Фъстъци

Повече ядка или повече бобово растение?

Широко известен факт е, че фъстъците са бобово растение, по-близко до фасула, нахута и граха, отколкото до лешниците и бадемите например. Добрата новина е, че имат далеч по-удачно и по-здравословно приложение от това да служат за силно осолено мезе. Суровите фъстъци са ключова съставка в редица салати, а фъстъченото масло е сред най-добрите приятели на сандвича.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

ФъстъциФъстъци (Arachis hypogaea, Legumonisae) най-често наричаме семената на едноименното многогодишно растение, за което се смята, че произлиза от земите на изток от Кордилерите в централната част на Южна Америка (Бразилия, Боливия, Уругвай, Парагвай). Най-старата запазена изкопна находка на древен фъстък е датирана на над 7600 години.

Смята се, че древните търговци са пренесли ценната култура първо в Азия, а от там пътят й поема на запад. Според мнозина историци фъстъците са пренесени в Западна Европа от португалските завоеватели, благодарение на контакта им с Ацтеките през 15 в, които използвали фъстъците като своя основна храна. Испанските и Португалските търговски флотилии, разпространяват бобовата култура из Африка и Океания.

Днес най-големите производители на фъстъци са Китай, Индия и Нигерия, чиято обединена продукция съставлява около 67,5 % от световния годишен добив на тази култура. Други мащабни производители са: САЩ, Индонезия, Мианмар, Аржентина, Виетнам, Судан и Чад.

Видове фъстъци

Има стотици видове фъстъци, групирани в няколко основни сорта:

 • "Испански сортове"
 • Група сортове "Рънер"
 • Група сортове "Вирджиния"
 • Група сортове "Валенсия"

Видове продукти от фъстъци

 • Фъстъци - сурови, печени или пържени
 • Фъстъчено масло
 • Фъстъчено олио
 • Фъстъчено брашно

Хранителен състав на фъстъците

Ориентировъчно съдържание на вещества в 100 гр. храна:

Продукт вода в %
ккал белт. /гр мазн. /гр смилаеми въгл. /гр фитостероли./мг захари/гр  фибри/гр

Фъстъци "Вирджиния", сурови

7% 563
25.2 48.8 8 - 4 8.5

Фъстъци "Испански сортове", сурови

6.5% 570
26.2 49.6 7.3 - - 9.5

Фъстъци "Валенсия", сурови

4.5% 570
25.1 47.6 12.2 - - 8.7

Фъстъци усреднено, печени в масло и сол

1.5% 600
28.0 52.5 6.9 - 4.2 9.4

Фъстъци  усреднено, сухо изпечени без сол

1.5% 585
23.7 49.7 12.7 - 4.2 8.0

Фъстъци усреднено, варени със сол

42% 318
13.5 22.0 12.4 - 2.47 8.8

Здравословни ползи

 • Богати са на витамините от група "В", особено на В1, В3 и В9.
 • Сурови са отличен източник на минералите желязо, фосфор и магнезии, както съдържат също калций и цинк.
 • Фъстъците имат нисък гликемичен индекс (14) и много нисък коефициент на гликемично зареждане (1), което значи, че въглехидратите им се смилат до глюкоза много бавно, както и че е нужно да се консумира голямо количество от тях, за да се покачи нивото на инсулина. Това е добра новина за всички любители на НВД. 
 • Съдържат ресвератрол. Това е естествен растителен антибиотик, произвеждан от някои растения, за да се защитят от вредни гъбички и бактерии.

Здравословни рискове

 • Малък процент от населението е свръх чувствително към консумацията на фъстъци. Фъстъците следва да се избягват от хора с установени алергии към бобови храни;
 • Гранясалите фъстъчени масла могат да доведат до отравяне с афлатоксини.

Как да изберем и съхраним фъстъците?

Фъстъците са силно податливи на разваляне благодарение на гъбичките Aspergillus flavus. Уви, в начална фаза това е незабележимо за човешкото око. По тази причина най-добре купувайте фъстъци в пликове с ясно установен произход. Не купувайте сурови фъстъци, които са в края на отбелязания на опаковката срок на годност, които имат частична обезцветеност или са потъмнели, имат следи от гранясване или мухлясване. 

Суровите фъстъци се съхраняват на открито по-зле от изпечените, затова веднага след закупуване ги поставете в хладилник. Ако все още са в кадифената си обвивка, фъстъците могат да бъдат държани охладени за девет месеца, докато без нея издържат три пъти по-малко. Замразени може да се запазят до шест месеца.  Печените фъстъци може да се съхраняват на сухо и студено място, което не е достъпно за насекоми и гризачи. Стъклен буркан е подходящ за целта. 

Идеи за използване на фъстъците

 • Сурови: самостоятелно, в състава на салати;
 • Печени: самостоятелно, като междинна закуска или като съставка в зеленчукови блюда;
 • Варени или варени на пара: на пюре, в зеленчукови блюда (зеленчуци на фурна, яхния).
Още съдържание по темата
Храни-богати-на-витамин-Д
Храни, богати на витамин Д
Храни-богати-на-магнезий
Храни, богати на магнезий
Храни-богати-на-мелатонин
Храни, богати на мелатонин
Храни-богати-на-селен
Храни, богати на селен
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow