Дневен план за навициСвали сега 

Аеробна и анаеробна тренировка – открийте разликите

Да тренираш анаеробно не означава да си запушиш носа ... понякога

Понятията „аеробна" и „анаеробна" тренировка присъстват почти навсякъде, където по някакъв начин се описва методологията на трениране във фитнес центъра. Макар да са дълбоко залегнали в концепцията, невинаги се прави разлика между тях или по-скоро се преекспонират не чак до там правилно.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Аеробна и анаеробна тренировка – открийте разликитеНека анализираме какво означават  тези дефиниции. Ако трябва буквално да преведем „аеробна" и „анаеробна", става ясно, че става въпрос за дейност с или без присъствие на кислород. Но ако погледнем не само буквално?

Аеробна тренировка

Повечето от човешките клетки използват кислород, за да „влеят" свежа сила на метаболизма. По време на упражнения, при които притокът на кислород и енергия е преобладаващ, мускулните клетки биват съкращавани без значителна умора. Бихме могли да наречем това аеробна тренировка - тичане, скачане на въже, гребане на тренажор, кростренажор, велоегрометър, спининг.

Полезни материали за аеробните тренировки 

Анаеробна тренировка

Анаеробната тренировка или тази, която може да определим като високо интензивно натоварване без навлизането на осезаем приток на кислород, мускулните клетки разчитат на реакции, които не извършват мускулната контракция чрез използването на кислород. Това анаеробно движение създават остатъчни молекули, които предизвикват въпросната умора у мускулатурата ни. Именно тази умора ни кара да се чувстваме изтощени и да усещаме мускулите си значително отслабнали. Затова в този случай роля играят почивките между сериите и упражненията.

Полезни материали за анаеробни тренировки 

Къде става объркването?

Теоретично определенията за аеробна и анаеробна тренировка са ясни. Проблемът идва тогава, когато ни е трудно да определим до колко начинът, по който спортуваме, е аеробен или анаеробен. Погледнато реално, колкото по-интензивно тренираме, толкова по-голяма нужда имаме от енергийна продуктивност. Логично е тогава да разглеждаме аеробността и анаеробността като вариации на обмяната на веществата (метаболизъм), основно променяни от интензивността на упражнението, което правим.

Как тези понятия се отнасят до моя начин на спортуване?

Преди всичко зависи от обстоятелствата и целите, които сте си поставили. Това, което ми прави впечатление е, че повечето ни читатели нямат амбицията да спортуват до ниво на състезателна подготовка, а по-скоро целят да правят упражнения за поддържане на форма и в някои случаи - да отслабнат с 2-3 кг. Аеробните тренировки ви предлагат чудесна възможност да уплътните 30-40 минути до час, поддържайки умерен разход на енергия. Подобен вид натоварване има по-слабо пряко въздействие над мускулатурата от гледна точка на умора, която бихте изпитали накрая на една такава тренировка. Все пак ако искаме да постигнем желаната „мускулна производителност" и абсолютна кондиция на нашето тяло, едва ли бихме успяли без анаеробна активност.

Повечето фитнес треньори са наясно с тези факти и препоръчват на клиентите си лека загрявка на бягаща пътека или тренажор в началото на тяхната анаеробна тренировка, каквато най-често бива изпълнявана в един фитнес център.

Ако трябва да бъдем честни обаче, някои  привидно аеробни занимания се превръщат в анаеробни за онези, които нямат необходимата физическа подготовка, а се стремят да поддържат скорост на тичане или изкачване на стълби например, очевидно неподходяща за тях.

Може ли да се измери аеробната / анаеробната тренировка?

Бих казал, че са ми слабост различните видове технократични джаджи, които все повече навлизат в спорта. За съжаление обаче поне аз не знам, дали има уред, който да може да дефинира „о да, ти си във вихъра на анаеробността". Може би и няма смисъл от това - смятам, че измерването на сърдечния пулс би било достатъчно, за да разберете до какво ниво на интензивност сте стигнали.

Това, което бих ви посъветвал, е несъмнено да комбинирате двата вида натоварване. Спомага за добрата кондиция на организма, Вашата издръжливост и тонус. Еднотипното „употребяване" на дъмбели и щанги невинаги би довело до целта, която сте си поставили, а именно да изглеждате добре, да имате висок мускулен КПД (коефициент на полезно действие) и ... да постигате отлични резултати дори на физическите изпити за тюлен (хумористична бележка на автора).

Основател и идеолог на BB-Team. Имайки предвид, че прави това, откакто е на 13 години, разбираме, че буквално израства в така наречената фитнес индустрия. Занимавал се е с почти всички разновидности на тежестите - фитнес, бодибилдинг, кросфит, функционални и нефункционални тренирания (последното е шега). Активно търси практичното в необятната сфера на здравословното хранене и трениране, като подкрепя наученото и чрез обучения от Precision Nutrition (Канада), NSCA (САЩ), CPPS Academy (САЩ) и други.
Още съдържание по темата
Колко-често-трябва-да-променяме-тренировъчната-си-програма
Колко често трябва да променяме тренировъчната си програма?
Да-тренираме-ли-когато-сме-болни
Да тренираме ли, когато сме болни?
Какво-да-не-очакваш-от-работата-с-личен-треньор
Какво да (не) очакваш от работата с личен треньор
Как-да-предотвратим-болките-в-гърба
Как да предотвратим болките в гърба?
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow