Внимание: грип!

Как да се преборим с болестта на сезона?

През 412 г. пр. Хр. в Древна Елада Хипократ съобщава за голяма епидемия, хиляда години по-късно през 19 и най-вече 20 век настъпва истинска пандемия, когато от заболяване, наречено „Испански грип" загиват повече от 40 милиона души в целия свят. Статистики показват, че всяка година в света умират около половин милион души в резултат на усложнения на грип, а за съжаление медицината все още не може да открие подходящо лекарство, което да се пребори с него.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Грип

Какво представлява грипът?

Грипът (инфлуенца) е силно заразно заболяване, което се причинява от вируси, характерно най-вече за есенно-зимния период. Данни сочат, че през зимата до 95% от всички инфекциозни заболявания са от групата на грипа и сезонните инфекции. При грипа се засягат основно дихателните пътища - нос, трахея, бели дробове, поради което той влиза в групата на т. нар. респираторни инфекции (голяма група заболявания, които могат да бъдат причинени от вируси, бактерии или други микроорганизми).

Как протича?

Грипът протича като краткотрайна инфекция на горните дихателни пътища - нос, гърло и по-рядко - трахея и бронхи. Характеризира се с общо неразположение - отпадналост, главоболие, болки в мускулите и ставите, суха и дразнеща кашлица, хрема. При децата тези симптоми често се съпровождат от гадене, повръщане и възпаление на средното ухо, а в някои случаи се наблюдават гърчове. Но понякога могат да настъпят и усложнения, характеризиращи се с развитие на бактериални, вирусно - бактериални и вирусни пневмонии, миокардит, перикардит, миозит.

Но, необходимо ли е да изпадаме в паника всеки път при мисълта, че можем да се заразим с вируса на грипа, вдишвайки го през носа? Отговорът е не, защото човешкият организъм има възможност да се защити - чрез имунната система. През последните 20 години имунологията претърпява бурно развитие, като доказва изключителното значение на имунната система за предпазването на човешкия организъм от бактериални и вирусни заболявания. Оформя се ново направление в борбата със заразните болести - имуностимулацията. А стимулирането на имунитета е най - физиологичният начин за борба със заразните болести, включително и грип и предизвиканите от него усложнения с бактериален произход.

Как да спечелим битката срещу грипния вирус?

Хомеопатия

Съществуват два хомеопатични препарата, които взаимно се допълват: Тимулин (Thymuline) и Инфлунцинум (Influenzinum). Първият представлява средство, укрепващо имунната система, като се произвежда от една от основните жлези, осигуряващи естествената защита на организма - тимусът. Този препарат засилва активността на антителата и защитните реакции и има благоприятно профилактични въздействие срещу зимните възпаления. Подходящ е за деца и възрастни, склонни да развиват възпаления на дихателните пътища - бронхити, както и при ангини и отити. Вторият препарат е разработен на базата на класическата алопатична ваксина, която се актуализира всяка година в зависимост от щама на грипния вирус. Действа при бактериални усложнения, причинени от стрептококи или пневмококи, облекчава признаците, характерни за възпалението.

Витамин С

Витамин С участва в много имунни механизми и действа особено добре срещу вирусните инфекции. Най-богати на витамин С са: киви, касис, броколи, зелено зеле, лимон.

Етерични масла

Маслото от мащерка с линалол е много леко средство със силно профилактично въздействие. Действа противовъзпалително, успокоява кашлицата, засилва имунната система и укрепва организма. Може да се съчетае с ароматно масло от равенсара с цинелол за засилване на противовирусния и укрепващ ефект.

Лечебни растения

  • Ехинацея - засилва устойчивостта на организма към инфекции и най-вече грипа, има противовирусен и противовъзпалителен ефект. Действа като увеличава броя на белите кръвни телца и стимулира синтезата на интерферон.
  • Жен-шен - билка, богата на активни съставки с общо тонизиращо действие. Предпазва от намаляване на естествената защита в периоди на епидемия.

Ваксиниране

В България са регистрирани няколко световно признати високоефективни противогрипни ваксини, които предпазват имунизираните от тежко протичащи инфекции и смърт. Опитът показва, че ваксинирането не защитава от заболяването, но осезаемо намалява вероятността от неговото тежко протичане и евентуални усложнения. Смята се, че подходящият сезон за него е краят на октомври и началото на ноември (необходим е около месец, за да се създаде имунитет).

  • Инфлувак - произвежда се на основата на щамовете: „Брисбейн" (грип А, циркулирал през 2007г.) и „Флорида" (грип Б, 2006г.)
  • Ваксигрип - произвежда се на базата на двата щама: „Брисбейн" и „Флорида"

От науката е известно, че грип предизвикват разновидностите на вируса от тип А и В, като тип А се отличава с разнообразието си на повърхностни антигени - невраминидаза и хемаглутинин. Свързано е с особеностите на цикъла на размножаване на вируса и склонността му към мутации в гените, кодиращи тези белтъчини.

Основата на процесът на ваксинирането се характеризира с особеностите на имунната система на човека. Всеки инфекциозен агент съдържа белтъчна молекула (антиген), който е „чужд" за организма. При контакт с възбудителя тялото започва да изработва антитела - специфични белтъчни молекули, които „пасват" на белтъчните молекули на организма. Те се свързват с антигена и образуват комплекси, които в последствие се разрушават и напускат организма. След този процес в имунните клетки на организма остава информация, така че при следващ контакт с микроорганизма той може да реагира бързо и адекватно.

Ваксинирането се препоръчва на всички, които нямат противопоказания за това и искат да намалят вероятността от грипно заболяване. Особено препоръчително е при: възрастни над 65г.; пациенти, страдащи от белодробни, сърдечно-съдови, метаболитни, бъбречни и хематологични заболявания; хора с потиснат имунитет.

Но освен ваксините съществуват и специфични терапевтични средства - антивирусни препарати. Сред тях най-ярко се откроява Ремантадинът. Представлява универсално средство спрямо грипните вируси, с висока профилактична и терапевтична активност.

Какво е най-важното при борбата с грипа?

Въпреки че няма гарантиран и сигурен ефект срещу грипа, в заключение можем да обобщим, че някои хигиенно-диетични мерки и спазването на определен режим (приемането на голямо количество течности, както и на топли напитки, а също и храни, богати на витамини и микроелементи), биха оказали ползотворно влияние при лечението му.

Още съдържание по темата
На-ръба-или-как-да-се-движим-за-да-не-ни-боли
На ръба (или как да се движим, за да не ни боли)

Техниките са много, принципите обаче са само няколко

Синдром-на-кубиталния-тунел
Синдром на кубиталния тунел

Наричан още "телефонен лакът"

Тренировки-за-стягане-след-раждане-със-секцио
Тренировки за стягане след раждане със секцио

Кога е безопасно да започнем да тренираме и по какъв начин?

Тузлата-място-с-история-и-дух
Тузлата - място с история и дух

За лиманолечението, калолечението, спокойствието и още нещо

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow