Дневен план за навициСвали сега 

Ресвератрол - антиоксидантна мощ

Секретната съставка зад ползите на червеното вино

Ресвератрол - антиоксидантна мощ

Ресвератролът е едно от веществата, кандидати за решаване на т.нар. "френски парадокс". Той се върти около мазната френска кухня, ниския ръст на сърдечно-съдови заболявания при французите, активното им дълголетие и техните (а и нашите) млади червени вина.

Интересно е да се отбележи, че испанците също си набавят предостатъчни дневни дози ресвератрол (200 мг дневно) и това се дължи на консумацията на вино. 

За ресвератрола погрешно се твърди, че може да удължи живота (поне не и при бозайници), но веществото проявява полезни свойства по отношение на кръвното налягане, сърцето и инсулиновата чувствителност.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Какво е ресвератрол?

Ресвератролът е полифенолен фитоалексин. Звучи страшно и неразбираемо, но всъщност се касае за естествено съединение, намиращо се в редица натурални продукти.

Ресвератролът се съдържа в люспите на червеното грозде, в някои билки, в боровинките и дори във фъстъчените люспи.

Основната природна цел на ресвератрола е да предпазва източника си от токсини. Затова неговите концентрации са най-големи в люспите.

Естественият начин за набавяне на ресвератрол е чрез консумация на храните, в които се съдържа и/или чрез прием на млади червени вина.

Ресвератролът има два изомера (цис-Z и транс-E) според това къде са разположени гликозидните му групи.

Смята се, че активният изомер е транс-Е, който е доста по-нетраен в естествена среда и се превръща в другия изомер под въздействие на слънчевите лъчи.

Ресвератролът по природа е антиоксидант и биофлавоноид. Затова веществото проявява свойства, типични за тази група антиоксиданти, като например предпазване от остеопороза, ускоряване на горенето на мазнини и разбира се въздействие върху кръвното налягане.

Какво трябва да знаем за ресвератрола?

Ресвератролът е един от новите хитове на пазара за здравословни добавки в последните няколко години.

Основните натурални източници на ресвератрол са:

 • Всички сортове грозде и гроздови продукти. Виното обикновено съдържа 0.005-2.861umol/L, като най-високо съдържание има в червеното бордо. В гроздето се съдържат средно 27-35 мкг/г транс-ресвератрол и 160-460 нг/г cis-ресвератрол;
 • Малини (38-59 нг/г транс-ревератрол);
 • Синя слива (13-20 нг/г транс-ревератрол);
 • Чери домати (168-175 нг/г транс-ревератрол);
 • Фъстъци (5 мкг/г в суров фъстък, 0.3 мкг/г във фъстъченото масло, 0.05 мкг/г в печените фъстъци).

Основните източници на ресвератрол като хранителна добавка са Polygonum Cuspidatum (Japanese knotweed, японски плевел), цисус, екстракт от гроздови семена и Morus alba.

Най-масовият ресвератрол като хранителна добавка е извлечения от японски плевел!

Говорят за него, че лекува диабет 2, удължава живота и дори спира рака... поне така показват изследванията с мишки.

Разбира се, докато не излязат сериозни потвърждения за изследвания при хора, ще е трудно да говорим за реален доказан ефект. Ето защо ще разделим доказаното от предполагаемото.

От екипа на BB-Team съветваме да се отнасяш критично към данните за противораковите свойства на ресвератрола и антиоксиданта да не се третира като потенциално лекарствено средство.

Усвоимост и биоактивност

Ресвератролът има слаба разтворимост във вода. Повечето изследвания обаче установяват, че на практика ресвератролът се усвоява достатъчно добре при прием на гладно и при липса на мастни киселини. Ресвератролът се разгражда добре в тънките черва и изглежда, че храната не оказва негативно влияние.

От друга страна биоактивността на ресвератролът е сравнително ниска заради неговия метаболизъм. Прием на 25 мг орална доза води до серумни нива от 5ug/mL, докато 0.2 мг инжектирани директно в серума водят до концентрация от 16.4-30.7 ng/mL. Това се дължи на бързото метаболизиране от ензимите от групата P450.

Колкото по-висока е оралната доза, толкова повече се намалява биоактивността.

Най-интересната част е, че биоактивността на ресвератрола е пряко свързана с циркадния ритъм. Усвоимостта е по-висока в ранните часове на деня. Това може да се дължи на активността на P450 ензима глюкоронидатион.

Най-масовата форма на ресвератрол на пазара (транс-ресвеатрол) се отличава със сравнително добра биоактивност. Тестовете върху хора показват, че орален прием от 500 мг транс-ресвератрол води до серумни концентрации от 8.36ug/L в рамките на 24 часа.

За какво се използва и какви здравословни ползи носи?

Доказани ползи и ефекти от приема на ресвератрол:

 • Най-утвърденият ефект на ресвератрола е действието му като антиоксидант. Установено е, че веществото проявява силни антиоксидантни свойства и потиска редица маркери на окисляването и възпаленията;
 • Тестовете върху хора демонстрират, че приемът на ресвератрол около тренировка по-скоро може да има отрицателен ефект по отношение на адаптацията към тренировъчния стрес. Ресвератролът потиска увеличаването на кислородния капацитет и промените в кислорода. Теоретично може да потиска и mTOR механизма, както и самия протеинов синтез. Друго изследване установява, че прием от 150 мг ресвератрол след тренировка потиска подобренията при анаеробни спринтови упражнения и засилване на мощността.;
 • Влияе положително и значително върху подобряването на кръвния поток. Има пряка връзка между кръвния поток и консумирането на вина. Прием от 500 мг директно подобряват кръвния поток към мозъка;
 • Понижава значително кръвното налягане, но само при хора с високо кръвно. Не е ясно как влияе върху здрави индивиди;
 • Влияе положително върху някои маркери на въглехидратния метаболизъм. Понижава кръвната захар, както и понижава нивата на инсулин при хора с метаболитен синдром. Няколко изследвания върху хора с надномерно тегло и метаболитни проблеми демонстрират, че ресвератролът успява значително да подобри инсулиновата чувствителност и то в дози, лесни за набавяне от храната;
 • Понижава чернодробните ензими и предпазва чернодробната тъкан, но предимно при хора с метаболитен синдром;
 • Кардиозащитни свойства при хора с повишен риск от сърдечни заболявания. Отбелязва и скромно понижаване на нивата на "лош" холестерол и триглицеридити;
 • Спомага за третирането на акне, но само при употреба като козметично средство. Няма ефект при орален прием.

Предположения и недоказани твърдения:

 • Превенция на някои видове рак - изследванията са конфликтни, няма категорични резултати, проведени с хора. Възможно е да проявява по-висока ефективност в комбинация с други вещества, като куркумин, индол-3-карбинол, мелатонин и други;
 • Подобрение при лечение на диабет 2 - в момента усилено се експериментира с лабораторни животни и хора. Засега ресвератролът подобрява някои маркери при метаболитен синдром, както и подобрява инсулиновата чувствителност, но са нужни повече изследвания, за да се установи дали може да се използва като средство за лечение на диабет тип 2;
 • Атлетични постижения - както и при останалите ползи на ресвератрола и тук няма данни за изследване при хора. Разработките при животни обаче са впечатляващи. Смята се, че ресвератролът отключва спортния ген СИРТ 1, в резултат на което значително се подобряват постиженията на тестваните субекти по отношение на скорост на метаболизма, нива на хормони и други. На този етап изследвания върху хора демонтрират по-скоро обратното. Ресвератролът може да има негативен ефект върху маркерите на аеробното и анаеробното представяне, но предимно при употреба около самата тренировка. Прием в друго време на деня може да прояви коренно различен ефект;
 • Удължаване на живота (забавяне на стареенето) - макар да са наблюдавани подобни ефекти при тестови животни, за подобно заключение при хората са необходими години изследвания, заради бавния ни метаболизъм. Възможно е самият ефект да се дължи повече на влиянието върху фактори, които скъсяват живота. На този етап учените по-скоро се осмеляват да твърдят, че веществото добавя "живот към годините", а не "години към живота";
 • Потенциални неврозащитни свойства и противойдествие на Алцхаймер;
 • Потенциални свойства за засилване на костната тъкан и противодействие на остеопороза (ин-витро). Проявява синергизъм с витамин D;
 • Възможно въздействие върху нивата на естроген и потискане на ароматизацията.

Смята се, че начинът, по който ресвератролът действа, е като отключва и стимулира работата на определени гени в човешкото ДНК и така води до подобрение в цялостната обяна на веществата.

Без съмнение проучванията изглеждат многообещаващи, но ще са нужни поне още пет години за изясняване на ефектите върху хора. Например ресвератролът има обещаващи ползи за подобряване на инсулиновата чувствителност и това е потенциалният механизъм на действие:

Влияението на ресвератролът върху инсулиновата чувствителност

Трябва да се се подчертае също съмнителната връзка между ресвератрола и ефектите на червеното вино.

