Дневен план за навициСвали сега 

Левцин (Леуцин) - незаменима гаранция за инсулиново плато

Анаболен ефект с бета-хидрокси-бета-глутарил КоА - нищо, че звучи страшно!

Левцин (Леуцин) - незаменима гаранция за инсулиново плато

Няма как да не сте чували за левцин. Най-малкото сте пили поне веднъж в живота си верижно разклонени аминокиселини. L-левцинът, или накратко левцин, е една от трите разклонени аминокиселини, често обозначавани със съкращението BCAA (branched-chain amino acids - другите две са валин и изолевцин).

От настоящата статия ще научите повече за левцина, неговите метаболити, основните му ползив спорта и ефектите на аминокиселината според науката.

Какво ще научиш?

Как се произвежда левцин?

В индустриален мащаб левцин се синтезира по биотехнологичен път. За хранителните добавки най-често се използват растителни източници, а самият процес включва ферментация чрез микроорганизми.

Основно физиологично въздействие на левцина

Основното въздействие на левцина е стимулирането на протеиновия синтез в мускулите ни, при което последните нарастват.

Левцинът е основният активатор на mTOR механизма и се води кетогенна аминокиселина, което означава, че може да се конвертира в кетони след катаболизма си.

Левцинът е най-анаболната аминокиселина за нашия организъм. Основният механизъм на действие е стимулирането на mTOR.

Левцинът и неговите метаболити увеличават вътреклетъчния калций, подобно на мускулни контракции и така активират протеини като mTOR, което предизвиква мускулен синтез.

Левцинът се счита за основната BCAA. На него се дължат анаболните свойства на аминокиселинните продукти.

Левцинът не може да бъде синтезиран от тялото, класифицира се като есенциална аминокиселина и затова винаги трябва да бъде приеман от хранителни източници или като добавка.

По какъв начин левцинът се усвоява от организма?

След поемането му през устата левцинът, както и другите разклонени аминокиселини, се абсорбира от тънкото черво и се пренася до черния дроб, където през няколко стъпала се превръща в краен продукт.

На първо място, левцинът се конвертира в преходното вещество алфа-кетоизокапроична киселина (KIC). От своя страна KIC се метаболизира в три други преходни вещества, които са:

 • бета-хидроксиизовалерат;
 • изовалерил-CoA;
 • хидрокси-бета-метилбутират (HMB).

Левцинът е единственият източник на HMB в тялото и се смята, че близо 5% от приетия левцин се конвертира в HMB.

Метаболитният път, който образува бета-хидроксиизовалерат води до друг краен продукт с анаболни свойства - алфа-хидроксикапрочина киселина, известна още като левцинова киселина или HICA.

Кои храни съдържат левцин?

В по-големи концентрации левцинът се среща в месото и млечните продукти, особено в суроватъчния протеин, и в по-малка степен в житните кълнове, кафявия ориз, соята, бадемите, кашуто, граха, лещата и царевицата.

Трите най-богати източника на левцин са:

 • Суроватъчен протеин, прах (10-12 г/100 г);
 • Соев протеин, прах (7.5-8.5 г/100 г);
 • Грахов протеин, прах (6.6 г/ 100 г).

В тази таблица сме направили сравнение на съдържанието на левцин и останалите BCAA в най-популярните протеинови пудри на пазара:

Съдържание на левцин в протеините

За повече информация може да разгледате секцията в изданието за храните, които съдържат левцин.

Доказани и потенциални ползи при хора и животни

 • Възможно е редовната употреба на левцин по време на целия живот да увеличи дълголетието и да намали риска от преждевременна смърт. Основният механизъм се свързва със стимулирането на протеина сиртуин (SIRT1). Засега резултатите са положителни при тестове върху животни и ин-витро;
 • Левцинът подобрява въглехидратното усвояване и метаболизирането на глюкозата, но само до 45 мин. след прием. Ефектът се дължи на mTOR механизма и ползи могат да се намерят само при следтренировъчен прием. Счита се, че изолевцинът е по-подходящата аминокиселини за поддържане на въглехидратния метаболизъм през целия ден;
 • Стимулира инсулиновата секреция в панкреаса и бива най-потентната аминокиселина по отношение на това свойство. Ефектът е двупосочен - стимулиране на клетките в панкреаса и потискане на негативните фактори;
 • Засилва протеиновия синтез и анаболните процеси в организма. Основният механизъм е стимулирането на mTOR. Засяга главно мускулните тъкани, а не чернодробните и се влияе от физически тренировки. Левцинът изглежда, че е най-ефективната от всички аминокиселини за стимулиране на мускулния растеж;
 • Левцинът може да спомогне за намаляването на атрофията и катаболизма, но ефектът зависи от два фактора - доза и причина. По-високите дози имат положителен ефект, който се проявява при тежки състояния като болести, травми, сепсис и изгаряния;
 • Възможно е да забави отчасти процесите на саркопения. Това е състояние на намаляване на мускулното съдържание в скелетната мускулатура и увеличаване на мастното съдържание, като процесът се засилва със застаряването.

Препоръчителни дози

Левцинът може да се приема с храна или на гладно. Ако се приема с храна е препоръчително добавяне към хранения, които са бедни на белтъчини и L-левцин в частност.

Оптимални резултати се постигат, когато разклонените аминокиселини се приемат около 30-60 минути преди и след тренировката, за да бъдат създадени условия за растеж на мускулите. Препоръчва се прием преди тренировка, особено ако тренирате на гладно.

Доза за нетрениращи хора е около 16 милиграма левцин на килограм тегло дневно, а за трениращи трябва да се увеличи. Препоръчва се еднократен прием от 2 до 5 грама за постигане на бързо насищане. Спортистите е добре да приемат 2 до 5 грама, 30-60 мин. преди тренировка и още една доза непосредствено след тренировка.

Комбинация с есенциални аминокиселини е препоръчителна, защото се засилва цялостния анаболен ефект.

Странични ефекти и противопоказания

Левцинът е базова аминокиселина, която се съдържа буквално във всички протеинови източници и препоръчителните дози не се отличават с противопоказания или странични ефекти.

Възможно е аминокиселината да предизвика ефекти като гадене, повръщане и крампи в стомаха, но предимно поради вкусовите си качества или текстурата на пудрата, а не заради физиологичното си действието.

Тук екипа на BB-Team трябва да ви предупреди, че чистият левцин се отличава с трудна разтворимост и неприятен вкус и мирис. Затова препоръчваме да си набавяте овкусени пудри или да разтваряте левцин в друг овкусен продукт като протеин, BCAA, EAA или азотен буустър.

Най-силният страничен ефект на левцина е трудната разтворимост и неприятният вкус!

Установената безопасна доза е 500 мг/кг тегло, което за 70 кг мъж е 34 грама дневно. Превишаването на тези дози може да увеличи нивата на амоняк в серума.

С какви добавки да комбинираме левцина?

Изключително удачно е да комбинираме левцин с въглехидрати. Това би било полезно особено в период на покачване на тегло. Левцинът може да подобри секрецията на инсулин от панкреаса, както и действа синергично с инсулина при стимулирането на протеиновия синтез.

Една нестандартна, но удачна комбинация е левцин с антиоксиданта ресвератрол (червено вино). Двете вещества синергично стимулират ензима SIRT1, който има пряка връзка с мастния метаболизъм, състоянието на тялото в стресови ситуации и инсулинова чувствителност.

Трета възможна комбинация е тази на левцин с цитрулин и цитрулин малат. Цитрулинът може да подобри действието на левцина, чрез участието си в mTOR механизма. Възможно е комбинацията да има своите ползи при атлети, но на този етап е по-скоро предположение, отколкото научен факт.

Без да има синергичен ефект или взаимодействие, с цел покачване на тегло левцинът може да се комбинира с есенциални аминокиселини (EAA), креатин монохидрат и бета-аланин.

Ние от екипа на BB-Team сме се убедили в ползите на левцина, но винаги сме съчетавали аминокиселината с други добавки за максимален ефект. Най-добрите спортни комбинации са левцин със суроватъчен протеин, въглехидрати, креатин монохидрат, цитрулин малат и есенциални аминокиселини.

Къде можем да открием L-левцин?

Обичайно левцинът се включва в препарати, съдържащи разклонени аминокиселини. Ако приемате суплемент с разклонени аминокиселини, добре е да знаете, че оптималното съотношение левцин-валин-изолевцин трябва да е 2:1:1. Напоследък обаче са изключителни популярни и съотношения като 4:1:1 и 8:1:1 в полза на левцина.

Левцин може да бъде набавен в следните три типа продукта:

 • Чист L-Leucine под формата на неовкусена пудра. Отличава се с трудна разтворимост и неприятен вкус;
 • BCAA (съотношения 2:1:1, 4:1:1, 8:1:1);
 • Всички комплексни аминокиселини и протеини на прах. Една доза протеин на прах съдържа средно 2-3 грама левцин.

Повече за левцина може да откриеш в други наши материали:

Използвани източници

 • Elango R, et al. Determination of the tolerable upper intake level of leucine in acute dietary studies in young men. Am J Clin Nutr. (2012);
 • Kalogeropoulou D, et al. Leucine, when ingested with glucose, synergistically stimulates insulin secretion and lowers blood glucose. Metabolism. (2008)
 • Nair KS, Schwartz RG, Welle S. Leucine as a regulator of whole body and skeletal muscle protein metabolism in humans. Am J Physiol. (1992)
 • Bruckbauer A, et al. Synergistic effects of leucine and resveratrol on insulin sensitivity and fat metabolism in adipocytes and mice. Nutr Metab (Lond). (2012)
 • Le Plénier S, et al. Effects of leucine and citrulline versus non-essential amino acids on muscle protein synthesis in fasted rat: a common activation pathway. Amino Acids. (2012)
 • Sabourin PJ, Bieber LL. Formation of beta-hydroxyisovalerate by an alpha-ketoisocaproate oxygenase in human liver. Metabolism. (1983)
 • National Nutrient Database for Standard Reference. U.S. Department of Agriculture. Archived from the original on 3 March 2015. Retrieved 16 September 2009.
 • Van Koevering M, Nissen S. Oxidation of leucine and alpha-ketoisocaproate to beta-hydroxy-beta-methylbutyrate in vivo. Am J Physiol. (1992)
 • Bruckbauer A, Zemel MB. Dietary calcium and dairy modulation of oxidative stress and mortality in aP2-agouti and wild-type mice. Nutrients. (2009)
 • Nishitani S, et al. Leucine promotes glucose uptake in skeletal muscles of rats. Biochem Biophys Res Commun. (2002)
 • Hutton JC, Sener A, Malaisse WJ. Interaction of branched chain amino acids and keto acids upon pancreatic islet metabolism and insulin secretion. J Biol Chem. (1980)
 • Anthony TG, et al. Oral administration of leucine stimulates ribosomal protein mRNA translation but not global rates of protein synthesis in the liver of rats. J Nutr. (2001)
 • Tipton KD, et al. Stimulation of muscle anabolism by resistance exercise and ingestion of leucine plus protein. Appl Physiol Nutr Metab. (2009)
 • Leucine Supplementation Enhances Skeletal Muscle Recovery in Rats Following Exercise.
 • Peters SJ, et al. Dose-dependent effects of leucine supplementation on preservation of muscle mass in cancer cachectic mice. Oncol Rep. (2011)
 • De Bandt JP, Cynober L. Therapeutic use of branched-chain amino acids in burn, trauma, and sepsis. J Nutr. (2006)
 • Nicastro H, et al. An overview of the therapeutic effects of leucine supplementation on skeletal muscle under atrophic conditions. Amino Acids. (2011)
 • A leucine-supplemented diet restores the defective postprandial inhibition of proteasome-dependent proteolysis in aged rat skeletal muscle.
 • A high proportion of leucine is required for optimal stimulation of the rate of muscle protein synthesis by essential amino acids in the elderly.
 • Rieu I, et al. Leucine-supplemented meal feeding for ten days beneficially affects postprandial muscle protein synthesis in old rats. J Nutr. (2003)
Десо се грижи за това да има винаги готов, аргументиран и ясен отговор на въпроса "от кои хранителни добавки има смисъл?". Той е нашата енциклопедия по темата с добавките, а тя, вероятно знаеш, е много голяма и много противоречива. Редовно може да го потърсиш за съдействие и в магазина ни.
Още съдържание по темата
Загуба-на-мускулна-маса-по-време-на-отслабване
Загуба на мускулна маса по време на отслабване

Има ли риск и как да го сведем до минимум?

Да-качвам-мускули-или-да-свалям-мазнини-Бълк-или-кът
Да качвам (мускули) или да свалям (мазнини) | Бълк или кът?
Прогресивно-натоварване-Трябва-ли-да-вдигаме-по-тежко-за-да-качваме-мускулна-маса
Прогресивно натоварване | Трябва ли да вдигаме по-тежко, за да качваме мускулна маса?
Протеин-за-отслабване-какво-всъщност-означава-това
Протеин за отслабване - какво всъщност означава това
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow