Жен-шен

Енергетикът на поколения спортисти

от четиво за 3 минути
Жен-шен

Всеки е чувал за жен-шена - коренът на младоста и енергичността. Познат от векове в Китай и в Корея в последното столетие, той стана хит на световния пазар за здравословни продукти. От повече от четвърт век той е и основна съставка на специализираните спортни добавки, произвеждани в цял свят. Придават му се качества на силен енергогеник и адаптоген.

Какво е жен-шен?

Жен-шенът е събирателно име на група растения, познати още от древността:

  • Eleutherococcus senticosus (сибирски жен-шен);
  • Panax quinquefolium (американски жен-шен);
  • Panax ginseng (корейски или китайски жен-шен);
  • Panax japonicum (японски жен-шен).

Panax ginseng е най-широко използваният вид жен-шен. Няма пряка ботаническа връзка между Eleutherococcus и Panax.

Това са две различни растения с почти припокриващо се действие.

Какво е основното му физиологично въздействие?

Тонизиращо. Въздейства като адаптоген. Подтиква тялото да предпочита мастни киселини вместо гликоген в процесите на енергодобив.

Заради способността си да снижава нивата на хормона кортизол (подтискащ инсулина хормон) в кръвния поток, жен-шенът е опасен за хора с хипогликемия!

При хора с хронична хипогликемия жен-шен следва да се взима само под лекарско предписание.

Какви са оптималните дози?

Повечето специалисти препоръчват дози между 1 и 2 грама сух корен Panax ginseng или около 200 мг екстракт (с концентрация 4 до 7%) дневно за 15-20 дни, последван от месец пазуа в приема му.

Приемът на Eleutherococcus senticosus обикновено е в дози от 2 до 3 грама сух корен или 300 до 400 мг сух екстракт за ден. Схемата на прием е същата - 15-20 дни, последван от месец пазуа.

Възможни вредни/странични въздействия

В ниски дози жен-шенът повишава кръвното налягане. При завишаване на дозите се наблюдава постепенно понижаване на кръвното налягане.  

Кои препарати са основен източник на жен-шен?

Билкови продукти - чайове, тинктури. Хранителни добавки - гранули, сух екстракт, прах, таблети, капсули, течен екстракт.

Най-разпространен е в хранителни добавки от смесен тип с изразено ергогенично и липотропно действие. В такива продукти дозите често варират.

Допълнителни физиологични въздействия на жен-шена

Функциите му на енергогеник са широко изследвани. Научно потвърдено в контролни изследвания е силно изразеното му енергогенично действие, в частност при начинаещи атлети или атлети в напреднала възраст.

Като цяло фактите свидетелстват за повишаване на аеробния капацитет, аеробната издръжливост и подобряване на времето за реакция.

Въпреки това остъствието на енергогеничен ефект при дублирани тестове с групи професионални атлети в млада и зряла възраст пречат да се твърди, че е енергогеник.

Психологичните тестове навеждат на мисълта, че приемането му подобрява мотивацията на атлетите и косвено води до по-добри резултати в аеробните спортове. Това му действие е ясно разграничено от чистия плацебо ефект.

Установени са имуностимулиращи функции. Изследванията сочат, че има връзка с продължителността на живот на имунните клетки - завишава го, както и броя им.

Защо да го приемаме?

Приемът му в изолирана форма би подпомогнал начинаещите атлети (особено тези в по-напреднала възраст) в първия им месец, подобрявайки адаптационните способности на организмите им.

Изследванията сочат, че при тях най-силно се увеличава аеробният капацитет на белия дроб, аеробната издръжливост на мускулите им, мотивирайки ги и подпомагайки изгарянето на мазнини.

Много бодибилдъри имат занижен имунитет. Приемът на жен-шен ще компенсира негативния ефект на тежките силови тренировки, правейки антителата им повече и по-жизнеспособни.

По какъв начин жен-шенът се усвоява от организма?

След навлизането си в стомаха активните вещества се придвижват с течностите, навлизайки постепенно през стените му, дванадесетопръстника и най-вече в тънките черва.

В статията са използвани източници - виж списъка.

Хареса ли ти статията?
Мнения по темата
1
28 яну 2009 16:06

сега си взех две ампулии жен-шен да пробвам тъй като на мен ми трябват за физическа издръжливост и след известно време ще изкажа мнението си, но от прочетеното в нета за всякакви стимуланти мисля че жен-щена е най-безобиден и не би ти навредил

2
Диян Димитров
1 юли 2009 15:53

Исках да науча повече за жен-шен, за неговото одглеждане в България и от куде мога да намеряматерял за засаждане?

3
28 окт 2009 11:35

Не вярвам да намериш материал за засаждане в България. Две ампули няма да имат никакъв ефект. Ефекта се проявява след поне една-две седмици. Аз го пия по един месец и се чувствам много добре, но от него ми се отваря невероятен апетитет. Ям двойно или тройно, но това е индивидуален ефект.

4
лесничей
29 окт 2009 12:23

Страхотна билка,много добре се чувствам откакто приемам жен шен на капсули и ампули.Моята майка бяха я отписал и от живота но благодарение на тази билка сега си живее.

Никола Пингелов
5
31 окт 2009 18:55

от 7-8 години отглеждам жен шен градината си не го бях опитвал до тази пролет докато го плевех счупих един стрък и за да не загине корена напразно го изядохме с жена ме всеки ден си режехме по малко и го сдъвквахме ефекта беше невероятен но корена беше на 6-7 години .предлагам едногодишни корени и семена   
0877 161575

6
нина
17 март 2010 14:28

аз взимам жен шен на ампулки.всеки  ден пия сутрин по една 10 мл.вече няколко години
    и се чувствам много добре.от това което прочетох ;-разбрах може би ,че трябва да напра-
    вя пауза от 30 дни .

Nataly
7
13 окт 2010 09:15

Искам да попитам-пия витамини в които има 80 mg екстракт от корен жен-шен в една таблетка,аз пия по 1 на ден,ако си купя от ампулите жен-шен ще предозирам ли,понеже не ми стана ясно  каква е дозитовката.

Владимир Недков
8
13 окт 2010 09:32

Каква е концентрацията? Ако е 4-7% екстракт, няма проблеми. По-добре провери това, не защото е страшно да предозираш, а защото с повече от нужното няма да има по-голям ефект. Просто се разхищава жен-шена.

9
Ivan Petkov
10 яну 2011 21:31

Взимам го преди тренировка обаче ме притеснява,че на опаковката пише да не се взима от хора с високо кръвно,а моето е такова. Взимам течен екстракт на ампули по 600 мг. Интересува ме дали проблема е в дозата да намаля или да я увелича за да нямам проблеми ?

Владимир Недков
10
10 яну 2011 22:54

Ако си хипертоник, не взимай стимулатори като екстракти от жен-шен и кофеин.

11
Иван Петков
11 яну 2011 13:13

Кофеина го избягвам,но видях,че на много места кадето има информация за жен-шена пише,че помага за високо кръвно налягане,а на опаковката с течен екстракт пише,че не е за хора с кръвно!?  И съм объркан. ;)

Никола Пингелов
12
17 март 2011 00:58

от няколко години ползвам корени от жен шен есен и пролет по два корена  с почивка между тях по месец трима човека един корен го изяждаме за около 20 - 25дена ефекта се крие в продължителната употреба може хапчетата да са по добри в смисъл да имат по бърз ефект но за по дълготраен сигурно натуралния продукт е по ефекасен в китай е познат от седем хиляди години и никъде не се говори поне аз не съм чел за отрицателно въздействиевсе пак клинични изпитания с такъв период са си сериозна работа

polo123456789
13
5 юли 2011 15:04

аз пих до преди 1 месец жен шен с екстрат от мравка и много добре се чусвтах . ама дигнах кръвно от нещо не знам от какво . Ама сега като го нормализирах спрях хапчетата за кръвно и се чудя дали да почна пак да го пия жен-шена ,че е супер билка .

14
15 ное 2011 15:42

Oт къде мога да си взема корен от Жен-Шен?

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.