Риган (Оriganum vulgare)

Антисептик, антиоксидант и страхотна подправка

Ако се чудите какво да сложите в солената овесена каша за обяд, то по-добре не опитвайте с риган. Него може да сложите в пълнозърнестите, ръжени или пшеничени макарони. Извън кухнята риганът може да облекчи гърлото, което Ви дразни от време на време или да Ви помогне при някоя от така типичните за лятото кожни инфекции.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Риган (Оriganum vulgare)Какво е Риган?

Риганът (Origanum vulgare, Lamiaceae) e ниско многогодишно тревисто растение, характерно за умерените климатични зони в Европа, Азия и Севрна Америка. У нас риганът расте практически навсякъде и е предмет на култивиране заради ценните си вкусови, консервиращи и медицински качества. Листата, стеблата и цветовете на растението се използват като основа за чай, а също и за добив на етерично масло.

Писаната историята на употребата на ригана започва от древните гърци, които освен като подправка го използвали и в медицинската си практика. Бащата на медицината Хипократ използвал ригана като антисептик за лечение на дихателни и стомашни неразположения. С есенциалното масло от риган елините третирали рани, ухапвания от змии и паяци.

Използването на ригана като лечение на болести, засягащи дробовете и носоглътката, доминирало до 18 век. Век по-късно Еклектичната медицинска школа, промотираща билколечението започнала да предписва масло от риган като средство, стимулиращо менструацията.

Днес риганът се използва в кулинарията като билкова подправка (сосове, пици, макаронени изделия и др.), като билка, облекчаваща симптомите и бореща се с възпалението на гърлото при настинки и грип. Есенциалното масло от риган намира по-широко приложение: в парфюмерия, консервиране на храни (сирена, сосове), билкови мехлеми и др..

Какво трябва да знаем за активните съставки на Ригана?

В листата, стеблата и цветовете на ригана се съдържат големи количества на феноли и флавоноиди. Основните активни съставки са: карвакрол, лимонен, оцимен, пинен и кариофилен.

Доказани ползи:

  • Силен локален антисептик. Ефектът е най-изразен при етеричното масло от риган. Тези свойства могат да се използват при профилактика на възпаленията на кожата на често потящите се и влизащи в досег с много бактерии спортисти и фитнес любители, особено през летния сезон. 
  • Изразен бактерициден ефект. Приеман под формата на чай облекчава възпаленото гърло при настинки и грип. За това му свойство се сещаме най-често през зимния сезон. 
  • Облекчава болезнената менструация. 

Предположения, слабо проучени твърдения и научни прогнози:

  • Съдържа голямо количество вещества с антиоксидантна активност, но това само по себе си не го прави ефективен антиоксидант. Няма документирани случаи за проявени здравни ползи от подобен характер. Предстоят проучвания.
  • Твърди се, че намалява количеството на недиагностицираните бактериални паразити. Според популярна модерна теория в телата на хората живеят голям брой паразити, които рядко биват диагностицирани и лекувани. Поддръжниците на това схващане препоръчват ригана като едно от веществата с общо противопаразитно действие.
  • Придават му се облекчаващи свойства на симптоми на заболявания като: астма, СПИН, ревматоиден артрит и др. без да са налице изследвания, които да обосноват научно хипотезите.

Има ли странични ефекти и противопоказания за прием на Риган?

Няма специфични противопоказания, за които трябва да се внимава при употребата на ригана и неговите екстракти. Въпреки това, са възможни прояви на автоимунна реакция (алергия). Екстрактът от риган има силен успокоителен ефект и не бива да се приема в големи дози. Дори в малки дози маслото от риган има установен известна токсичност, подобно на повечето маслени есенции.

Дозировка

Срещат се разлики при стандартизацията по направата на сухия и масления екстракт в международен мащаб. В случай че приемате продукт от Риган, най-добре е да спазвате дозата, препоръчана на етикета или да се допитате до специалист фитотерапевт. Употребата на сух риган като подправка не търпи ограничения поради значително по-ниското ниво на активни вещества в сравнение с екстрактите.

В кои спортни и здравословни добавки можем да срещнем екстракт от Риган?

При хранителните добавки екстракт от риган може да срещнете в състава на комплексна билкова формула за подобряване на имунната система, като средство за борба с различни бактерии, обитаващи стомашно-чревния тракт.

Използвани източници

  • healthlibrary.epnet.com
  • ncbi.nlm.nih.gov
Още съдържание по темата
Храни-богати-на-витамин-Д
Храни, богати на витамин Д
Храни-богати-на-магнезий
Храни, богати на магнезий
Храни-богати-на-мелатонин
Храни, богати на мелатонин
Храни-богати-на-селен
Храни, богати на селен
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow