Канела за по-добро здраве

Канела за по-добро здраве

Да, освен вкусна, канелата може да е и полезна за нашия организъм

Канелата е една от най-популярните подправки, които се използват в модерната европейска диета. Една голяма част от потребителите я използват като подсладител, въпреки че канелата се отличава с особен вкус, който не би се усладил на всеки.

Канелата, като подправка, се добива от кората на канеленото дърво, която през 2 години се обелва и след това се изсушава, докато стане като фин пергамент. Навива се на ролца, но в търговската мрежа се продава и стрита на фин прах. Родината на дървото са влажните тропически гори на Югоизточна Азия. Цейлонската канела е разространена в Шри-Ланка, Индия, Маями, а китайската се отглежда в Китай, Виетнам и Индонезия.

В последните години зачестява и използването на канелата като средство за общо здраве или за подпомагането на някои здравословни състояния. Дали има или не реална полза от употребата на канела, ще разберем по-подробно от съществуващата досега научна база.

КанелаКакво представлява канелата?

Канелата става известна в Европа през 1505 г., когато португалците пристигат в Цейлон и научават как се произвежда. Канеленото дърво всъщност е от сем. Лаврови. То достига височина до 18 м. Кората му е със светлокафяв цвят. Цветовете са бледожълти и образуват своеобразни гроздове. Тайната за добива на канела дълго време била пазена грижливо от търговците. Затова и цената ѝ била твърде висока. Португалците научават как се произвежда ароматното растение. Всеки цейлонец над 12-годишна възраст трябвало да доставя годишно по 18 кг кора от канела, като цифрата се увеличавала ежегодно. Този вид данък струвал живота на много хора. В същото време в Амстердам изгаряли планини от канела, щом цените падали. Първите плантации за производство на канела се появяват през VIII век в тропиците и субтропиците на Азия. Днес се култивират и в Африка, Южна Америка и Австралия.

Тя се използва най-вече в сладкарството, като се добавя към десерти, сладки питиета, конфитюри и сладка, но също така в малки количества може да се използва и за подправяне на агнешко и птиче месо, печена гъска, ябълков и сливов мус, греяно вино, печени ябълки и плодови супи, на които придава приятен вкус. Кафето на зърна също получава по-хубав вкус, ако към него се добави малко канела.

Отдавна известна като подправка, в по-ново време канелата е обект и на изследвания като лекарство. Самостоятелно или в комбинация с други храни, тя се използва за лечение на различни болестни състояния. Едно от приложенията ѝ е в борбата с наднорменото тегло при диабетици. Смята се, че тази подправка съдържа молекула, чиято структура е сходна с тази на инсулина, също така и проантоцианидин, който усилва чувствителността на клетките към инсулина. При затлъстели хора обвитите в тлъстини клетки са лениви към действието на антидиабетния хормон.

Как работят активните съставки в канелата?

Канелата се отличава с комплексно съдържание на биоактивни съставки, всяка от които се свърза с изпълнението на определени функции. Цинамалдехидът е основният виновник за приятния аромат на подправката. Кумаринът от своя страна е отговорен за вкусът на канелата, а няколко други компонента, включително метилхидроксихалкон полимерите (MHCPs) допринасят за системното въздействие върху инсулинова чувствителност и регулирането на въглехидратния метаболизъм.

Канелата съдържа още терпеноиди, гликозиди, флавоноиди, танини и антракинони.

Канелата може да въздейства върху въглехидратния метаболизъм чрез няколко различни механизма:

 • Активните съставки MHCPs мимикират действието на инсулина върху адипоцитите, но със забавено действието в сравнение с чист инсулин. За инсулина са достатъчни 10 минути, а за метилхидроксихалконите са нужни 50-60 минути;
 • Канелата подпомага пряко функцията на самия инсулин, като подсилва ефекта му почти 20 пъти. Този ефект е доказан ин-витро;
 • Канелата потиска някои ензими като сукраза, алфа-глюкозидаза и панкреатична амилаза. С потискането на тези ензими се забавя притока на глюкоза и се избягват инсулиновите пикове.

Разлика между отделните видове канела

На пазара се предлагат два основни вида канела.

По-масовата, евтина и популярна е канела касия (Cinnamon cassia), а по-скъпата и качествена е цейлонската канела. Съществуват още индонезийска канела и виетнамска канела (сайгонска), които са по-малко популярни.

Цейлонската канела, наричана още истинска канела, е най-безопасната опция, заради драстично по-ниското съдържание на токсичния агент кумарин. Индонезийската и виетнамската канела не се продават точно поради тази причина, защото съдържат опасно високи дози кумарин. Канела касия съдържа също ниски дози кумарин (0.31 г/кг), но най-добрият вариант остава цейлонската канела с 0.017 г/кг.

