Дневен план за навициСвали сега 

Сол - видове и ползи

Натриева и калиева сол, йодирана сол, флуорирана сол

Повечето хора не правят разлика межу калиева и натриева сол. Много дори не се замислят какво е солта. Знаят само, че тя придава по-остър вкус на храната, което я прави по-апетитна, затова често слагат в нея повече, отколкото е здравословно.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Сол - видове и ползиОсвен подобрител на вкуса в хранително-вкусовата промишленост, солта се използва и за консервация на риби и меса.

В науката за храната и храненето вкусът "солено" се смята за един от петте основни вкуса, разпознаваеми от вкусовите рецептори в устата.

Останалите четири вкуса са: сладко, горчиво, кисело и "безвкусно", т.е. "неопределим вкус" (много особено вкусово усещане след консумация на глутаминова киселина).

Натриева сол

Това е "обикновената готварска сол". Тя съставлява най-голямата част от консумираната в света сол.

В днешни дни обаче солта за овкусяване на храна е смес от различни соли.

 • Химична формула: NaCl
 • Функции: доставя натрий за тялото, участва в регулирането на вътреклетъчното налягане и съдържанието на вода.
 • Ефект: свръхконсумацията на натриев хлорид води до увеличена жажда и задържане на вода в клетките, a това от своя страна води до отоци и повишено кръвно налягане.

Има доказателства, че физическите упражнения с интензивност, предизвикваща потене в продължение на час, увеличават желанието на спортувалите да консумират повече сол до 12 часа след тренировка със средно 50% завишение.

Този феномен се отдава на загубата на сол по време на потенето. По-нови изследвания подсказват връзка между знанието, че се приема сол и метаболитната реакция на тялото.

Дозировка за подрастващи и възрастни:

 • Препоръки във Великобритания: до 4 гр сол (99% NaCl) или до 1,6 гр натрий за за ден, като за пределна доза се смята консумация на повече от 6 гр сол дневно.
 • Препоръки в Канада: до 3,5 гр сол (99% NaCl) или до 1,5 гр натрий за за ден, като за пределна доза се смята консумация на повече от 5,5 гр сол дневно.
 • Прeпоръки за САЩ: под 5,8 гр сол (99% NaCl) за денонощие.

Токсична доза за възрастни: повече от 12,357 гр/кг за денонощие

Калиева сол

Освен естествено съдържима в множество зеленчуци, калиевата сол се влага в комбинирана диетична сол заедно с натриева сол.

Целта е да се балансира водният баланс в човешкото тяло.

 • Химична формула: KCl
 • Функции: внася калий в организма, а той от своя страна балансира клетъчното налягане заедно с натрия и калция.
 • Ефект: вложена в комбинирана сол (66% калий, 33% натрий) и диета с високо съдържание на натрий, калиевата сол балансира водния баланс на приемащия я.

В самостоятелен прием тя има диуретичен ефект, т.е. води до загуба на вода и калций с урината.

В свръхдози приемът на калиева сол е опасен, тъй като може да доведе до животозастрашаващи състояния: обезводняване, масирани мускулни крампи и инфаркт.

Дозировка за подрастващи и възрастни:

 • Средна доза за денонощие: 0.2 гр/кг
 • Максимална доза за денонощие: 1 гр/кг

Йодирана сол

Йодираната сол се използва за превенция на йодния дефицит. Такъв може да се получи при консумиране на недостатъчно йод с храната (бедни на йод почви) или при радиоактивни замърсявания. 

Йодният недостиг води до проблеми с щитовидната жлеза, които имат важни функции за правилната обмяна на веществата в тялото.

Често в комбинираната сол за директна консумация влагат до 1% йодирана сол.

 • Химична формули: KI или NaI
 • Ефект: внася йод и калий или натрий в организма.

Дозировка:

 • Деца: 15-35 мг
 • Възрастни: 130 мг

Флуорирана сол

Този тип сол се използва в много страни от Европа, където флуорирането на питейната вода не е общоприета практика.

Флуоридът е важен за здравето на зъбите. Ето защо в повечето страни с нефлуорирана питейна вода влагането на калиев или натриев флуорид в комбинираната и обикновената сол е практика.

 • Химична формула: KF или NaF
 • Ефект: внася флуор и калий или натрий в организма.

Дозировка за подрастващи и възрастни:

Научните среди в света са сериозно разединени относно точните количества флуор, който трябва да се приема от различните хора.

Разликите са не само по отношение на средната дневна доза, но и по отношение на токсичната и смъртоносната доза на флуоридите.

Ето защо ще се въздържа да публикувам точни стойности.

В България флуорирането на водата е практика при водоснабдяването на населени места, ето защо не се наблюдава дефицит или недостиг на флуор. Допълнително от това вещество има в почти всяка паста за зъби.

Използвани източници

 • "Exercise increases the preference for salt in humans. Appetite.",  Leshem M, Abutbul A, Eilon R., 1999 Apr;32(2):251-60. PMID: 10097029
 • "Potassium administration reduces and potassium deprivation increases urinary calcium excretion in healthy adults", Lemann J Jr, Pleuss JA, Gray RW, Hoffmann RG. Kidney Int. 1991 May;39(5):973-83. Erratum in: Kidney Int 1991 Aug;40(2):388. PMID: 1648646
Още съдържание по темата
Храни-богати-на-витамин-Д
Храни, богати на витамин Д
Храни-богати-на-магнезий
Храни, богати на магнезий
Храни-богати-на-мелатонин
Храни, богати на мелатонин
Храни-богати-на-селен
Храни, богати на селен
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow