Синузит

Врагът в твоята глава

През есенно-зимния, както и пролетния сезон, се проявява или обостря едно особено неприятно страдание за повечето хора, а именно синузитът. Главоболието е нетърпимо, тежест сковава цялата глава, в гърлото се стичат неприятни секрети, трудоспособността е силно нарушена. Звучи ли ви познато?

Синузит

Историята разказва как именно синузитът става причина за поражението на Наполеон при Ватерло. Пълководецът не спял нощем заради страданието си, а на следващия ден взимал неправилни решения, които се оказали фатални за мисията му. Статистиката сочи, че всяка година в Европа от синузит заболяват 10 милиона души, а 50 милиона страдат от други възпалителни заболявания на носа.

Какво представлява синузитът?

Синузитът е сред най-често срещаните възпалителни заболявания на околоносните кухини - синусите. Причините за него могат да са различни (бактерии, вируси, гъбички), но най-често инфекцията е смесена. По същество представлява остро или хронично възпаление, което преминава от носната кухина в кухината на синуса.

Могат да бъдат засегнати фронталният, максиларните, етмоидалните, сфеноидалните синуси. Когато възпалителният процес е обхванал повече от един синус, заболяването се нарича пансинуит. Като хроничен се определя синузитът, когато гнойното възпаление продължава повече от 3 месеца.

Причини за синузит

За проявата на синузита най-честа причина е безобидната в началото си хрема. Важна роля играят също изкривяването на носната преграда, наличието на увеличена трета сливица, пониженият имунен статус. Синузитът може да се развие и при грипни и грипоподобни заболявания, при заболявания на зъбите. Причинители на синузита могат да са различни болестотворни микроорганизми, като при хроничния синузит причинителят не е постоянен и варира при всеки епизод на обостряне.

Симптоми на синузит

Симптомите на това заболяване се изразяват в хрема, запушен нос, главоболие, кихане, набъбване на носната лигавица. Не са рядкост зачервено гърло, висока температура, втрисане, мускулни и ставни болки, оток около или под очите. От едната или от двете ноздри изтича слузно-гноен или гноен секрет. Такъв се стича и в гърлото.

Най-честото оплакване на болните от синузит си остава главоболието. При възпаление на максиларния синус, болката е в областта на горната челюст, поради тази причина често погрешно се счита за проблем със зъбите. Болката може да е в корена на носа и вътрешния очен ъгъл.

Когато има синузит на челните синуси, болката е съсредоточена в челото. Когато е засегнат сфеноидалният синус, главоболиетo е в тилната област на главата по дълбочина на орбитите. Главоболието е придружено с тежест при навеждане и завъртане на главата.

Усложнения

При недостатъчност на лечението и понижени защитни сили на организма острият синузит може да премине в хроничен. Той се характеризира клинично с по-слабо главоболие, трайно намаляване на обонянието, носовото дишане е значително затруднето и гнойните материи са с неприятна миризма поради действащи анаеробни процеси в синусните кухини.

Лечението може да бъде симптоматично и хирургично. Предписват се антибиотици срещу съответния бактериален причинител, капки или мехлем за носа и инхалации. Ако консервативното лечение не покаже резултат, се прави пункция на синуса с цел евакуация на гнойта. Усложненията от неизлекувания синузит се дължат на разпространението на инфекцията по съседство. Възможно е засягане на очните орбити, възпаление на зрителния нерв, отит, менингит.

Лечение на синузит

След преглед, по преценка, се прави бактериологично изследване на изтичащия секрет, рентгенова снимка, които спомагат за правилната диагноза и лечение. Антибиотикът е средство на избор при синузит. В достатъчна доза и време на приемане осигурява пълно излекуване. Обикновено лечението продължава десетина дни. Съчетава се с физиотерапевтични процедури, обезболяващи, антиконгестанти, общоукрепващи средства.

Стара изпитана народна рецепта при синузит е поставянето върху челото и на носа загрети торбички с морска сол. Полезни са и промивките с морска сол, както и с физиологичен разтвор.

Народът препоръчва и лечение с краве масло - малка бучка краве масло  се поставя в едната ноздра и болният лежи, докато маслото се разтопи и навлезе в цялата ноздра. Един от най-ефективните народни лекове е със сок от червен лук. Добър ефект имат инхалациите с лайка, със сода бикарбонат или смрадлика. В студено време шапката е задължителна и трябва да покрива челото. Храната също е от значение както в превенцията на синузита, така в лечението му.

Използвани източници
  • vita.bg
  • evropea.com
  • doctorbg.com

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1