Интензивност на тренировката

Как за по-малко време да постигнем по-добър ефект

Човешкото тяло има способността да се присбособява с трудностите по време на тренировка. Ако тренирате с едни и същи килограми за по-дълъг период от време, ще забележите, че организмът Ви е привикнал към натоварването и то е почти минимално.

Интензивност на тренировката Двигателни процеси като ходенето не създават необходимата за нарастването мускула интензивност. За това са необходими импулси от тренировки, които съставят поне 60% от максималното постижение.

Активно спортуващите тренират в средно до субмаксималния обхват на възможностите си, т.е с тежести между 60-85% от максималната възможност за едно повторение.

За да бъде една тренировка пълноценна, тя трябва да бъде достатъчно интензивна. Интензивността се определя от обхвата на максималните ви възможности и времето за изпълнение на една ваша тренировка.

Най-добрата тренировка е тази, в която влагате 65-85% от максималните ви възможности за около 35 - 50 минути. Тренирайки бързо, тежко и интензивно успехът ви е в кърпа вързан.

За да успеете да направите една наистина добра интензивна тренировка обаче е необходима здрава психика, опит в спорта и най-вече физическа издръжливост.

Факт е, че повечето от начинаещите смятат, че колкото по-дълго време прекарват в спортния център, толкова по-големи ще бъдат и техните постижения. Това е една голяма заблуда и причина за спад в ентусиазма и мотивацията.

Ако една ваша тренировка протича над 55-65 минути, то със сигурност вие тренирате с не повече от 35-45% от възможностите си. По този начин на трениране резултатите ще са минимални, дори нищожни, а именно поради тази причина доста от навлизащите в спорта се отказват още в самото начало.

Как да разберем, дали наистина тренираме интензивно?

Тренировката е с добра интензивност тогава, когато влагаме максимални усилия за минимален период от време. Естествено, под такова време разбираме не по-малко от 30-35 минути. И все пак не прекалявайте с натоварванията.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1