Сао Палмето (Saw Palmetto)

Плодовете на американска палма джудже предпазват простатата

Сао Палмето е подaрък от природата за всички мъже в зряла възраст, които са предразположени към нарастване размера на простатата. Макар на билката да се придават чудодейни свойства на афродизиак, научните изследвания не потвърждават това. Ефектът от нея е най-вече предпазващ и профилактичен.

Сао Палмето (Saw Palmetto)Нека разгледаме свойствата на екстракт от плодовете на малка палма, вирееща по югоизточното крайбрежие на Северна Америка. 

Какво наричат Сао Палмето?

Сао Палмето наричат палмата джудже с научно наименование Serenoa repens, която расте почти по цялото югоизточно крайбрежие на САЩ.

Тя достига височина между два до четири метра, а растежът е изключително бавен, което определя и дългия й живот.

Смята се, че някои от екземплярите са на възраст над седем века. Плодовете на палмата са червеникаво-черни и големи, с мека плът, обгръщаща твърда ядка. 

Какво трябва да знаем за екстракта от Сао Палмето?

В миналото плодовете на дървото са били важни за прехраната на местните хора.

С времето те открили някои от полезните им свойства и започнали да ги използват в лечебните си практики.

Колонизаторите на Новия континент научили за ползите от растението и на свой ред го причислили към лечебните растения.

Има писмена информация за употребата на сушен (груб) екстракт от плодовете от преди две столетия. 

Добре познат зад океана и в Западна Европа, в България екстрактът от Сао Палмето е все още сравнително непознат за хората.

Обещаващите му свойства обаче бързо ще променят това. Сао Палмето съдържа голямо количество наситени и ненаситени мастни киселини и стероли (фитостероли). 

За какво се използва и какви здравословни ползи носи Сао Палмето?

Най-добре проучените или изобщо познати фитохимикали в състава на растението са бета-ситостерол и стигмастерол.

Доказани ползи:

  • Предпазва от доброкачествено увеличение на простатната жлеза;
  • Облекчава симптомите на възпаление при вече започнал процес на хиперплазия на простатата и забавя развитието на заболяването.

Предпазващият ефект се дължи на намаляване активността и метаболизма на мъжките полови хормони.

Приемът на екстракт от Сао Палмето е считан за отговорен за намалената активност на ензима 5-алфа редуктаза, който стимулира превръщането на тестостерона в по-активната му форма дихидростестостерон (DHT).

Последният е с високи нива при мъже със синдром на хиперплазия на простатата, като се счита за отговорен за свръхрастежа й.

Инхибирането (блокирането) на 5-алфа редуктазата предотвратява свръхрастежа на простатата. Пълно блокиране на нивата на 5-алфа редуктазата обаче все още не е постигнато.

Резултатите, които се придават на екстракта, са средно намаление от 32% на нивата на коварния ензим, без да се засягат нивата на тестостерона. 

Предположения и недоказани твърдения:

  • Забавя растежа на карцином (рак) на простатната жлеза - има данни за възможни ползи, но са необходими допълнителни изследвания;
  • Повишава либидото - традиционната народна медицина, развивана от местното население, отглеждащо Сао Палмето, му придава свойства на мек афродизиак. Лицензираните терапевти смятат, че антисептичните свойства, които притежава екстрактът, подпомагат мъже с увеличена простата да водят по-добър сексуален живот. Това обаче не му придава свойствата на афродизиак
  • Повишава производството на сперматозоиди - липсват убедителни доказателства, макар теоретично да се допуска възможност за такова въздействие;
  • Увеличава размера на гърдите при жени - налични са малко изследвания, най-вече с коктейли от билкови екстракти, водещи до съмнителни резултати;
  • Предпазва от загуба на коса - изследванията са недостатъчни и провеждани заедно с терапии и на други вещества.

Странични ефекти и противопоказания за прием на екстракти от Сао Палмето

Съобщавани са случаи на стомашно-чревни дразнения и главоболие вследствие прием на екстракт от Сао Палмето.

Съобщени са и случаи на леко неразположение и понижено либидо от страна на приемащи го мъже без проблеми с простатата.

Най-добре е употребата на екстракта да се избягва от бременни и кърмещи жени. Макар да се смята за безопасен, активната съставка бета-ситостерол има структура, подобна на холестерола.

Високият й прием може да доведе до проблеми при хора със сърдечни заболявания. Затова приемът на Сао Палмето и в частност на бета-ситостерол следва да се консултира с лекар. 

В комбинация с какво не бива да приема Сао Палмето?

Няма задълбочени проучвания по този въпрос.

Какви дози са нужни и как се взима?

Необходимата дневна доза е в рамките на 320 мг стандартизиран маслен екстракт (т.е. в драже или в мастна капсула), разделена в два приема.

Концентрация на мастни киселини и фитостероли в рамките на 80-90% от състава на дражето. 

В кои спортни и здравословни добавки можем да го срещнем?

Билкови ергогеници на тестостерон, билкови добавки към комплексни енергетици, формули за борба с умората, комплексни витамини, билкови адаптогени и в самостоятелна форма. 

В статията са използвани източници - виж списъка.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Препоръчани продукти
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1