Дневен план за навициСвали сега 

Левцин (Леуцин) и НМВ (хидроксиметилбутират) - незаменими

Аминокиселини с гарантиран антикатаболен ефект

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Levcin-i-HMB

Какво представлява левцин?

Левцинът е една от трите свързани аминокиселини, често срещащи се със съкращението BCAAS (другите две са валин и изолевцин). HMB е краен метаболит на левцина при попадането му в тялото.

Какво е основното му физиологично въздействие?

Левцинът и другите две верижно разклонени аминокиселини са уникални с това, че метаболичното им предназначение е да се използват основно в мускулно-протеинния синтез. Те не се обменят чрез метаболизма през черния дроб, а се съхраняват в мускулната тъкан.

Какви са оптималните дози?

Левцинът е по-евтин от HBM и има допълнителни предимства. Нормалната доза HBM е около 3 г дневно, но ако вземате левцин, би трябвало да я намалите до около 1,5 г.

Как да го приемаме?

Под формата на суплементи 90-килограмовият спортуващ трябва да вземе от 2 до 4 г левцин преди тренировка, след нея, и още веднъж преди да си легне или в полунощ.

Какви са възможните вредни/странични въздействия при приема на левцин?

Има някои сведения за връзката между излишък от левцин в диетата и развитието на болеста пелагра.

Кои препарати са основен източник на левцин и НМВ?

Това са комбинираните верижно разклонени аминокиселини (BCAA's), аминокиселинни суплементи в комбинация с всички останали аминокиселини или като отделен препарат. По-рядко срещана е комбинацията HMB - Левцин.

НМВ се продава най-чести отделно отдруги продукти или в специализирани формули за възстановяване.

Какви са допълнителните физиологични въздействия на левцина?

Тази аминокиселина стимулира протеиновия синтез в мускулите, съдейства за укрепването на костите, кожата и мускулната тъкан и стимулира синтеза на аминокиселината глутамин.

Защо да го приемаме?

Левцинът превъзхожда другите аминокиселини в предизвикването на инсулинова реакция. Той създава условия за продължително отделяне на инсулин, което пък от своя страна създава по-висок инсулинов анаболен ефект върху тялото.

Повечето анаболни и антикатаболни ефекти на левцина се приписват на неговия краен продукт, а именно HBM (betahydroxymethylbutyrate). Важно е да се знае, че левцинът, заедно с всеки метаболит, водещ до отделянето на HBM, има своята уникална роля в тялото.

По какъв начин левцинът се усвоява от организма?

Молекулите на левцина стигат до кръвта след всмукване в тънките черва. Кръвта го разнася до мускулните клетки. Ето защо е добре да се вземе с течност преди тренировка.

Кои са храните, които съдържат левцин в най-голямо количество?

Левцинът не може да бъде синтезиран от тялото и затова винаги трябва да си го набавяме от хранителни източници. В по-големи концентрации се среща в месото и млечните продукти, особено в суроватъчния протеин, и в по-малка степен в житните кълнове, кафявия ориз, соята, бадемите, кашуто, граха, лещата и царевицата

Още съдържание по темата
Протеин-за-отслабване-какво-всъщност-означава-това
Протеин за отслабване - какво всъщност означава това
Млечен-протеин-какво-е-и-от-какво-се-прави
Млечен протеин – какво е и от какво се прави?
Лупин-протеин-какво-е-и-как-се-приема
Лупин протеин - какво е и как се приема?
Протеин-за-жени-има-ли-такъв
Протеин за жени – има ли такъв?
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow