Левзея (Leuzea carthamoides) - растителният източник на екдистерон

Две в едно - адаптоген и стимулатор на растежа

Искате да опитате нов стимулатор на мускулен растеж или се нуждаете от адаптоген? Левзеята може да е това, което ви трябва. Екдистероните, съдържащи се в корените и плодовете на растението левзея имат доказан анаболен ефект, а освен това могат да ви помогнат в борбата със стреса, като подобрят възстановяването ви.

Левзея (Leuzea Carthamoides) - растителният източник на екдистерон

Какво е Левзея?

Левзеята (Leuzea carthamoides) е растение, виреещо в североизточна Азия и Сибир.

Народите, обитавали района, използвали лечебното действие на корените му от векове. Считали го за адаптоген - средство за борба с умората, а при мъжете и го използвали и като афродизиак.   

Какво са екдистероните?

Руските фармаколози изследвали семената и корените на левзеята и открили множество вещества, сред които обаче се откроявали специфичен клас тритерпеноиди - фитоекдистероидите (екдистероните).

Последните били поставени в класа на тритерпеноидите заедно с вече познати фитохимикали като фитостеролите и тритерпеновите сапонини. Познати са около 250 различни екдистероида.

Химиците предполагат, че броят им ще нараства до достигане на хиляда. Една от формите се нарича бета-екдисон (20-hydroxyecdysone), тя се съдържа в корена и плодовете на левзеята. На нея ще се спрем по-долу.

За какво се използват и какви здравословни ползи носят левзеята и екдистеролите?

Доказани ползи:

 • като адаптоген левзеята подобрява способностите на тялото да реагира на стреса, а съответно и да се възстановява от него - дължи се на екдистерона бета-екдисон;
 • стимулатор на мускулния растеж, анаболик - благодарение на съдържащия се в растението екдистерон бета-екдисон. Този, както и други екдистерони, стимулират протеиновия синтез в клетките, включително синтеза на съкратителните белтъци актин и миозин. Именно така екдистероните въздействат върху мускулния растеж, а не чрез стимулация на хормоналните жлези. 

Предположения и недоказани твърдения:

 • снижава нивото на холестерола в кръвта (косвено);
 • понижава кръвното налягане в тесни граници;
 • стимулира синтеза на хемоглобин в еритроцитите (червените кръвни клетки).

Има ли установени странични ефекти и противопоказания за прием на екстракти от левзея и екдистероли?

Преди да започнете прием на билката или екстракт на екдистерони, най-добре се посъветвайте с личния си лекар!

Смята се, че билката левзея е ниско токсична и има широка поносимост. Заради наличието на екдистерони обаче не се препоръчва приемът й при бременни и кърмещи жени.

Всеки екстракт е готов търговски продукт. И тъй като концентрациите на екдистерони в екстрактите варират, най-добре е да проверите възможните странични ефекти на листовките или етикетите, които ги придружават.

Ще спомена някои възможни странични ефекти, описани на етикета на популярен на източния пазар продукт, съдържащ концентрация на екдистерони.

При продължително предозиране с големи дози концентрат на 20-hydroxyecdysone (вид екдистерон):

 • уголемяване на гърдите;
 • тестикулярна дистрофия, временно увеличване на половите органи при мъже и жени;
 • увеличено окосмяване;
 • удебеляване на гласа;
 • възможност от завишен риск от поява на рак на простата при мъже и рак на гърдата при жени.

Кой и в комбинация с какво не бива да приема левзея и екдистероли?

Не е препоръчителен приемът на левзея и екдистерони при хора, взимащи анаболни стероиди и растежни хормони, без предварителна консултация с андролог. 

Какви дози са нужни и как се взима?

Смята се, че 40 мг/ден чист (95-100%) екстракт от екдистерон (20-hydroxyecdysone) са достатъчни, за да се прояви фармакологичният ефект без риск от интоксикация.

Съветваме ви да следвате указаните на опаковките препоръчителни дневни дози поради възможни разлики в концентрациите на екстрактите. 

В кои спортни и здравословни добавки можем да го срещнем?

Екстракт от левзея може да срещнете на етикетите на множество билкови или комбинирани добавки против умора. Във формули за борба със стреса.

Екстракт от екдистерони (от левзея) може да срещнете на етикетите на формули, подобряващи възстановяването след тренировка и в ергогенични билкови добавки за стимулиране на растежа. 

Използвани източници
 • Lafont R, Dinan L. Practical uses for ecdysteroids in mammals including humans: an update. J Insect Sci. 2003;3:7. Review. PMID: 15844229
 • Sláma K, Koudela K, Tenora J, Mathová A. Insect hormones in vertebrates: anabolic effects of 20-hydroxyecdysone in Japanese quail. Experientia. 1996 Jul 15;52(7):702-6. PMID: 8698114
 • keyherbs.org
 • wikipedia.org
 • ecdybase.org


 

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1