Митове в бодибилдинга: калорийност на BCAA и другите аминокиселини

Митове в бодибилдинга: калорийност на BCAA и другите аминокиселини

Дали BCAA имат енергийна стойност и колко е тя?

Много хора приемат аминокиселини с разклонена верига (BCAA) с различни цели. Едни ги вземат с идеята да предпазват нетния мускулен катаболизъм по време на калориен дефицит, други ги вземат за енергия преди тренировка (най-вече хора, спазващи периодично гладуване (Intermittent Fasting)). В редки случаи се вземат от състезатели по културизъм с цел набавянето им, без да се приема протеин с цялостен аминокиселинен профил, тъй като това може да им спести калории.

Без значение с каква цел приемат BCAA като добавка, много хора си задават въпроса "Имат ли калории и да ги смятам ли?" Проблемът е, че съществуват известни заблуди.

Откъде идват митовете?

От етикетите на продуктите. Да, колкото и странно да звучи. Погледнете следния етикет:

Controlled Labs Purple Wraath

Това е етикетът на Controlled Labs Purple Wrath. При добавки като Scivation Xtend нещата изглеждат по същия начин. Според информацията, която може да прочетем, следва, че BCAA нямат калорийна стойност и не следва да ги включваме в сметките на диетата.

Причината да се изписва 0 ккал/г е в наредбите на FDA (FoodandDrugAdministration). Правилникът им (1) не задължава изписването на калорийната стойност, ако става дума само за отделни аминокиселини, а не за цялостни протеини. Това е причината на определени аминокиселини или BCAA да пише 0 ккал/г, а на протеиновите пудри да пише 4 ккал/г.

Каква е истината?

Всъщност BCAA имат енергийна стойност. За това можем дори и сами да се сетим, тъй като те са аминокиселини и изграждат белтъка. Протеинът средно се приема за около 4 ккал/г, т.е. изграждащите го елементи трябва да имат горе-долу толкова енергия. Парадоксът е там, че BCAA не само имат калорийна стойност, а и тя е по-висока от средната за протеина. Ето и конкретните стойности:

  • левцин - 6,524 ккал/г;
  • изолевцин - 6,523 ккал/г;
  • валин - 5,963 ккал/г.

За пълнота трябва да споменем, че в подобни добавки левцинът винаги е по-голямо количество от другите две аминокиселини. Заради особената важност на левцина, най-често ползваното съотношение е 2:1:1 в реда, в който горе са изброени. Това ни дава средна стойност на BCAAот около 6,4 ккал/г.

Това принципно не би имало голямо значение, но в случая говорим за добавка, от която се приемат по 20 грама и нагоре всеки ден. В продължение на един месец това дава 3 840 ккал, което горе-долу съответства на около 0,5 кг телесно тегло. Тъй като BCAA най-често се приемат по време на калориен дефицит, ако не ги сметнете към режима си, може да имате отклонения от предвижданото движение в теглото. Както горе вече видяхме, за няколко месеца неотчитането на калорийността им и постоянният прием може да ви костват няколко килограма, което от своя страна ще удължи продължителността на диетата ви.

Общовалидност

Написаното горе важи за всички аминокиселини. Всички те имат калорийна стойност, без значение какво пише на етикета. Варират от 3 до 7 ккал/г, но може спокойно да се смятат със средна стойност от 4 ккал за 1 грам.

Използвани източници
  • Code of Federal Regulations; Title 21; Volume 2; Sec. 101.36 Nutrition labeling of dietary supplements.
  • Am J Clin Nutr. 1990 Nov;52(5):770-6.; Energy content of diets of variable amino acid composition.; May ME, Hill JO.; Department of Medicine, Vanderbilt University, Nashville, TN 37232-2230.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1