Индийски живовляк (Psyllium)

Стомашно-чревен детоксикатор и регулатор на перисталктиката

Проблеми с газове, лениви или пък свръх активни черва? Можете да опитате с фибри от псилиум. Те имат хилядoлетна слава на незаменими пречистващи агенти на стомашно-чревния тракт или поне така твърдят лечителите от китайските и индийската традиционни медицински практики. Добрата новина е, че всичко това е потвърдено от някои съвременни колоси в научните проучвания, както и в много други и несвързани медицински лаборатории.

Индийски <a href=живовляк (Psyllium)" border="0" src="https://bbteamcdn.com/content/originals/3214_300.jpg" />

Какво са влакна от индийския живовляк (псилиум фибри)?

Индийският бял живолвяк (Plantago Psyllium, Plantaginaceae) e растение, познато из цяла Европа, Азия и в двете Америки, заради ценните му разтворими фибри. Причината точно това растение да стане синоним на "разтворими фибри" в световен мащаб е голямото количество влакна (10-30%), които се съдържат в семенните му снопчета при сравнително лесният му добив.

Използването на влакната от псилиум има древна история, която води началото си в централна и югоизточна и Азия. В китайската народна медицина и в индийската медицинска практика Аюрведа с фибрите на псилиума се провеждат профилактики на чревната перисталтика и се подтискат състояния като констипация (запек) и стомашно-чревни разстройства (диария).

Какво трябва да знаем за активните съставки на индийски живовляк?

Най-ценната съставка, добивана от растението, са водно разтворимите влакна, от които са изградени стените на растителните клетки на псилиума. Потопени във вода, те набъбват и образуват плътен гел. Малка част от широката публика е наясно с това, че освен разтворимите фибри, индийският живовляк съдържа и не малка порция неразтворими влакна. Заедно в контакт със водата в стомашно-чревния тракт двата вида несмилаеми въглехидрати образуват желиран клей, който не може да бъде смлян от стомашните киселини и ензими, нито пък да бъде абсорбиран през клетъчните мембрани.

За какво се използва и какви здравословни ползи носят фибрите на псилиума?

Модерната медицинска дисциплина диететика доказа ползите на водноразтворимите фибри, за правилното усвояване на храната, стомашно чревна детоксикация, подобряване на перисталтиката и др.

Доказани ползи от приема на фибри от псилиум:

 • Стомашно-чревен детоксикатор: Полуразтворимите фибри оказват както механично, така и химично действие върху натрупаните отпадни молекули из микро гънките по повърхността на тънките черва. Те се свързват конкурентно с различни активно вещества и ги "извозват" извън тялото, преди последните да се превърнат в токсични агенти, способни да преминат в тъканите на чревните клетки, а от там и в кръвообращението.
 • Създава чувство за ситост: Големият обем на набъбналите фибри създава измамно чувство за засищане. Ефект, който може да се използва в приготвянето на различни нискокалорични и засищащи ястия, както и да се добавя към бедни на фибри храни, за да повиши усвоимостта им, да намали гликемичнят им индекс и не на последно място, да предотврати изяждането на големи количества от тях.
 • Регулатор на чревната перисталтика: Спомага за забавяне или ускоряване на перисталтиката.
 • Средство против диария и констипация: В случай на диария, псилиум фибрите абсорбират излишната вода в червата, изсушават хранителната маса и така забавят пътя й. При запек желирания клей натрупва маса в изпражненията, трие се в стените на червата и така стимулира перисталтиката да ускори движението на хранителната маса.
 • Газогонно средство: Най-вече при диети богати на ястия с висок и смесен протеинов произход (яйца с млечни, млечни с месни, бобови с месни, ядки с млечни и др. рецепти) или при свръх консумация на протеини и ниска консумация на влакна.

Предположения и недоказани твърдения:

 • Анти-холестеролен ефект: Установен, но непряк ефект. Вероятно се дължи на намаляване на блокиране усвояването на консумирания холестерол както и на понижаването на ГИ на въглехидратите в храната приета с влакна от псилиум. 

Има ли установени странични ефекти и противопоказания за прием на фибри от индийски живовляк?

Употребата на фибри и цели семена от индийски живовляк се смята за генерално безопасна. Има проведени проучвания за прием на фибри от псилиум за периоди от няколко месеца, до една-две години без да са установени патологии свързани с това. Сега-засега няма убедителни проучвания за това как приемът на фибри от псилиум влияе в дълготраен аспект.

Има установени случаи на хора развили алергия към фибрите на псилиума. Смята се, че от автоимунен отговор са заплашени най-вече работниците в цехове за производство на фибри, където праховото замърсяване е огромно, а не толкова консуматорите на влакната.

В комбинация с какво не бива да приемаме псилиум?

Няма данни за лекарствени взаимодействия. Доказана е безопасността й при прием от здрави хора. Няма данни за безопасността на въздействието, което оказва гъбата върху здравето на кърмещи жени, бременни жени и плода им.

Какви дози е нужна и как се взима?

Обичайната доза е 7,5 гр. семена или 5 гр. прах от влакна, приети веднъж или два-пъти дневно с вода, мляко или пресни сокове. Важно е фибрите да се приемат с адекватни количества течности, заради склонността им да набъбват бързо. Не приемайте топчета от фибри (прах от фибри, който е влязъл в контакт с вода), заради трудното им преглъщане и опасността им от вдишване и запушване на трахеята. 

В кои спортни и здравословни добавки можем да я срещнем?

Освен в самостоятелна формула, можете да срещнете фибрите от псилиум в комбинация с други билки в спортни хранителни добавки, за ограничаване на апетита или в смес с други билки в здравословни добавки за детоксикация на стомашно-чревния тракт и профилактика на гастрити, синдром на раздразненото дебело черво, диарии, хроничен запек и др. 

Използвани източници
 • 1. Arias, M.M., et al., "Oral rehydration with a plantain flour-based solution in children dehydrated by acute diarrhea: a clinical trial," Acta Paediatr (1997), 86(10):1047-51
 • 2. Fernandez, N., et al., "Influence of two commercial fibers in the pharmacokinetics of ethinylestradiol in rabbits," J Pharmacol Exp Ther (1998), 286(2):870-74
 • 3. Fernandez-Banares, F., et al., "Randomized clinical trial of Plantago ovata seeds (dietary fiber) as compared with mesalamine in maintaining remission in ulcerative colitis. Spanish Group for the Study of Crohn's Disease and Ulcerative Colitis (GETECCU)," Am J Gastroenterol (1999), 94(2):427-33
 • 4. Perez-Miranda, M., et al., "Effect of fiber supplements on internal bleeding hemorrhoids," Hepatogastroenterology (1996), 43(12):1504-07
  Voderholzer, W.A., et al., "Clinical response to dietary fiber treatment of chronic constipation," Am J Gastroenterol (1997), 92(1):95-98

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1