Жен-шен

Енергетикът на поколения спортисти

от четиво за 3 минути
Жен-шен

Всеки е чувал за жен-шена - коренът на младоста и енергичността. Познат от векове в Китай и в Корея в последното столетие, той стана хит на световния пазар за здравословни продукти. От повече от четвърт век той е и основна съставка на специализираните спортни добавки, произвеждани в цял свят. Придават му се качества на силен енергогеник и адаптоген.

Какво е жен-шен?

Жен-шенът е събирателно име на група растения, познати още от древността:

  • Eleutherococcus senticosus (сибирски жен-шен);
  • Panax quinquefolium (американски жен-шен);
  • Panax ginseng (корейски или китайски жен-шен);
  • Panax japonicum (японски жен-шен).

Panax ginseng е най-широко използваният вид жен-шен. Няма пряка ботаническа връзка между Eleutherococcus и Panax.

Това са две различни растения с почти припокриващо се действие.

Какво е основното му физиологично въздействие?

Тонизиращо. Въздейства като адаптоген. Подтиква тялото да предпочита мастни киселини вместо гликоген в процесите на енергодобив.

Заради способността си да снижава нивата на хормона кортизол (подтискащ инсулина хормон) в кръвния поток, жен-шенът е опасен за хора с хипогликемия!

При хора с хронична хипогликемия жен-шен следва да се взима само под лекарско предписание.

Какви са оптималните дози?

Повечето специалисти препоръчват дози между 1 и 2 грама сух корен Panax ginseng или около 200 мг екстракт (с концентрация 4 до 7%) дневно за 15-20 дни, последван от месец пазуа в приема му.

Приемът на Eleutherococcus senticosus обикновено е в дози от 2 до 3 грама сух корен или 300 до 400 мг сух екстракт за ден. Схемата на прием е същата - 15-20 дни, последван от месец пазуа.

Възможни вредни/странични въздействия

В ниски дози жен-шенът повишава кръвното налягане. При завишаване на дозите се наблюдава постепенно понижаване на кръвното налягане.  

Кои препарати са основен източник на жен-шен?

Билкови продукти - чайове, тинктури. Хранителни добавки - гранули, сух екстракт, прах, таблети, капсули, течен екстракт.

Най-разпространен е в хранителни добавки от смесен тип с изразено ергогенично и липотропно действие. В такива продукти дозите често варират.

Допълнителни физиологични въздействия на жен-шена

Функциите му на енергогеник са широко изследвани. Научно потвърдено в контролни изследвания е силно изразеното му енергогенично действие, в частност при начинаещи атлети или атлети в напреднала възраст.

Като цяло фактите свидетелстват за повишаване на аеробния капацитет, аеробната издръжливост и подобряване на времето за реакция.

Въпреки това остъствието на енергогеничен ефект при дублирани тестове с групи професионални атлети в млада и зряла възраст пречат да се твърди, че е енергогеник.

Психологичните тестове навеждат на мисълта, че приемането му подобрява мотивацията на атлетите и косвено води до по-добри резултати в аеробните спортове. Това му действие е ясно разграничено от чистия плацебо ефект.

Установени са имуностимулиращи функции. Изследванията сочат, че има връзка с продължителността на живот на имунните клетки - завишава го, както и броя им.

Защо да го приемаме?

Приемът му в изолирана форма би подпомогнал начинаещите атлети (особено тези в по-напреднала възраст) в първия им месец, подобрявайки адаптационните способности на организмите им.

Изследванията сочат, че при тях най-силно се увеличава аеробният капацитет на белия дроб, аеробната издръжливост на мускулите им, мотивирайки ги и подпомагайки изгарянето на мазнини.

Много бодибилдъри имат занижен имунитет. Приемът на жен-шен ще компенсира негативния ефект на тежките силови тренировки, правейки антителата им повече и по-жизнеспособни.

По какъв начин жен-шенът се усвоява от организма?

След навлизането си в стомаха активните вещества се придвижват с течностите, навлизайки постепенно през стените му, дванадесетопръстника и най-вече в тънките черва.

В статията са използвани източници - виж списъка.

Хареса ли ти статията?
Статията написа Владимир Недков
Владо има дългогодишна практика на треньор, нутриционист и публицист. Отговорен е за подбора на тематично съдържание и неговата научна редакция. Играе основна консултативна роля във форума на медията.