Дневен план за навициСвали сега 

Може ли канелата да е от полза при отслабване?

Може ли канелата да е от полза при отслабване?

Канела (Cinnamomum verum) е една от най-популярните подправки и често се използва в родната кухня. За нея се твърди, че може да има редица полезни свойства, свързани най-вече с въглехидратния метаболизъм.

С увеличаващите се проценти на затлъстели хора, диетолозите и лекарите търсят все повече алтернативи на класическите методи за отслабване. Основните препоръки на екипа на BB-Team остават балансирана диета и контрол на калорийния прием, както и повече физическа активност.

Най-силните хранителни добавки за горене на мазнини са термогениците, но те се отличават и с редица странични ефекти. Алтернатива са супер храните, някои билки, както и определени подправки. Вече разгледахме свойствата на една друга подправка в материала ни "Куркумин за отслабване". Сега е ред на канелата.

Основната движеща сила на подобни натурални съставки са фитохимикалите. Благодарение на фитохимикалите си:

 • Екстрактът от зелен чай потиска акумулирането на подкожни мазнини и засилва окислението на мастните киселини;
 • Куркуминът засилва окисляването на мазнини и стимулира определени ензими в тялото;

Фитохимикалите не са едно вещество, а цял клас, който включва полифеноли, алкалоиди, каротеноиди и др.

Фитохимикалите са биоактивни компоненти, които въздействат на редица процеси в човешкия организъм, включително и горенето на мазнини.

Канелата е една от попдравките, която е богата на фитохимикали. Тя дори съдържа четири различни вида биаоктивни компонента - канелена киселина, синамалдехид, еугенол и кумарин.

Канелата проявява противовъзпалителни и антибактериални свойства, но ще разгледаме нейната активност в контекста на горенето на мазнини и метаболитното и въздействие. Досега научни изследвания установяват, че канелата:

 • Подобрява инсулиновата чувствителност и контролира кръвната захар;
 • Засилва термогенезата в мастните клетки;
 • Участва в потискането на липогенезата;
 • Участва в подобряването на чревната флора.

Определено канелата може да бъде в голяма полза за отслабването. За установяването на това, група учени се събира и провежда голямо систематично ревю и мета-анализ на наличните изследвания върху свойствата на канелата.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Какво се изследва?

Систематичното ревю и мета-анализ включва само пласебо-контролирани изследвания със случаен подбор, които наблюдават влиянието на канелата върху телесното тегло, BMI индекс, обиколката на талията и процента подкожни мазнини.

Включват се изследвания, в които се използва само канела, без да бъде в комбинация с други вещества. Включват се изследвания с различни видове канела.

Систематичното ревю следва всички стандарти на PRISMA.

Общо 12 изследвания отговарят на критериите на систематичното ревю. От тях:

 • 10 наблюдават ефекта върху телесното тегло;
 • 11 наблюдават ефектва върху BMI индекса;
 • 4 наблюдават ефекта върху обиколката на талията;
 • 5 наблюдват ефекта върху процента подкожни мазнини.

Продължителността на изследванията варира между 8 и 16 седмици. Използваните дози са между 1000 и 10000 мг. Средната доза е 1500 мг.

Включени са общо 786 участника с наднормерно тегло (BMI индекс между 27.6 и 33.6). Всички изследвания с изключение на едно включват участници с различни метаболитни проблеми като диабет тип 2, СПКЯ, метаболитен синдром и преддиабетно състояние.

Настоящето систематично ревю включва 12 изследвания със 786 участника, повечето от които страдат от диабет тип 2 и са с наднормено тегло

Какво се установява?

В сравнение с пласебо, суплементацията с канела подобрява всичките четири критерия за отслабване. Анализът на субгрупите показва, че има голяма разнообразие в резултатите за три от критериите. 

Единственият сходен резултат при всички субгрупи е размерът на талията, която бива регулирана средно с 2.4 см.

В таблицата ще разгледаме промените при останалите критерии и как са повлияни отделните субгрупи:

Критерий

Анализ  на субгрупата

Разлика с пласебо

Телесно тегло

Възраст (по-голям спад при лица под 50 години)

-1.17 кг

BMI (по-голям спад при лица с индекс над 30)

-1.93 кг

Здравен статус (по-голям спад при лица със СПКЯ)

-0.51 кг

BMI

Пол (по-голям спад  в изследвания, включващи и двата пола)

-0.55

Здравен статус (по-голям спад при лица с диабет тип 2)

-0.41

Процент подкожни мазнини

Доза (по-голям спад при изследвания с днева доза над 2 г)

-1.08%

Продължителност (по-голям спад в изследвания над 12 седмици)

-1.60%

Телесно тегло (по-голям при лица с по-високо тегло)

-1.46%

Възраст (по-голям спад при лица под 50 години)

-1.19%

Пол (по-голям спад  в изследвания, включващи и двата пола)

-1.28%

 Канелата проявява положителни свойства при доза над 2 грама дневно и употреба над 12 седмици, като резултатите са хетерогенни и трябва да се разлеждат отделните особености и частните случаи.

Как да тълкуваме изследването?

Систематичното ревю ни казва, че употребата на канела подобрява всичките четири критерия, като от значение са дневната доза и продължителността на приема. Ефектът е по-силен при лица с метаболитни проблеми и наднормерно тегло. 

Резултатите са хетерогенни при отделните субрупи, но тенденцията спрямо пласебото е една и съща.

Всички изследвания включват индивиди, които страдат от едно или друго метаболитно заболяване, свързано с инсулинова резистентност и висока кръвна захар. Поради влиянието си върху въглехидратния метаболизъм, канелата може да има ползи при хора с метаболитни проблеми, но засега науката не открива подобна връзка. Ефектът на канелата се ограничава до здрави хора и бива моментен, без да проявява хронични свойства в дългосрочен план.

При здрави хора, канелата подобрява глюкозната толернантост, както и регулира нивата на кръвна захар след високовъглехидратно хранене (до 12 часа). Счита се, че това е един от основните методи, чрез който канелата "може" да потиска апетита и по този начин до доведе до намаляване на калорийния прием. Екипът на BB-Team е категоричен, че това е потенциална възможност, а не доказано свойство.

Слаба страна на изследванията в мета-анализа е, че в нито едно от тях участниците на следват определен хранителен режим. В някои от изследвания има въпросници за храната, но на тях не може да се разчита като на достоверен източник на информация. 

Ако приемем, че участниците не са намалили калорийния си прием, то може да потърсим друг възможен механизъм зад отслабващите свойства на канелата. Подправката потиска панкреатичните и чревните ензими, като по този начин редуцира разграждането и усвояването на въглехидратите.

Третият възможен механизъм за свойствата на канелата е въздейтвието върху липидния метаболизъм и окислението на мастните киселини.

Слабите страни на изследването се ограничават до два фактора:

 • Ефектът на медикаменти приемани редом с канелата;
 • Липса на изследвания с дългосрочен прием на канела.

Отслабващият ефект на канелата може да се дължи на регулиране на апетита, подобряване на инсулиновата чувствителност, блокиране на въглехидратите и пряк ефект върху окисляването на мазнините в тялото.

Голямата картина

Систематичното ревю ни казва, че канелата помага за горенето на мазнини, но предимно при хора с метаболитни проблеми и наднормено тегло. Резултатите са положителни, но в никакъв случай не можем да кажем, че са ударни.

Приемът на канела от здрави индивиди, които контролират хранителния си режим и водят активен начин на живот, може да доведе до коренно различни резултати. Две изследвания до момента наблюдават ефекта на канелата при физическа активност и не се установява влияние върху телесната композиция. На този етап няма данни за ефективността на канелата при ограничаване на калориите.

Много важен фактор за ефективността на фитохимикалите е тяхната усвоимост и биоактивност. Много от тези вещества не се разграждат пълноценно и се проявяват слаба активност. Така например, синамалдехидът се окислява бързо при орален прием и само 20% от приетото вещество остава активно. Засега не е ясно доколко ефективността на канелата може да бъде повлияна от усвояването на ефективните и съставки, защото голяма част от активността на подправката е в тънките черва.

Има няколко фактора, които могат да повлияят негативно върху приема на канела:

 • Чревна флора (ако е в лошо състояние);
 • Храносмилателни ензими;
 • Храната (може да намали или увеличи усвояемостта).

Няма данни как тези фактори влияят на канелата, като можем само да направим аналог с други вещества. Например, кверцетинът се усвоява по-малко ако се приема с мазнини. Ликопенът пък се усвоява по-добре при затопляне на хранителния източник.

Не на последно място, канелата може да прояви по-силен ефект в комбинация и с други подобни вещества. Вече сме разглеждали темата за куркумина и горенето на мазнини и подобно съчетание може да е полезно. Друг пример е комбинацията на канела с оцет, които проявяват сходни свойства и могат да имат по-силен синергичен ефект.

Важен фактор за ефективността на канелата може да бъде усвоимостта и биоактивността на нейните компоненти.

Ако искаш да научиш повече за канелата и другите натурални средства за отслабване, може да прочетеш следните наши материали:

Използвани източници

 1. Cinnamon supplementation positively affects obesity: A systematic review and dose-response meta-analysis of randomized controlled trials. Mousavi SM, Rahmani J, Kord-Varkaneh H, Sheikhi A, Larijani B, Esmaillzadeh A.

 2. Epigallocatechin gallate attenuates diet-induced obesity in mice by decreasing energy absorption and increasing fat oxidation. Klaus S, Pültz S, Thöne-Reineke C, Wolfram S.

 3. Cinnamon and health. Gruenwald J, Freder J, Armbruester N.

 4. Changes in glucose tolerance and insulin sensitivity following 2 weeks of daily cinnamon ingestion in healthy humans. Solomon TP, Blannin AK.

 5. Cinnamaldehyde induces fat cell-autonomous thermogenesis and metabolic reprogramming. Jiang J, Emont MP, Jun H, Qiao X, Liao J, Kim DI, Wu J

 6. Effect of cinnamon on postprandial blood glucose, gastric emptying, and satiety in healthy subjects. Hlebowicz J, Darwiche G, Björgell O, Almér LO.

 7. Inhibitory activity of cinnamon bark species and their combination effect with acarbose against intestinal α-glucosidase and pancreatic α-amylase. Adisakwattana S, Lerdsuwankij O, Poputtachai U, Minipun A, Suparpprom C.

 8. Additive postprandial blood glucose-attenuating and satiety-enhancing effect of cinnamon and acetic acid. Mettler S, Schwarz I, Colombani PC.

Десо се грижи за това да има винаги готов, аргументиран и ясен отговор на въпроса "от кои хранителни добавки има смисъл?". Той е нашата енциклопедия по темата с добавките, а тя, вероятно знаеш, е много голяма и много противоречива. Редовно може да го потърсиш за съдействие и в магазина ни.
Още съдържание по темата
Не-се-хранете-докато-гледате-телевизия
Не се хранете, докато гледате телевизия…

...особено, ако се опитвате да свалите тегло

Хранене-навън-срещу-хранене-у-дома
Хранене навън срещу хранене у дома

Правят ли ни ресторантите дебели?

Защо-спрях-да-отслабвам
Защо спрях да отслабвам?

Ролята на енергийния баланс и съставните му части

Защо-гладуването-не-е-решение
Защо гладуването не е решение?

Прекият път често се оказва по-дълъг

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow