Дневен план за навициСвали сега 

Овес и овесени ядки

За всички почитатели на мюслито и овесените каши

Овесените ядки фигурират във всяко мюсли. За да стигнат до трапезата на хората обаче, са били нужни повече от 10 века на борба с хранителните предразсъдъци. Странно и тревожно е, че и в наши дни все още има хора, които гледат на овеса като на храна за животни.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Овес и <a href=овесени ядки" border="0" height="300" src="https://bbteamcdn.com/content/originals/1636_300.jpg" title="Овес и овесени ядки" width="200" />

История на овеса

Овесът се смята, че е култивиран в Азия още преди новата ера от растението див червен овес. В началото овесът бил използван като лечебно растение, след което добил популярност като храна за животни. В Римската империя римляните и гърците го считали за плевел. Наложил се като храна и широко търгуван ресурс първо в Северна Европа много преди двете Америки да бъдат открити. Днес овесените ядки и каши се считат за диетична и здравословна храна. Най-големи производители на овес в световен мащаб са Русия, САЩ, Канада, Германия, Полша и Финландия.

Какво представлява овесът?

Овесът е житно растение, което вирее при сух и хладен климат. Може да се култивира лесно дори в бедни на хранителни вещества почви. С тази си особеност овесът превъзхожда много от другите житни растения. Височината на овесения клас варира между 60 см. до 150 см., всеки стрък има между 10 до 75 овесени зърна, които пожълтяват, когато узреят. В течение на векове култивацията са се получили стотици разновидности овес, които са разделени в два големи класа: зимен и летен овес. След събиране на реколтата овесените зърна биват отделяни от плявата и изсушавани и/или изпичани. Последното подобрява тяхната съхранимост, както и вкусовите им качества.

Видове продукти от овес

Овесените ядки безспорно са най-популярният продукт, получен от овесените зърна. Ядките се продават в няколко различни продукта:

 • Натурални овесени ядки - обелените овесени ядки са изпечени и нарязани от стоманени ножове на 1-2 парчета. Варят се 2-5 минути и се киснат;
 • Овесени ядки за бързо приготвяне - натуралните ядки, преминават през допълнително пресоване и оваляне в овесено брашно. Този тип ядки изискват накисване във вряла вода или кипване;
 • Фини овесени ядки - ситно нарязани и добре пресовани, печени овесени ядки - те са готови, само им се добавя топла вода или мляко.

Овесеното брашно е изключително богато на протеин и влакна. С него се обогатяват пълнозърнести многозърнести брашна, многозърнести хлебни и макаронени изделия. Овесената каша е комплексен продукт който съдържа овесено брашно, овесени трици и сухо мляко. Най-често има висока калоричност. Овесените трици са богати на влакна. Най-често с тях се обогатяват различни пълнозърнести тестени и макаронени изделия, както и диетични каши.

Хранителен състав на овеса

Усреднено съдържание на вещества в 100 гр:

Продукт вода в % ккал белт. /гр мазн. /гр всичко въгл. /гр хол./мг захари/гр фибри/гр
Овесени ядки 8.22 389 16.89 6.9 66.27  - 10.6 
 • богати са на витамините B5, а ако се консумират сурови съдържат големи количества от витамините В1 и В9;
 • богати са на минералите фосфор, магнезий, калий желязо и мед.

За разлика от повечето зърнени култури, овесените зърна запазват голям процент от минералите и витамините си дори след обелване на триците. 

Как да изберем и как да съхраним овесените ядки?

Овесените ядки се продават като готов за консумация продукт. Достатъчно е да погледнете етикета, за да разберете всичко от което имате нужда - специфичен състав, трайност и фирмени гаранции. Съхранявайте на сухо и тъмно място. Варени или накиснати ядките може да се съхранят до 12 часа в хладилник.

Идеи за приготвяне

Най-популярният начин за приготвяне на овесените ядки чрез накисване или кипване.

Заляни с вряла вода:

 • като мюсли със сушени плодове и ядки
 • на каша със зеленчуци и сирена

Печени:

 • в тесто за диетични кейкове
 • в тесто на хлебни изделия

Препоръчваме ви да опитате Кейк с извара, моркови, овесени ядки и царевица

Малки тайни за по-здравословна кухня

Измийте овесените ядки, преди да ги накиснете, за да отделите случайно попадналите трици и боклуци сред тях.

 • Диетолозите напомнят, че накиснати овесените ядки запазват по-голяма част от витамините си;
 • Кулинарите препоръчват да сложите 1-2 лъжици пресовани овесени ядки в омлета си със зеленчуци, за да му придадете обем.
Още съдържание по темата
Храни-богати-на-витамин-Д
Храни, богати на витамин Д
Храни-богати-на-магнезий
Храни, богати на магнезий
Храни-богати-на-мелатонин
Храни, богати на мелатонин
Храни-богати-на-селен
Храни, богати на селен
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow