Лутеин (Lutein)

Натуралният защитник на очите

Лутеин (Lutein)

Здравето на очите се превръща във все по-наболял проблем в съвременното общество. Причините не може да се търсят само в един фактор, а в цял комплекс от негативни влияния върху очите, каквито са лъченията от електроуреди, изкуствената светлина, консумирането на определени храни и прекомерният стрес. В съвремието очите се натоварват в по-голяма степен, защото една голяма част от ежедневието преминава в работа или учене, които ги натоварват в повече от желателното. Едно от натуралните средства, които спомагат за профилактиката на зрението е мощният антиоксидант лутеин.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Какво представлява лутеин?

Лутеинът, подобно на друг полезен за очите антиоксидант, като зеаксантин, е вещество с каротеноидна структура, което наподобява бета-каротен (пре-витамин А). Лутеинът е ксантофил и се синтезира в множество зелени растения, като спанак, кейл и къдраво зеле.

Лутенът проявява мощни антиоксидантни свойства и се метаболизира основно в очите. В животинските продукти лутеинът е причината за жълтия цвят.

Ретината на окото синтезира лутеин, чиято основна цел е да я предпазва от синята светлина и свободните радикали.

В натуралната си форма лутеинът е естер на мастните киселини. Той също така е изомер на зеаксантин, като единствената разлика между двете вещества е една връзка.

Лутеинът, както и другите каротеноиди, се усвоява сравнително лесно в тялото, но при точно определени условия. Установено е, че лутеинът е мастноразтворимо вещество и се усвоява по-качествено при прием на мастна матрица.

От друга страна, суровите растителни източници понижават усвояемостта. Това е една от причините, като основен хранителен източник да се препоръчва яйчният жълтък, а не спанакът.  

Способ да се неутрализира негативният ефект от растителните храни е тяхната термична обработка. Едно изследване в Китай стига до извода, че консумирането на жълтъци осигурява повече лутеин от спанака, а приемът на лутеин като добавка със смесено хранене не превъзхожда спанака и показва по-лоши резултатите от жълтъците.

Как работи лутеинът?

Биактивността на лутеин в тялото е сравнително висока, независимо дали се приема като храна или хранителна добавка.

Прием на едно яйце дневно води до увеличаване на лутеина в плазмата с близо 26%. Консумацията на повече яйца дневно повишава и процента на лутеин в плазмата, а дългосрочната консумация на обогатени яйца за 8 седмици повишава стабилно нивата му с 88%.

Положителни резултати показва и приемът на лутеин като хранителна добавка, независимо дали е лутеин в свободна форма или лутеин естер. Приемът на 10.23 мг лутеин естер и 5.5 мг свободен лутеин водят до моментално увеличаване на серумния лутеин с 20-29% и стабилното му увеличаване с 82% след 10 дни прием. Предимството на лутеин естера е, че увеличава плазмените концентрации на лутеин, без да се засичат естери в кръвта.

Увеличените нива на лутеин в серума не са пряко обвързани с увеличените нива на лутеин в очите. Повечето сравнителни изследвания установяват, че увеличаването на лутеина в очите не е правопропорционално, а почти двойно по-ниско.

След като попадне в тялото, метаболизмът на лутеина зависи от наличието на липопротеини, богати на триглицериди. Самият лутеин използва триглицеридите като транспортьор в тялото, както всъщност функционират и повечето каротеноиди.

Лутеинът е сравнително стабилен в човешкото тяло и се счита, че се задържа дълго време, без да се изхвърля от организма. В това отношение учените не са постигнали консенсус. Съществуват изследвания, които установяват, че повишеният лутеин не се изчиства дори след 13 седмици, както и такива, които установяват нормализиране на нивата след 4 седмици.

Кои са най-богатите храни на лутеин?

Лутеинът е напълно натурално вещество и се съдържа в редица храни. Най-богатите храни на лутеин са яйчният жълтък, спанакът и царевицата.

Концентрацията на лутеин в един жълтък варира между 150 и 600 мкг, като при различните яйца се забелязват различни количества. Най-богатият източник на лутеин обаче е спанакът, като концентрациите в него достигат до 18 мг на 100 грама.

Много плодове и зеленчуци също съдържат лутеин, като се счита, че една богата диета може да осигури над 3 мг лутеин дневно.

Лутеинът, подобно на други каротеноиди, се освобождава след термична обработка, затова концентрации при спанака и царевицата са по-високи след готвене.

Лутеин и здравето на очите

Лутеин, зеаксантин и мезо-зеаксантин, който е лутеинов изомер, се наричат още макулни пигменти, защото се синтезират в макулата на окото. Именно в макулата те служат като буфер на светлината и защитават долния слой клетки срещу оксидативния стрес.

Лутеинът пряко спомага при някои състояния на очите:

 • Лутеинът спомага за функцията на макулата при трайна дегенерация на макулата, поради старост (ARMD). ARMD обхваща възрастни лица над 65 години, като бива два вида – суха и мокра. Сухата форма се третира успешно с лутеин, който увеличава пигментацията. Сравнителните тестове показват, че комбинацията от лутеин и зеаксантин е далеч по-ефективна от употребата на бета-каротен;
 • Нивата на макулна пигментация се увеличават и при възрастни хора, които не страдат от ARMD;
 • Епидемиологичните изследвания стигат до извода, че достатъчните количества на лутеин в очите могат да забавят или да предотвратят появата на катаракти;
 • Едно изследване от 2010 г. установява, че дневен прием от 10 мг лутеин подобрява визуалното представяне и намалява чувствителността на очите към светлина. Лутеинът като цяло спомага и при фотофобия (ненормална чувствителност към оптична светлина).

Други доказани и потенциални ползи

 • Лутеин и зеаксантин предпазват липидните мембрани от окислителен стрес при силна радиация и UV лъчение;
 • Антиоксидантните свойства на лутеин се проявяват и при защита от окислителен стрес на мултиламераните липози. Лутеин и ликопен проявяват синергичен ефект;
 • При тестове върху мишки, лутеинът ограничава туморния растеж при тумори на млечните жлези, като не потиска активността на провъзпалителните цитокини. В друго изследване, пак върху мишки, лутеинът демонстрира сходен ефект, като модулира селективно апоптозата на туморните клетки и потиска ангиогенезата (формиране на нови кръвоносни съдове).
 • Ин-витро изследвания и тестове върху мишки демонстрират, че приемът на лутеин предпазва от развитие на ранна атеросклероза;

Препоръчителни дози

Стандартната безопасна дневна доза на лутеин е между между 6 и 12 мг, въпреки, че и по-високи дози не отбелязват странични ефекти.

Дългосрочен прием на 15 мг лутеин в рамките на 2 години не отбелязва никакви проблеми за тялото, както и нежелани ефекти.

Допустимата доза при определени проблемни състояния може да се увеличи до 20 мг дневно.

Странични ефекти

Счита се, че лутеин е безопасно вещество, стига да не се надхвърлят 20 мг дневно за продължителен период от време, защото каротеноидът се изчиства трудно от тялото.

Лутеинът е безопасен за бременни и кърмещи, ако се приема в препоръчителни дози до 12 мг дневно.

Лутеинът не е противопоказен при определени болестни състояния.

Възможно е лица с цистична фиброза да не могат да усвояват пълноценно лутеина, както и други каротеноиди.

Единственият видим страничен ефект при прекомерна употреба на лутеин е появата на така наречената бронзова кожа (каротенодермия).

С какво да комбинираме лутеин

За поддържане на здравето на очите лутеин се допълва със зеаксантин. Освен сходната структура, двата каротеноида изпълняват сходни функции, като се синтезират в различни части на ретината. Едновременната им употреба би имала синергичен ефект.

Лутеинът може да се комбинира с други силни антиоксиданти като: синя боровинка, бета-каротен, астаксантин и крилово масло. Криловото масло, освен богат източник на астаксантин и зеаксантин, съдържа и фосфолипиди, които имат благоприятен ефект върху усвояемостта на каротеноидите.

Няма добавки или лекарства, с които лутеинът да си взаимодейства негативно.

Суровите растителни храни понижават усвояемостта на лутеин, докато мазнините я подобряват.

Къде може да открием лутеин?

Лутеинът може да се открие като хранителна добавка, като основните две форми са лутеин в свободна форма и лутеин естер.

Като самостоятелен продукт лутенът се предлага под формата на дражета, предимно в мастна среда и много често в комбинация със зеаксантин. Дозите за драже варират между 6 и 10 мг чист лутеин.

Лутеинът все по-често е част от комплексни формули, като обикновено те са три категории – комплексни мултивитамини, антиоксидантни формули или специализирани формули за очи. Сред най-известните формули с лутеин са Pure Nutrition Power Pak и NOW Foods ADAM. Пример за специализирана формула е NOW Foods Ocu Support.

Лутеинът е мощен антиоксидант, който е напълно достъпен в редица масови храни. Неговата лесна усвоимост го характеризира като ефективно вещество. За разлика от много други универсални антиоксиданти, лутеинът е тясно специализиран, като неговите функции се ограничават основна с функцията на очите. Това означава, че приемът на лутеин е наложителен при определени състояния на очите или когато има остър дефицит в тялото. В останалите случаи, една богата диета на жълтъци, спанак и плодове ще осигури нужните количества лутеин за тялото. В заключение можем да кажем, че лутеинът не е излишно вещество. Той винаги може да ни потрябва при определени ситуации, но тогава ефективността му е гарантирана.

Използвани източници

 1. Goodrow EF, et al. Consumption of one egg per day increases serum lutein and zeaxanthin concentrations in older adults without altering serum lipid and lipoprotein cholesterol concentrations
 2. Hammond BR Jr, et al. Dietary modification of human macular pigment density.
 3. Chung HY, Rasmussen HM, Johnson EJ. Lutein bioavailability is higher from lutein-enriched eggs than from supplements and spinach in men.
 4. Vishwanathan R, et al. Consumption of 2 and 4 egg yolks/d for 5 wk increases macular pigment concentrations in older adults with low macular pigment taking cholesterol-lowering statins.
 5. Borel P, et al. Low and high responders to pharmacological doses of beta-carotene: proportion in the population, mechanisms involved and consequences on beta-carotene metabolism.
 6. la Cour M, Kiilgaard JF, Nissen MH. Age-related macular degeneration: epidemiology and optimal treatment.
 7. van Leeuwen R, et al. Dietary intake of antioxidants and risk of age-related macular degeneration
 8. Barker Fm, 2nd (2010). "Dietary supplementation: effects on visual performance and occurrence of AMD and cataracts.".
 9. Stringham, James M., et al. (January–February 2010). "The Influence of Dietary Lutein and Zeaxanthin on Visual Performance"
 10. Lutein and Zeaxanthin as Protectors of Lipid Membranes against Oxidative Damage: The Structural Aspects Agnieszka SujakaJanina GabrielskabWojciech GrudzińskiaRobert BorccPiotr MazurekaWiesław I. Gruszeckia1
 11. Carotenoid mixtures protect multilamellar liposomes against oxidative damage: synergistic effects of lycopene and lutein Wilhelm StahlaAngelika Junghansa, Ben de BoerbElena S DriominaaKarlis BrivibaaHelmut Siesa,
 12. Effects of lutein from marigold extract on immunity and growth of mammary tumors in mice. Chew BP, Wong MW, Wong TS
 13. Oxygenated Carotenoid Lutein and Progression of Early Atherosclerosis James H. Dwyer, PhD; Mohamad Navab, PhD; Kathleen M. Dwyer, PhD;Kholood Hassan, BSc; Ping Sun, PhD;
Десо се грижи за това да има винаги готов, аргументиран и ясен отговор на въпроса "от кои хранителни добавки има смисъл?". Той е нашата енциклопедия по темата с добавките, а тя, вероятно знаеш, е много голяма и много противоречива. Редовно може да го потърсиш за съдействие и в магазина ни.
Още съдържание по темата
Griffonia-simplicifolia-5-HTP
Griffonia simplicifolia (5-HTP)

Изворът на спокойствието в един обикновен храст

Н-ацетил-цистеин-NAC
Н-ацетил цистеин (NAC)

Мощно средство за детоксикация и борба със зависимостите

Глутатион-Glutathione
Глутатион (Glutathione)

Пазителят на нашите клетки

Колаген-оправдана-ли-е-цената-за-нашите-стави-и-кожа
Колаген - оправдана ли е цената за нашите стави и кожа?
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow