Дневен план за навициСвали сега 

Калиево-натриев баланс

Колко важен е за организма?

Калиево-натриевият баланс, като част от общия електролитен баланс на организма, е извънредно важно звено от относителното постоянство на вътрешната течна среда (хомеостаза). Как зависи това крехко равновесие от храненето, тренировките и стреса? Можем ли сами да го подложим на регулация?

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Натрий

Натрият играе съществена роля в редица жизненоважни процеси в организма. Той е с основно значение за поддържане на осмоларитета на извънклетъчната течност. Обуславя възникването на акционния потенциал, транспорта на органични вещества през клетъчните мембрани, алкално-киселинното равновесие на кръвта, активността на някои ензими и др.

При дневен  прием на 5-15 г готварска сол се приемат 2-6 г натрий. Нуждата от този елемент възлиза на 1-3 г дневно. Рядко се наблюдава дефицит на натрий в организма, поради наличието на достатъчно количество от него в хранителните продукти. Въпреки това, недостиг може да се получи при обилно потене и пълен отказ от консумация на сол. В такъв случай се стига до мускулни крампи и нарушения в усвояването на въглехидратите. Свръхдози (над 13-14 г дневно) се считат за токсични. Отделянето на натрия се осъществява от бъбреците, стомашно-чревния тракт и кожата.

В бодибилдинга натрият не се налага да бъде набавян допълнително чрез хранителни добавки.

Калий

Калият е главният катион на вътреклетъчното пространство. При обичаен режим на хранене, ежедневно се приемат около 80-100 mmol и също толкова се отделят - 10% през червата и около 90% през бъбреците. Недостигът на калий води до хипогликемия, сърдечни смущения, остри мускулни схващания. Включва се в повечето качествени формули на комплексни витамини и минерали. Прием над 18 грама е токсичен и вреден за здравето.

Някои изследвания свързват ниското ниво на калий в организма с високото кръвно налягане. Две-три кафета на ден предизвикват калиев дефицит в организма. Алкохолиците и любителите на сладкото също често страдат от калиев дефицит. Рязкото сваляне на килограми при нисковъглехидратна диета води и до понижаване на нивата на калий в организма. Симптомите са чувство на слабост и отслабване на рефлексите.

Дефицитът на калий обяснява мускулните схващания (крампи) при хора, занимаващи се с фитнес и други спортове. Доказано е, че този метал стимулира задържането на азота, което води до повишаването на мускулната маса. Също подпомага обмяната на гликогена, което отново стимулира мускулната хипертрофия.

Научните изследвания доказват, че недостигът на калий влияе отрицателно върху максималното изпълнение на упражненията в спорта. Поради затрудненото инервиране на мускула се блокират мускулните контракции. Когато калиевите запаси са ниски, се намаляват и нивата на наличния азот, респективно - мускулната маса.

Анаболният ефект на калия е свързан с хидратирането на клетката. Добре заредената с вода клетка изпраща анаболен сигнал. И обратно, дехидратираната клетка предизвиква катаболни реакции. Калият играе важна роля при натрупването на гликоген в мускула. Гликогенът привлича голямо количество вода, което засилва анаболния сигнал. Този метал е нужен и при произвеждането на достатъчни количества растежен хормон. Калият има и анти-катаболно въздействие - обезврежда амоняка, получен при разграждането на белтъците.

Регулация на калиево-натриевия баланс

Известно е, че бъбреците регулират количеството на водата, натрия, калия и други електролити в организма. Диуретиците с право се считат за една от основните категории забранени медикаменти в спорта, което е свързано най-вече с нарушения електролитния баланс. Бъбреците играят ключова роля в регулирането на концентрацията на калий и натрий в плазмата. При затруднение на организма в поддържането на калиево-натриевия баланс поради тежки физиологични състояния и силен стрес, се отделя активиращият хормон алдостерон, който има регулаторна роля.

Калиево-натриева помпа

Калиево-натриевата помпа е биологична структура, разположена във вътрешната мембрана на митохондриите на еукариотните клетки. Функцията й е да пренася натриеви и калиеви йони в и извън клетката, чрез активен транспорт. Основна част на каливо-натриевата помпа е белтъкът Na++-транслоцираща АТФаза. Разликата в йоните вътре и извън клетката генерира жизненоважния електричен мембранен градиент, от който пряко зависят мускулните съкращения.

Тренировката с висока интензивност  

С повишената необходимост от по-голям кръвен обем при тренировка с висока интензивност, ако не се удовлетворят изискванията за доставяне на необходимите количества кислород и хранителни вещества до мускулите, спортистът бива подложен на огромен риск от редица отрицателни отклонения.

Хранителните вещества не подхранват работещия мускул. По време на високоинтензивна аеробна тренировка се получава недостиг на натрий, токсичните нива на лактата се повишават, затруднява се изхвърлянето на отпадъчните вещества от организма. Това е сигнал за отделяне на стресовия хормон алдостерон. Ролята му в този момент е компенсаторна, като реабсорбира отделения натрий, а това води до задържане на вода в организма.

Проблемите, свързани с въздействието на алдостерона върху натрия, се отнасят и до калия. Бъбреците се подлагат на силен стрес, нарушава се и осмотичният баланс. Отрицателните ефекти върху спортиста са драстични. Друго важно отклонение, свързано с ниското ниво на натрия, е нарушаване на сърдечната, мозъчната и чернодробната функция.

Допингът?

Някои вещества, използвани за допинг цели, променят електролитния баланс на организма. Оралната или парентерална злоупотреба с глюкокортикостероиди също може да предизвика електролитни нарушения. Употребата на анаболни стероиди често води до повишени нива на калия, натрия, калция и фосфатите, което резултира в опасни сърдечни смущения.

Често се установяват повишени нива на натрий при спортисти и поради злоупотреба с хранителни добавки. Немалко атлети приемат натриев бикарбонат и натриев цитрат с цел увеличаване на спортните им постижения. Негативният ефект се изразява в стомашно-чревни смущения, придружени с диария (особено при използването на натриевия бикарбонат като добавка).

Още съдържание по темата
Трикове-за-справяне-с-пролетната-умора
Трикове за справяне с пролетната умора

А доколко реална е тя?

Генетичен-потенциал-Колко-мускули-и-сила-можем-да-качим
Генетичен потенциал | Колко мускули и сила можем да качим?
Да-качвам-мускули-или-да-свалям-мазнини-Бълк-или-кът
Да качвам (мускули) или да свалям (мазнини) | Бълк или кът?
Как-стомахът-и-червата-влияят-върху-емоциите-ни-и-обратното
Как стомахът и червата влияят върху емоциите ни (и обратното)
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow