Остеопороза - невидимата болест

За остеопорозата накратко

Остеопорозата е скрито и поради това изключително разпространено заболяване. Тя не е нещо заразно. Въпреки това всички в някаква степен сме заплашени от нея. Не е ли тя заболяване на възрастните?

Остеопороза - невидимата болест

Всъщност, бедата е именно в това, че най-лесният начин за справяне с болестта е превенцията й, защото лечението е преди всико симптоматично. За да се спре това коварно заболяване, за него трябва да се говори. Колкото по-рано, толкова по-добре! Загрижеността се предава от родители към деца, от тийнейджъри на тийнейджъри, от колеги към колеги. Нужно е, защото в някаква степен всички сме заплашени.

Какво е остеопороза?

Остеопорозата е прогресиращо и най-често скрито заболяване на костната тъкан. Появата на болестта се предхожда от постепенно спадане на костната маса (остеопения). Остеопорозата е системно скелетно заболяване, характеризиращо се с понижена костна маса и променена микроархитектура на костта, водещи до намалена здравина на костта и риск от счупвания. Веднъж появила се, остеопорозата е трудно лечима. Ранната диагностика обаче, позволява навременна и ефективна профилактика и лечение. Най-добрият начин да се справим с това невидимо заболяване е да научим повече за него и нашите кости.

Как тялото ни регулира плътността и архитектурата на костите?

Съществуват няколко вида клетки, които непрекъснато работят над състоянието на костната ни тъкан. Тези, които я изграждат, се наричат остеобласти. Те са създателите на костната тъкан. Когато „зазидат" всички празнини, те построяват структура около себе си и се превръщат в нормални костни клетки (остеоцити).

Като всичко в света и костта старее и се получават микрофрактури. Тялото се грижи за тях като разрушава избирателно старата костна тъкан със специализираните клетки остеокласти. Последните проправят път на клетките създатели, които строят на разрушените места. Така костта се обновява. Случва се така, че ако клетка разрушител премахне костните стени до нормална костна клетка, последната се превръща в създател и възстановява стените.

Вече знаете, че костите всъщност са динамично променяща се тъкан и процесите на създаване и разрушаване в тях са постоянни. Когато човек расте, той създава повече костна тъкан и костната маса нарства. Така до тридесет годишна възраст в случай на нормално хранене, костите достигат своята максимална маса и плътност. С напредването на възрастта, процесът на изграждане се изравнява с този на разграждане, а костите поддържат плътността и масата си. Процесът се нарича ремоделиране. Много често обаче, външни или вътрешни фактори се намесват в баланса на ремоделирането и възпрепятстват изграждането на нова костна тъкан или усилват разрушаването на костите. Това постепенно води до намаляване на костната плътност.

Следете и останалите теми от поредицата "Да спрем остеопорозата", с която се ангажира изданието, за да разберете още какви са рисковите фактори и кои са рисковите групи за това опасно заболяване!

 

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Препоръчани продукти
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1