Положителни ефекти върху здравето

 • Канелата притежава потенциал за понижаване на кръвната захар при диабетици и при здрави индивиди. При диабетици кръвната захар на гладно се понижава с 18-29%, а при здрави индивиди с 8%;
 • Понижаване и на някои маркери на липидния метаболизъм като лош холестерол (LDL), общ холестерол и триглицериди. Понижението е от 7 до 30% за всички маркери, но тестовете са проведени единствени върху лица с диабет тип II. Забелязва се и увеличение на добрия холестерол (HDL). Няма доказателства за подобен ефект при здрави индивиди;
 • Подобрява инсулиновата чувствителност и може да служи за превенцията на развиване на метаболитен синдром и диабет тип II;
 • Мощен антиоксидантен ефект, който дори надминава известни билки като чесън и риган;
 • Потеннциален притовъзпалителен ефект, който може да се дължи на богатото съдържание на флавоноиди;
 • Потенциални ползи при третирането на невродегенеративни заболявания като болест на Алцхаймер и Паркинсон. Възможният механизъм се свърза с блокирането на определени протеини в мозъка и защитния ефект върху невроните. На този етап съществуват изследвания върху животни и ин-витро;
 • Подпомага борбата с бактериални и гъбични инфекции. Спомага при респираторни инфекции, причинени от гъбички, както и противодейства срещу бактериите салмонела и листериа;
 • Потенциален ефект при третирането на лош дъх и предпазване на зъбите от бактерии.

Начин на употреба

Канелата може да се употребява под формата на подправка или хранителна добавка, най-често като стандартизиран воден екстракт.

Дневната доза като подправка е между 1 и 6 грама дневно, за предпочитане с въглехидратни хранения. Като екстракт се препоръчват 600-1200 мг дневно.

Странични ефекти

Възможни са алергични реакции, при някои се наблюдава повишение на апетита. Бременните жени да са особенно внимателни с употребата на канела, във високи дози се явява като маточен стимулант, но е безопасна в умерени количества. Маслото да се избягва изцяло.

Основните проблеми, свързани с канелата, се причиняват от активната съставка кумарин, която придава специфичния вкус на подправката. Кумаринът е хепатоксичен и карциногенен фитохимикал. Като компонент кумаринът не участва в положителното действие на канелата. Безопасният дневен прием на кумарин е 0.1 мг/кг тегло, но тази стойност е понижена поради мерки за безопасност, защото немалка част от населението е по-чувствителна към фитохимикала, поради невъзможността да го метаболизира.

При нормална употреба на канела, приеманият кумарин е в нищожни количества, но при прием на високи дози свързани с антидиабетичния ефект, лесно може да се достигне до предозиране с токсичното вещество. Препоръчва се употребата на цейлонска канела, поради по-ниското съдържание на кумарин. При употреба на 5 грама цейлонска канела дневно не се достига препоръчителната минимална доза кумарин. При употреба на канела касия обаче тази граница се минава.

Друга препоръка за избягването на кумарина е използването на канелена вода или чай от канела. Кумаринът не е водоразтворим и не се отделя в чая при наличието на филтър, докато полезните активни съставки го правят.

Канелата и спортното хранене

При трудно контролираната гликемия се отразява чудесно на здравето. Прибавяйки кафена лъжичка канела в десерта, може да се предотврати покачването на нивото на кръвната захар в кръвта след нахранване. Благоприятният ефект на канелата е свързан с нейната способност да забавя стомашното изпразване и по този начин и дифузията на глюкозата към кръвта, също така и някои липиди (общият холестерол, триглицеридите, лошият холестерол - LDL). Тя може да се използва вместо захар, тъй като има естествен сладък вкус.

С какво можем да комбинираме канела?

Канела може да се комбинира с други добавки за понижаване на кръвната захар или подобряване на инсулиновата чувствителност. Удачни са комбинациите с хром пиколинат, алфа липоева киселина, L-карнитин, индийски живовляк, берберин и др.

С цел противодействие на бактерии и гъби, канела може да се комбинира с черен орех, масло от риган и Pau D'arco.

За по-силен антиоксидантен ефект са удачни комбинации с чесън, зелен чай и ресвератрол.

Рецепти с канела

Къде можем да открием канела?

Канелата е една от най-популярните добавки и може да се открие буквално във всеки супермаркет, специализиран магазин за подправки и в повечето биомагазини. Канела може да се открие на цели клонки или стрита на прах. Цейлонската канела се отличава с по-високо качество и, разбира се, по-висока цена.

Канелата може да се открие и като хранителна добавка, понякога обикновена подправка на прах в капсули или специализиран воден екстракт. По-рядко канелата се включва в комплексни формули, като най-често това са формули за контрол на кръвната захар.

В статията са използвани източници - виж списъка.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Десимир Петров

Десимир Петров

Десо се грижи за това да има винаги готов, аргументиран и ясен отговор на въпроса "от кои хранителни добавки има смисъл?". Той е нашата енциклопедия по темата с добавките, а тя, вероятно знаеш, е много голяма и много противоречива. Редовно може да го потърсиш за съдействие и в магазина ни.

Препоръчани продукти
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1