Левцин (Леуцин) - незаменима гаранция за инсулиново плато

Анаболен ефект с бета-хидрокси-бета-глутарил КоА - нищо, че звучи страшно!

Няма как да не сте чували за левцин. Най-малкото сте пили поне веднъж в живота си верижно разклонени аминокиселини. L-левцинът, или накратко левцин, е една от трите разклонени аминокиселини, често обозначавани със съкращението BCAA (branched-chain amino acids - другите две са валин и изолевцин). От настоящата статия ще научите повече за левцина и за връзката му с бета-хидрокси-бета-глутарил КоА.

Как се произвежда/изолира левцин?

В индустриален мащаб левцин се синтезира по биотехнологичен път.

Основно физиологично въздействие на левцина

Основното въздействие на левцина е стимулирането на протеиновия синтез в мускулите ни, при което последните нарастват. Левцинът не може да бъде синтезиран от тялото и затова винаги трябва да бъде приеман от хранителни източници.

Оптимални дози

За да бъде приемането им оптимално, най-добре е да приемате левцина и другите разклонени аминокиселини отделно от другите си протеинови/аминокиселинни хранителни добавки, тъй като в противен случай ще бъдат абсорбирани само разклонените аминокиселини.

Оптимални резултати се постигат, когато разклонените аминокиселини се приемат около 30-60 минути преди и след тренировката, за да бъдат създадени условия за растеж на мускулите.

Дневната доза за нетрениращи хора е около 16 левцин милиграма на килограм тегло дневно, а за трениращи трябва да се увеличи - за 90-килограмовия билдър това означава, че трябва да вземе от 2 до 4 г левцин преди тренировка, след нея и още веднъж преди да си легне или посреднощ.

Кои препарати са основен източник на левцин?

Обичайно левцинът се включва в препарати, съдържащи разклонени аминокиселини. Ако приемате суплемент с разклонени аминокиселини, добре е да знаете, че оптималното съотношение левцин-валин-изолевцин трябва да е 2:2:1.

Допълнителни физиологични въздействия на левцина

Левцинът съдейства за укрепването на костите, кожата и мускулната тъкан, и стимулира синтеза на аминокиселината глутамин.

Левцинът превъзхожда другите аминокиселини в предизвикването на инсулинова реакция. Той създава условия за продължително отделяне на инсулин (инсулиново плато), което пък от своя страна създава по-висок инсулинов анаболен ефект върху тялото.

По какъв начин левцинът се усвоява от организма?

След поемането му през устата левцинът, както и другите разклонени аминокиселини, се абсорбира от тънкото черво и се пренася до черния дроб, където през няколко стъпала се превръща в бета-хидрокси-бета-глутарил КоА, който пък се превръща в ацетил-КоА с участието на В-витамини.

Анаболният ефект се на левцина се дължи всъщност на веществото бета-хидрокси-бета-глутарил КоА.

Кои храни съдържат левцин в най-голямо количество?

В по-големи концентрации левцинът се среща в месото и млечните продукти, особено в суроватъчния протеин, и в по-малка степен в житните кълнове, кафявия ориз, соята, бадемите, кашуто, граха, лещата и царевицата.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Препоръчани продукти
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1