Дневен план за навициСвали сега 

Как да се борим с естрогеновата доминантност?

Природни средства за понижаване на "лошия" естроген

Как да се борим с естрогеновата доминантност?

След като вече изяснихме въпроса какво е естрогенова доминантност и какво я предизвиква, ще отделим време, за да ви дадем практически идеи как по естествен начин да се справите с това състояние и как да помогнете на тялото си да си върне баланса. Настоящият материал не е замислен и не би следвало да се използва, за да замести прегледа при вашия лекар, а има за цел да ви помогне да подобрите качеството си на живот чрез природни средства.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Преди да започнем, ще споменем, че естрогенът е жизненоважен хормон, чиито нива не би следвало да се потискат самоцелно, а единствено ако има установен излишък. Естрогеновата доминантност се проявява в следните форми:

Висок естроген, свързан с нормални нива на прогестерона/тестостерона

Това е комбинация, срещана най-вече при жени/мъже с наднормено тегло и при хора, които са били изложени на влиянието на ксеноестрогени, които са външни за тялото субстанции, имитиращи човешкия естроген. По-голямата част от естрогените се произвеждат основно в яйчниците/тестисите и надбъбречната жлеза при мъжете. Мастните клетки при жените обаче също произвеждат и складират естрогени, така че повече мастни клетки означава повече естрогени.

Висок естроген, свързан с ниски нива на прогестерона

Тази комбинация е основно срещана при жените. С напредването на възрастта при жените нивата на прогестерона спадат рязко, докато тези на естрогена намаляват постепенно. Въпреки това обаче, естрогеновата доминантност не е проблем на всяка жена в по-зряла възраст.

Специализирани тестове могат да ви помогнат да се ориентирате дали имате този проблем, в случай че при вас са налице повече от три характерни симптома. Разместванията в нивата на хормоните са налице и при мъжете в по-зряла възраст. При подходящи условия тези промени могат да прераснат в естрогенова доминантност.

Преобразуване на андрогени в естрогени под въздействието на ензима ароматаза

Нивата на ароматазата се повишават под фактори като възраст, свръхтегло, инсулин, алкохол и някои други. Нейните завишени стойности водят до неприятни последствия и при двата пола – при мъжете води до гинекомастия, а при жените до ранен пубертет, макромастия и други.

 

Все по-ясно става, че половите хормони са хормоните, от които зависи в голяма степен здравето, и в наш интерес е да ги поддържаме в оптимални граници.

В ежедневието си сме заобиколени от над 70 000 различни вида химикали, повечето от които се отразяват негативно на ендокринната ни система.

Вече е доказано, че почти всяко 13-годишно момиче разполага в тялото си с повече външни естрогени, отколкото собствени.

Как да понижим нивата на "лошите" естрогени?

Ще разделим съветите за понижаване на нивата на „лошите” естрогени на няколко етапа: промени в начина ни на живот и хранене, билки и хранителни добавки.

Начин на живот

Предвид факта, че в по-голямата си част естрогеновата доминантност е причинена от външни фактори, бихте могли да направите някои адаптации на навиците си и да промените живота си към по-здравословен. На пръв поглед елементарни, следните промени биха се отразили положително на хормоналния ви баланс:

 • Сведете до минимум упортебата на пластмаса в ежедневието си, особено когато става въпрос за съхранение на храна и вода. В идеалния случай можете да заместите пластмасовите си съдове и бутилки със стъклени такива.
 • Когато излизате от магазина, не вземайте касовата бележка със себе си. Доста касови принтери използват покритие на лентата, съдържащо значителни количества бисфенол А, и предвид реактивността му, дори миниатюрни количества от него и изключително кратък контакт са достатъчни, за да предизвикат негативна хормонална реакция в тялото.
 • Бъдете внимателни и критични към домашната химия, която купувате.
 • Лягайте си навреме, за да може организмът ви да произвежда оптимални количества мелатонин – хормон, който понижава естрогените.
 • Намалете алкохола – знаем, че алкохолът може да повиши нивото на естрогените, както и да увреди черния дроб. Най-добре се придържайте към чаша вино, при това единствено когато имате специален повод.
 • Ако сте със свръхтегло, отслабнете. Тъй като голяма част от лошия естроген е „заключен” в мастните клетки обаче, при подлагане на диета той се освобождава в организма. Въпреки че този естроген е с относително кратък живот, добре е да му помогнете да напусне тялото ви, за да не страдате от страничните му ефекти.

Хранене

По дефиниция „лошият” естроген е с липсваща метилова група, това е един атом въглерод с три атома водород. Приемането на храни – донори на метилови групи спомага за стабилизирането на естрогеновите молекули.

Такива са червеното цвекло, годжи бери, яйчните жълтъци и всички сурови плодове и зеленчуци, съдържащи витамините В6, В9 и В12. Те помагат на тялото да се освободи от лошия естроген, който е с липсваща метилова група. Когато тестостеронът се ароматизира, той губи метилова група.

Печурките, горските плодове, лимоновите кори, зеленчуците от семейство кръстоцветни – всички те спомагат за извличането на лошия естроген от организма.

Фибрите също играят важна роля в борбата с естрогеновата доминантност. Препоръчителните дози за прием на фибри с храната са между 35 и 50 грама дневно в зависимост от пола, теглото и други фактори.

Хранителни добавки

Ако имате доказана естрогенова доминантност, можете да помогнете на организма си да се справи с нея, като използвате следните билки и хранителни добавки:

 • Ресвератрол – естествен инхибитор на ароматазата. Повечето от добавките на пазара извличат ресвератрола от растението Fallopia japonica, което има изключително силно действие и се употребява с медицински цели за третиране на лаймска болест. Предпочитайте ресвератрол, добит от грозде, тъй като той влиза в категорията на естествените билкови тоници.
 • Олеуропеин – това е вещество, което се намира в цялото маслиново растение. То блокира ароматазата, така че спомага за задържането на здрави хормони по-дълго в организма.
 • Корен от коприва – един от най-добрите инхибитори на ароматазата.
 • Пасифлора – потиска действието на ароматазата. С най-голяма биологична активност се отличава алкохолния извлек.
 • Кверцетин – може да бъде открит точно под кората на ябълките, в горските плодове, лука, зеленчуците от семейство Кръстоцветни. С най-голямо съдържание на кверцетин могат да се похвалят каперсите.
 • Диметилтриптамин – това е химикал, който се секретира по време на сън и е метаболит на меланина.
 • Индол-3-карбинол – както мелатонина, И3К освобождава естрогените от тялото и действа на генетично ниво – изследвания показват, че това съединение всъщност „обучава” клетките да произвеждат протеини и да се освобождават от лошия естроген.

Използвани източници

 • Консултант - др. Камен Генов, ендокринолог
 • Dr. Sara Gottfried, The Hormone cure
 • Dr, Robert Marshall PhD., Logevity now conference, May 2013
 • David Wolfe, Hormones – the natural approach, Longevity now conference, 2011
 • http://www.carahealth.com      
 • http://drlwilson.com
 • http://www.spiritofhealthkc.com
 • http://www.wisegeek.com
Още съдържание по темата
Как-да-предотвратим-болките-в-гърба
Как да предотвратим болките в гърба?
Основната-причина-популярните-диети-да-не-работят-за-теб
Основната причина популярните диети да не работят за теб
Тренировките-са-прекалено-лесни
Тренировките са прекалено лесни!

Тренировъчната ми програма не ме натоварва достатъчно!

Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow