Скачане на въже - първа част

Някои непознати ползи

Питали ли сте се, защо толкова малко хора във фитнес залите избират скачането на въже като кардио дейност? Причината не е в това, че машините са по-резултатни, а в нежеланието на спортуващите да губят време в усвояване на техники за скачане.

Скачане на въже

Е, според някои медицински изследванията се оказва, че освен загуба на мазнини, скачането носи на практикуващите нещо по-важно в дългосрочен план. Скачането на въже подобрява функциите на вестибуларния апарат и редуцира стреса! Дали да не поскачаме?

За скачането на въже

Скачането е сложно движение, при извършването на което участват всички мускулни групи на краката, както и повечето мускулни групи на ръцете и торса. Продължителното скачане усилва дейността на централната и периферната нервна система, тъй като й се налага постоянно поддържане на равновесието в рязко променяща се среда. Добре дозиран, този стрес въздейства положително както върху мускулите, така и върху сърдечносъдовата система, оросяването на вътрешните органи и не на последно място върху подобряване работата на нервната система.

Като натоварване скачането на въже е умерено до високо интензивна кардио дейност. Важното тук е, че колкото по-напреднал става човек в скачането, толкова по-ниско интензивно става натоварването, ако се прави с еднакъв брой завъртания в минута. За обездвижените хора обаче, дори 60 завъртания в минута (минималната скорост за скачане на въже) може да се окаже високо интензивно кардио. 

Какви фитнес ползи носи скачането на въже?

  • Увеличава анаеробния и аеробия капацитет за изразходване на енергия в минута (т.е. цялото количество енергия, което можете да отделите за минута)
  • Подобрява експлозивната сила на долните крайници
  • Подобрява координацията в пространството
  • Подобрява способностите за балансиране на тялото, чрез подобряване функциите на вестибуларния апарат
  • Увеличава ловкостта
  • Увеличава средната скорост на тичащите
  • Подобрява спринтовите постижения
  • Изгаря много калории в минута (при опитни скачащи), с което подпомага отслабването

Кой може и кой не бива да скача?

Скачането на въже е подходящо за всички здрави хора на възраст под 55 години с до 35% подкожни мазнини. При представителите от тази група се изисква две до четири пъти седмично  скачане по 5 минути, за да се достигне до 10 минутно скачане без прекъсване с ниска интензивност (50% от максималния сърдечен ритъм).

По-възрастните спортуващи следва да преминат през по-дълга програма от постепенно редуващи се във времето кардио дейности, за да подготвят сърцето си за натоварването. Това се налага, тъй като неопитният в кардио упражнения човек трудно разпознава опасния от безопасния пулс, а това е рисково при възрастни и затлъстели хора. 

Скачането не се препоръчва на хора с вестибуларни, сърдечно съдови и дихателни проблеми. Не се препоръчва и на хора с травми в глезените и коленете, както и на плоскостъпите. 

Знаете ли, че?

Мъж с тегло 70 кг. който скача на въже с 120 завъртания в минута, изразходва по 13 ккал/минута? Това е темпо, което всеки човек усвоил базовите умения за скачане може да поддържа с лекота. 

Продължение - техники и програми за скачане на въже.

В статията са използвани източници - виж списъка.

Този текст е публикуван на 31.10.2007 и е актуализиран на 28.01.2011.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Седмичен бюлетин от BB-Team

100% ново и практично знание. 0% спам.

Абонирай се
Препоръчани продукти
apple-placeholderarrowback-arrowbb-hexbb-lettersbeginner-wizardbodyweight-wizardbookmarkcalendar-foodcalendar-notescalendar-trainingGroupcartcheckoutclosecrossdiarydocumentdumbbell-wizardexpert-wizardfacebook-iconfacebookfemale-wizardfemalefootnotesforumgains-wizardghost-image-squareghost-imagegoogle+gym-wizardhabitinstagramleft-arrowlinkedinlogo-smallloss-wizardmailmaintain-wizardmale-wizardmaleman-placeholdermeasurementsmedium-wizardmessagesmy-bbnewsletterphotosplaceholderpollprofilereaction-greatreaction-negativereaction-neutralread-laterreadingright-arrowsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestarstoresubmit-arrowticktop-arrowtwitterTwitterwoman-placeholderyoutube1