Причината е в това, че в последното се съдържат още много подобни и още по-слабо проучени вещества.

Странични ефекти и противопоказания за прием на ресвератрол

Ресвератролът е изключително млад продукт.

Все още няма открити странични ефекти.

Тестовете върху животни демонстрират, че границата без странични ефекти е 200 мг /кг тегло за плъхове и 600 мг/ кг тегло за кучета.

Както вече беше споменато, за хора се приема, че до 5 грама дневно не отбелязват значителни странични ефекти.

Възможни са прояви като гадене и дразнене на стомаха, които се дължат на ниската биоусвоимост при високи дози.

С какво да комбинираме ресвератрол?

Няма известни лекарствени взаимодействия, поради липса на достатъчно изследвания в областта.

Ресвератролът може да прояви някои синергични ефекти със сходни вещества.

 • Засилва мастния метаболизъм в комбинация с генистеин;
 • Предпазва стените на кръвоносните съдове и засилва мастния метаболзъм в комбинация с кверцетин;
 • Засилва окислението на мастните клетки в комбинация с левцин и HMB (ин-витро);
 • Потенциални противораковки свойства в комбинация с индол-3-карбинол, мелатонин и куркумин;
 • Засилва имуностимулиращите свойства на бета-глюканите;
 • Синергизъм в предпазване на съцето в комбинация с мелатонин;
 • Засилва антиоксидантите свойства на екстракта от гроздово семе.

Какви дози са нужни и как се взима?

Няма установени препоръчителни дневни дози, нито от FDA в САЩ, нито от органите в ЕС.

Има изследвания върху хора, приемали до 5 гр/ден без странични ефекти и негативни здравни последствия за период от няколко дни.

Повечето производители на добавката влагат 500 мг за оптимална дневна доза, без обаче твърденията им да имат сериозен научен мониторинг.

Според изследванията минималната ефективна доза е 5-10 мг дневно. В повечето тестове обаче се използват дози между 150 и 445 мг чист ресвератрол дневно. Тези дози се отнасят изцяло за формата транс-ресвратрол.

За приемлива дневна доза се счита границата между 50 и 200 мг чист ресвератрол.

В кои спортни и здравословни добавки можем да го срещнем?

Ресвератролът се продава в комбинация с екстракт от грозде или като част от антиоксидантна формула.

Можете да го срещнете и в комплексна мултивитаминна формула.

Ако сте се спрели на добавка, съдържаща ресвератрол, постарайте се да разберете дали въпросната има транс-Е изомер или слабо активния цис-Z. 

Почти всичкият ресвератрол, който се предлага на пазара е транс-ресвератрол, който се извлича от билката Polygonum Cuspidatum.

Стандартното съдържание на ресвератрол е 50% от екстракт, затова трябва да следите етикета на продукта. Така например ако са изписани 200 мг екстракт в една капсула, то съдържанието на ресвератрол е около 100 мг.

Повече за ресвератрола и другите сходни добавки, може да прочетеш в:

Използвани източници

 • "Scavenging of reactive oxygen radicals by resveratrol: antioxidant effect", Mahal, H.S.; Mukherjee, T. Research on Chemical Intermediates, Volume 32, Number 1, 2006 , pp. 59-71(13), VSP an imprint of Brill;
 • "Antioxidant effects of resveratrol and its analogues against the free-radical-induced peroxidation of linoleic acid in micelles", FANG Jian-Guo; MAN LU; CHEN Zhi-Hua; ZHU Hui-He; YAN LI; LI YANG; WU Long-Min; LIU Zhong-Li. ISSN 0947-6539
 • Johnson WD, et al. Subchronic oral toxicity and cardiovascular safety pharmacology studies of resveratrol, a naturally occurring polyphenol with cancer preventive activity. Food Chem Toxicol. (2011)
 • Patel KR, et al. Clinical trials of resveratrol. Ann N Y Acad Sci. (2011)
 • Resveratrol Potentiates Genistein's Antiadipogenic and Proapoptotic Effects in 3T3-L1 Adipocytes.
 • Kleinedler JJ, et al. Synergistic effect of resveratrol and quercetin released from drug-eluting polymer coatings for endovascular devices. J Biomed Mater Res B Appl Biomater. (2011)
 • Trusov NV, et al. Effects of combined treatment with resveratrol and indole-3-carbinol. Bull Exp Biol Med. (2010)
 • Malhotra A, Nair P, Dhawan DK. Curcumin and resveratrol synergistically stimulate p21 and regulate cox-2 by maintaining adequate zinc levels during lung carcinogenesis. Eur J Cancer Prev. (2011)
 • Vetvicka V, et al. Glucan and resveratrol complex--possible synergistic effects on immune system. Biomed Pap Med Fac Univ Palacky Olomouc Czech Repub. (2007)
 • Kisková T, et al. A combination of resveratrol and melatonin exerts chemopreventive effects in N-methyl-N-nitrosourea-induced rat mammary carcinogenesis. Eur J Cancer Prev.
 • Liang Z, et al. Characterization of polyphenolic metabolites in the seeds of Vitis germplasm. J Agric Food Chem. (2012)
 • Belguendouz L, Fremont L, Linard A. Resveratrol inhibits metal ion-dependent and independent peroxidation of porcine low-density lipoproteins. Biochem Pharmacol. (1997)
 • Walle T, et al. High absorption but very low bioavailability of oral resveratrol in humans. Drug Metab Dispos. (2004)
 • Cottart CH, et al. Resveratrol bioavailability and toxicity in humans. Mol Nutr Food Res. (2010)
 • Almeida L, et al. Pharmacokinetic and safety profile of trans-resveratrol in a rising multiple-dose study in healthy volunteers. Mol Nutr Food Res. (2009)
 • Boocock DJ, et al. Phase I dose escalation pharmacokinetic study in healthy volunteers of resveratrol, a potential cancer chemopreventive agent. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. (2007)
 •  Smoliga JM, Baur JA, Hausenblas HA. Resveratrol and health--a comprehensive review of human clinical trials. Mol Nutr Food Res. (2011)
 • Resveratrol Blunts the Positive Effects of Exercise Training on Cardiovascular Health in Aged Men.
 • Resveratrol supplementation does not augment performance adaptations or fibre-type-specific responses to high-intensity interval training in humans. Scribbans TD, Ma JK, Edgett BA, Vorobej KA, Mitchell AS, Zelt JG, Simpson CA, Quadrilatero J, Gurd BJ.
 • Cardioprotection by resveratrol: A human clinical trial in patients with stable coronary artery disease. Magyar K, Halmosi R, Palfi A, Feher G, Czopf L, Fulop A, Battyany I, Sumegi B, Toth K, Szabados E.
 • Calorie restriction-like effects of 30 days of resveratrol supplementation on energy metabolism and metabolic profile in obese humans.
 • Effects of resveratrol on cerebral blood flow variables and cognitive performance in humans: a double-blind, placebo-controlled, crossover investigation. Kennedy DO1, Wightman EL, Reay JL, Lietz G, Okello EJ, Wilde A, Haskell CF.
 • Resveratrol improves insulin sensitivity, reduces oxidative stress and activates the Akt pathway in type 2 diabetic patients. Brasnyó P1, Molnár GA, Mohás M, Markó L, Laczy B, Cseh J, Mikolás E, Szijártó IA, Mérei A, Halmai R, Mészáros LG, Sümegi B, Wittmann I.
 • Cardioprotection by resveratrol: A human clinical trial in patients with stable coronary artery disease. Magyar K1, Halmosi R, Palfi A, Feher G, Czopf L, Fulop A, Battyany I, Sumegi B, Toth K, Szabados E.
 • Resveratrol-containing gel for the treatment of acne vulgaris: a single-blind, vehicle-controlled, pilot study. Fabbrocini G1, Staibano S, De Rosa G, Battimiello V, Fardella N, Ilardi G, La Rotonda MI, Longobardi A, Mazzella M, Siano M, Pastore F, De Vita V, Vecchione ML, Ayala F.
Десо се грижи за това да има винаги готов, аргументиран и ясен отговор на въпроса "от кои хранителни добавки има смисъл?". Той е нашата енциклопедия по темата с добавките, а тя, вероятно знаеш, е много голяма и много противоречива. Редовно може да го потърсиш за съдействие и в магазина ни.
Още съдържание по темата
Тренировки-и-кръвно-налягане-II-част
Тренировки и кръвно налягане (II част)

Tренировки при хипотоници и справяне с хипотония

Тренировки-и-кръвно-налягане-III-част
Тренировки и кръвно налягане (III част)

Тренировки при хипертоници и справяне с хипертоничен пристъп

Ниско-кръвно-налягане
Ниско кръвно налягане

Как да се справим с този дискомфорт?

Може-ли-канелата-да-е-от-полза-при-отслабване
Може ли канелата да е от полза при отслабване?
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow