Лутеин (Lutein)

Лутеин (Lutein)

Натуралният защитник на очите

Здравето на очите се превръща във все по-наболял проблем в съвременното общество. Причините не може да се търсят само в един фактор, а в цял комплекс от негативни влияния върху очите, каквито са лъченията от електроуреди, изкуствената светлина, консумирането на определени храни и прекомерният стрес. В съвремието очите се натоварват в по-голяма степен, защото една голяма част от ежедневието преминава в работа или учене, които ги натоварват в повече от желателното. Едно от натуралните средства, които спомагат за профилактиката на зрението е мощният антиоксидант лутеин.

Какво представлява лутеин?

Лутеинът, подобно на друг полезен за очите антиоксидант, като зеаксантин, е вещество с каротеноидна структура, което наподобява бета-каротен (пре-витамин А). Лутеинът е ксантофил и се синтезира в множество зелени растения, като спанак, кейл и къдраво зеле.

Лутенът проявява мощни антиоксидантни свойства и се метаболизира основно в очите. В животинските продукти лутеинът е причината за жълтия цвят.

Ретината на окото синтезира лутеин, чиято основна цел е да я предпазва от синята светлина и свободните радикали.

В натуралната си форма лутеинът е естер на мастните киселини. Той също така е изомер на зеаксантин, като единствената разлика между двете вещества е една връзка.

Лутеинът, както и другите каротеноиди, се усвоява сравнително лесно в тялото, но при точно определени условия. Установено е, че лутеинът е мастноразтворимо вещество и се усвоява по-качествено при прием на мастна матрица.

От друга страна, суровите растителни източници понижават усвояемостта. Това е една от причините, като основен хранителен източник да се препоръчва яйчният жълтък, а не спанакът.  

Способ да се неутрализира негативният ефект от растителните храни е тяхната термична обработка. Едно изследване в Китай стига до извода, че консумирането на жълтъци осигурява повече лутеин от спанака, а приемът на лутеин като добавка със смесено хранене не превъзхожда спанака и показва по-лоши резултатите от жълтъците.

Как работи лутеинът?

Биактивността на лутеин в тялото е сравнително висока, независимо дали се приема като храна или хранителна добавка.

Прием на едно яйце дневно води до увеличаване на лутеина в плазмата с близо 26%. Консумацията на повече яйца дневно повишава и процента на лутеин в плазмата, а дългосрочната консумация на обогатени яйца за 8 седмици повишава стабилно нивата му с 88%.

Положителни резултати показва и приемът на лутеин като хранителна добавка, независимо дали е лутеин в свободна форма или лутеин естер. Приемът на 10.23 мг лутеин естер и 5.5 мг свободен лутеин водят до моментално увеличаване на серумния лутеин с 20-29% и стабилното му увеличаване с 82% след 10 дни прием. Предимството на лутеин естера е, че увеличава плазмените концентрации на лутеин, без да се засичат естери в кръвта.

Увеличените нива на лутеин в серума не са пряко обвързани с увеличените нива на лутеин в очите. Повечето сравнителни изследвания установяват, че увеличаването на лутеина в очите не е правопропорционално, а почти двойно по-ниско.

След като попадне в тялото, метаболизмът на лутеина зависи от наличието на липопротеини, богати на триглицериди. Самият лутеин използва триглицеридите като транспортьор в тялото, както всъщност функционират и повечето каротеноиди.

Лутеинът е сравнително стабилен в човешкото тяло и се счита, че се задържа дълго време, без да се изхвърля от организма. В това отношение учените не са постигнали консенсус. Съществуват изследвания, които установяват, че повишеният лутеин не се изчиства дори след 13 седмици, както и такива, които установяват нормализиране на нивата след 4 седмици.

Кои са най-богатите храни на лутеин?

Лутеинът е напълно натурално вещество и се съдържа в редица храни. Най-богатите храни на лутеин са яйчният жълтък, спанакът и царевицата.

Концентрацията на лутеин в един жълтък варира между 150 и 600 мкг, като при различните яйца се забелязват различни количества. Най-богатият източник на лутеин обаче е спанакът, като концентрациите в него достигат до 18 мг на 100 грама.

Много плодове и зеленчуци също съдържат лутеин, като се счита, че една богата диета може да осигури над 3 мг лутеин дневно.

Лутеинът, подобно на други каротеноиди, се освобождава след термична обработка, затова концентрации при спанака и царевицата са по-високи след готвене.

Лутеин и здравето на очите

Лутеин, зеаксантин и мезо-зеаксантин, който е лутеинов изомер, се наричат още макулни пигменти, защото се синтезират в макулата на окото. Именно в макулата те служат като буфер на светлината и защитават долния слой клетки срещу оксидативния стрес.

Лутеинът пряко спомага при някои състояния на очите:

  • Лутеинът спомага за функцията на макулата при трайна дегенерация на макулата, поради старост (ARMD). ARMD обхваща възрастни лица над 65 години, като бива два вида – суха и мокра. Сухата форма се третира успешно с лутеин, който увеличава пигментацията. Сравнителните тестове показват, че комбинацията от лутеин и зеаксантин е далеч по-ефективна от употребата на бета-каротен;
  • Нивата на макулна пигментация се увеличават и при възрастни хора, които не страдат от ARMD;
  • Епидемиологичните изследвания стигат до извода, че достатъчните количества на лутеин в очите могат да забавят или да предотвратят появата на катаракти;
  • Едно изследване от 2010 г. установява, че дневен прием от 10 мг лутеин подобрява визуалното представяне и намалява чувствителността на очите към светлина. Лутеинът като цяло спомага и при фотофобия (ненормална чувствителност към оптична светлина).

Други доказани и потенциални ползи

  • Лутеин и зеаксантин предпазват липидните мембрани от окислителен стрес при силна радиация и UV лъчение;
  • Антиоксидантните свойства на лутеин се проявяват и при защита от окислителен стрес на мултиламераните липози. Лутеин и ликопен проявяват синергичен ефект;
  • При тестове върху мишки, лутеинът ограничава туморния растеж при тумори на млечните жлези, като не потиска активността на провъзпалителните цитокини. В друго изследване, пак върху мишки, лутеинът демонстрира сходен ефект, като модулира селективно апоптозата на туморните клетки и потиска ангиогенезата (формиране на нови кръвоносни съдове).
  • Ин-витро изследвания и тестове върху мишки демонстрират, че приемът на лутеин предпазва от развитие на ранна атеросклероза;

Препоръчителни дози

Стандартната безопасна дневна доза на лутеин е между между 6 и 12 мг, въпреки, че и по-високи дози не отбелязват странични ефекти.

Дългосрочен прием на 15 мг лутеин в рамките на 2 години не отбелязва никакви проблеми за тялото, както и нежелани ефекти.

Допустимата доза при определени проблемни състояния може да се увеличи до 20 мг дневно.

Странични ефекти

Счита се, че лутеин е безопасно вещество, стига да не се надхвърлят 20 мг дневно за продължителен период от време, защото каротеноидът се изчиства трудно от тялото.

Лутеинът е безопасен за бременни и кърмещи, ако се приема в препоръчителни дози до 12 мг дневно.

Лутеинът не е противопоказен при определени болестни състояния.

Възможно е лица с цистична фиброза да не могат да усвояват пълноценно лутеина, както и други каротеноиди.

Единственият видим страничен ефект при прекомерна употреба на лутеин е появата на така наречената бронзова кожа (каротенодермия).

С какво да комбинираме лутеин

За поддържане на здравето на очите лутеин се допълва със зеаксантин. Освен сходната структура, двата каротеноида изпълняват сходни функции, като се синтезират в различни части на ретината. Едновременната им употреба би имала синергичен ефект.

Лутеинът може да се комбинира с други силни антиоксиданти като: синя боровинка, бета-каротен, астаксантин и крилово масло. Криловото масло, освен богат източник на астаксантин и зеаксантин, съдържа и фосфолипиди, които имат благоприятен ефект върху усвояемостта на каротеноидите.

Няма добавки или лекарства, с които лутеинът да си взаимодейства негативно.

Суровите растителни храни понижават усвояемостта на лутеин, докато мазнините я подобряват.

Къде може да открием лутеин?

Лутеинът може да се открие като хранителна добавка, като основните две форми са лутеин в свободна форма и лутеин естер.

Като самостоятелен продукт лутенът се предлага под формата на дражета, предимно в мастна среда и много често в комбинация със зеаксантин. Дозите за драже варират между 6 и 10 мг чист лутеин.

Лутеинът все по-често е част от комплексни формули, като обикновено те са три категории – комплексни мултивитамини, антиоксидантни формули или специализирани формули за очи. Сред най-известните формули с лутеин са Pure Nutrition Power Pak и NOW Foods ADAM. Пример за специализирана формула е NOW Foods Ocu Support.

Лутеинът е мощен антиоксидант, който е напълно достъпен в редица масови храни. Неговата лесна усвоимост го характеризира като ефективно вещество. За разлика от много други универсални антиоксиданти, лутеинът е тясно специализиран, като неговите функции се ограничават основна с функцията на очите. Това означава, че приемът на лутеин е наложителен при определени състояния на очите или когато има остър дефицит в тялото. В останалите случаи, една богата диета на жълтъци, спанак и плодове ще осигури нужните количества лутеин за тялото. В заключение можем да кажем, че лутеинът не е излишно вещество. Той винаги може да ни потрябва при определени ситуации, но тогава ефективността му е гарантирана.

В статията са използвани източници - виж списъка.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Десимир Петров

Десимир Петров

Десо се грижи за това да има винаги готов, аргументиран и ясен отговор на въпроса "от кои хранителни добавки има смисъл?". Той е нашата енциклопедия по темата с добавките, а тя, вероятно знаеш, е много голяма и много противоречива. Редовно може да го потърсиш за съдействие и в магазина ни.

Препоръчани продукти
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1