компютърна техника са снимали главите на пациенти, когато върху тях се извършва мнима терапия. При опита се забелязва, че дори появата на лекар в бяла престилка има ефекта на опиоид - т.е. има болкоуспокояващо въздействие. След това на едни от пациентите се дават болкоуспокояващи лекарства, а на други се казва да докоснат метална плоскост, като им се обяснява, че това е болкоуспокояващо средство.

И при двата случая областите над костния мозък и в челото се осветяват на компютърния екран, което означава, че там са се появили опиоиди. Действителното и мнимото лекарство действат по подобен начин. Разликата е, че лекарството идва отвън, а ефектът плацебо е резултат от действието на човешкия дух.

Допреди един век малцина са били тези лекари, които са се осмелявали да направят директна връзка между състоянието на духа и тялото. Изследванията от последните години обаче показват, че на молекулно и клетъчно ниво има пряка зависимост между нервната, хормоналната и имунната система.

Развитието на техниката позволи донякъде да бъде открехната и "черната кутия" на мозъка, откъдето дойде същата новина. Чрез магнитен резонанс се вижда, че определени мозъчни структури на пациента се активират, когато той приема нещо, за което смята, че е лекарство. В случая е важно не какво той действително приема, а какво си мисли, че приема.

При подобни инсценировки (медицинска мимикрия) учените са установили, че се извършва обмяна на сигналите между нервната и имунната система. Например когато изследваният е убеден, че пие силно кафе, а всъщност поема бедна на кофеин течност, се отчита увеличаване на пулса и кръвното налягане.

Живот в очакване

Историческата статистика сочи, че смъртността намалява по време на Коледа и Великден или на различни семейни тържества. Често смъртникът "изчаква" да отпразнува рождения си ден и едва след това предава Богу дух. Други пък не умират, докато ги крепи надеждата, че на смъртния одър ще ги посети любим човек. Изследване, направено сред живеещи в САЩ китайци, показва, че тези, които се смятат за родени в "нещастна" според китайската астрология година, боледуват по-често и умират с 1,3 до 4,9 години по-рано от другите, които вярват, че са родени в "щастлива" година.

Често може да се наблюдава как състоянието на болния се подобрява, когато той живее в очакване за настъпването на някакво особено важно за него събитие. Подобрение настъпва и когато пациентът вярва, че му се дава марково, особено добро лекарство, без значение дали наистина взима това лекарство, или не.

Ролята на надеждата

Който се надява, че ще преодолее страданието, успява да го направи. Болните от Паркинсонова болест например често не могат да направят и крачка поради стегнатите си мускули. Но когато на такива пациенти им се бие инжекция с готварска сол и им се каже, че това всъщност е силно средство срещу болестта им, треперенето отминава и мускулите се отпускат. Причината се крие в допамина, едно от многото вещества - куриери на заповедите на мозъка.

Той е отговорен за дейността на мускулите, но също така се грижи и за появата на удовлетворение, както и за повишаване на вниманието, когато очакваме нещо да се случи. Когато към нас се приближава лекар със спринцовка в ръка, ние отделяме допамин. Това е особено важно за болните от Паркинсонова болест, тъй като при тях е нарушено образуването на това вещество.

Истината е, че да се твърди, че плацебо лекува всичко, е пресилено. Колкото по-рядко човек може да бъде изваден от равновесие чрез въздействие върху психиката му, толкова по-трудно се осъществява и обратното въздействие върху огранизма му по пътя на психиката.

Още съдържание по темата
Бутилирана-вода-крие-ли-рискове-за-здравето
Бутилирана вода - крие ли рискове за здравето?
Как-да-отслабна-всичко-което-трябва-да-знаеш
Как да отслабна - всичко, което трябва да знаеш
5-капана-по-време-на-отслабване
5 капана по време на отслабване
Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow