Яйца

Какво се крие зад черупката или митът за демонизирането на яйцата

от четиво за 8 минути

Храната е една основна и важна част от нашето ежедневие. Освен че ни харесва да е вкусна, напоследък все по-често търсим информация за хранителната й стойност и влиянието й върху здравето на човека. Днес ще разгледаме една от основните групи храни, често оставяна на заден план и ненужно отричана - яйцата.

ЯйцаПтичите яйца са ценна храна още от далечни времена, когато хората се препитавали с ловуване и за първи път опитомили птиците. В египетска пирамида, построена през 1420 г. преди новата ера, учени забелязват рисунки на мъж с подноси с щраусови яйца и яйца на пеликан. В Древен Рим яйцата са консервирани по различни начини и често храненето започва с ястия, приготвени с тях. Римляните чупели черупките в чиниите си, за да „изгонят" злите духове, криещи се в яйцата. В Средновековието е забранено да се консумират яйца по време на пости заради високата им хранителна стойност. 

През 17 век във Франция са популярни бърканите яйца с кисели плодови сокове. През 19 век се заражда технологията за сушене на яйца, още преди да се прибегне към замразяването им. Производството на сушени яйчни смеси значително се увеличава по времето на Втората Световна Война, тъй като има за цел изхранването на американските войски и техните съюзници.

Хранителна стойност на яйцата

Посочените данни се отнасят за едно цяло твърдосварено кокоше яйце

Хранително вещество Цяло яйце Белтък Жълтък
Калоричност (kcal) 75 17 59
Белтъчини (g) 6.25 3.52 2.78
Общо мазнини (g) 5.01 0 5.12
Общо въглехидрати (g) 0.6 0.3 0 .3
Мастни киселини (g) 4.33 0 4.33
Наситени мазнини (g) 1.55 0 1.55
Мононаситени мазнини (g) 1.91 0 1.91
Полинаситени мазнини (g) 0.68 0 0.68
Холестерол (mg) 213 0 213
Тиамин (mg) 0.031 0.002 0.028
Рибофлавин (mg) 0.254 0.151 0.103
Ниацин (mg) 0.036 0.031 0.005
Витамин B6 (mg) 0.070 0.001 0.0069
Фолиева киселина (mcg) 23.5 1.0 22.5
Витамин B12 (mcg) 0.50 0.07 0.43
Витамин A (IU) 317.5 0 317
Витамин  E (mg) 0.70 0 0.70
Витамин  D (IU) 24.5 0 24.5
Холин (mg) 215.1 0.42 214.6
Биотин (mcg) 9.98 2.34 7.58
Калций, Ca (mg) 25 2 23
Желязо, Fe (mg) 0.72 0.01 0.59
Магнезий, Mg (mg) 5 4 1
Мед, Cu (mg) 0.007 0.002 0.004
Йод, I (mg) 0.024 0.001 0.022
Цин, Zn (mg) 0.55 0 0.52
Натрий, Na (mg) 63 55 7
Магнезий, Mn (mg) 0.012 0.001 0.012

Цялото съдържание на витамините A, D и E е концентрирано в жълтъка. Яйцето е една от храните, позната като естествен източник на витамин D. Добре е да знаем, че жълтъкът на голямо яйце съдържа около 60 калории / 250 килоджаула, а белтъкът - около 15 калории / 60 килоджаула

Жълтъкът на едно голямо яйце осигурява повече от 2/3 от препоръчителния дневен прием / 300 мг / на холестерол. Жълтата съставка представлява около 33 % от течното тегло на яйцето и съдържа всичките мазнини, малко по-малко от половината белтъчини в яйцето, както по-голямата част от останалите нутриенти. Жълтъкът съдържа и цялото количество холин, като 1 жълтък доставя около половината от препоръчителния дневен прием. Холинът е важен за развитието на мозъка нутриент, който има незаменимо действие при бременни и кърмещи жени. В последните години на пазара се появиха и кокоши яйца, обогатени с омега-3 мастни киселини, снясяни от кокошки, подложени на специална диета с полиненаситени мазнини и водорасли.

Как консумирането на яйца се отразява на здравето ни?

Мазнини и холестерол

Повече от половината калории в яйцата се осигуряват от мазнините в жълтъка. Хората, подложени на ниско-холестеролна диета, трябва да намалят консумацията си на яйца, макар че само 27% от мазнините са наситени и съдържат LDL холестерол. Белтъкът се състои основно от вода (87%) и белтъчини (13%), не съдържа холестерол и почти никакви мазнини.

В науката от години съществуват спорове, дали яйчният желтък представлява заплаха за здравето на човека. Проучвания доказват, че от една страна холестероловата диета нарушава нормалния холестеролов профил в организма, а от друга - умерената консумация на 2 яйца на ден не увеличава риска от сърдечни заболявания в един здрав организъм. При проведено проучване на 10 000 доброволци не е установена връзка между умерената консумация на яйца (6 бр. за седмица) и сърдечно-съдовите заболявания, освен при подгрупата на хора, страдащи от диабет. В тази подгрупа е наблюдавано увеличаване на риска от поява на коронарна болест на сърцето.

Заразяване

Друг риск, свързан с консумацията на яйца, е заразяване с патогенни бактерии като Salmonella enteritidis чрез фекални продукти от снясящото животно. В индустрията яйцата се обработват с дезинфекциращ разтвор, а рискът за зараза от сурови или полусурови яйца като цяло зависи от санитарните условия, при които са отглеждани кокошките. Черупките на яйцата са като херметически опаковки, които защитават яйцето от навлизането на бактерии, но тази опаковка може да бъде нарушена по невнимание или при удар. Повечето форми на замърсяване с бактерии стават именно по този начин.

Специалисти по храните съветват яйцата да се консумират до 2 седмици след поставянето им в хладилник, да се подлагат на дълбока топлинна обработка и никога да не се консумират сурови. Както и при месата, съдовете, в които се обработват суровите яйца, не трябва да влизат в контакт с готовата храна.

Хранителни алергии

Една от най-често срещаните хранителни алергии при малките деца е провокирана именно от яйца. Обикновено тази алергия се „израства" в детските години, ако се избягва прекалената консумация на съответния алерген. Педиатрите препоръчват децата да се хранят само с жълтък поради повишения риск от алергична реакция към белтъка. В развитите държави храните, съдържащи яйца, яйчни продукти или които са били в контакт с оборудване, на което са преработвани яйца, са изложени в отделен сектор в супермаркетите и имат съответната етикетировка.

Дълги години успоредно с увеличаването на популярността на нискомазнинните диети на яйцата са се приписвали лоши качества. Те не се класифицират като „функционална" храна основно заради въображаемия им ефект върху нивото на холестерола в организма.

Белтъчини

Проучвания доказват, че въпреки съществуващия от десетилетия спор относно нуждите на човешкия организъм от белтъчини, физически активните индивиди имат завишени дневни потребности от белтъчини. Интересен факт е, че тези с висока физическа активност понякога достигат до 100 % увеличени протеинови нужди в сравнение с хората, водещи заседнал начин на живот. Тези дневни нужди възлизат на около:

 • 0.8 гр протеин на 1 кг телесно тегло - при заседнал начин на живот
 • 1.6 - 2.2 гр протеин на 1 кг телесно тегло - при наличие на физическа активост.

Анализи сочат, че с повишена нужда от белтъчини са:

 • деца
 • диетуващи
 • вегетарианци
 • хора с атрофия на мускулите
 • възрастни хора

Каротиноиди

Докато повечето хора свързват каротиноидите със зеленчуци, яйцата са всъщност един чудесен източник на лутеин и зексантин, два каротиноида с жълт / оранжев цвят. Известен факт е, че те се натрупват в очната леща и макуларната зона на окото, където са и най-високите им концентрации. Според някои проучвания каротиноидите могат да защитват очите от увреждания от ултравиолетова светлина чрез „обезвреждане" на бактерии, реагиращи на кислород. Доказано е, че засиленият прием на лутеин и зексантин води до значително намаляване на риска от катаракта (до 20%) и старческа макуларна дегенерация (до 40%). Други много добри източници на лутеин и зексантин са зелените зелечуци като спанак и броколи.

Холин

Холинът е есенциална съставка за нормалното функциониране на всички клетки. Ето най-важните от нейните полезни ефекти:

 • поддържа структурната цялост и сигналните функции на клетъчните мембрани
 • основен източник е на метилови групи
 • директно повлиява на сигналните функции на нервите, клетките и за липидния метаболизъм

Освен това, по време на бременност и кърмене се появяват холинови дефицити, които трябва да бъдат компесирани с допълнителен прием. Това е критичен момент, тъй като наличието на холин е много важна за нормалното функциониране на мозъка.

Заблудата за холестерола и яйцата

Влияе ли приемът на яйца върху нивото на холестерола в човешкия организъм? Повечето хора ще отговорят „да", без дори да се замислят. И това изглежда е една от най-големите заблуди на света. Приемането на холестерол чрез храната не повишава нивата на холестерол в организма. Причината за това е, че черният дроб произвежда над 95 % от холестерола в кръвта. Когато приемаме зърнени храни, захар, сода или сокове, те бързо се превръщат в захари. Тези захари не са нужни на кръвната ни система и поради това се „преместват" в черния дроб, където се превръщат в наситени мазнини. Увеличаването на холестерола почти винаги се дължи на прекалена консумация на зърнени храни и захар и не толкова на приемане на яйца или мазнини.

Рецепти с яйца

Надяваме се настоящата статия да е била полезна за разкриване на ценните свойства на яйцата и разбулването на мита за демоничния им харектер. Добър апетит!

В статията са използвани източници - виж списъка.

 • whatscookingamerica.net
 • drgrisanti.com
 • gotvarstvo.georgievi.net
Хареса ли ти статията?
Мнения по темата
Стоянчо
1
14 ное 2008 20:54

Откривам едно съществено противоречие:
Изхождам от “жълтъкът на едно голямо яйце осигурява повече от 2/3 от препоръчителния дневен прием / 300 мг / на холестерол” в съчетание с “умерената консумация на 2 яйца на ден не увеличава риска от сърдечни заболявания в един здрав организъм” - от аргумент за противното, консумацията на повече от 2 яйца на ден ще повиши риска от сърдечни заболявания (свързвам го с холестерола естествено).
И от друга страна се твърди, че “приемането на холестерол чрез храната не повишава нивата на холестерол в организма. Причината за това е, че черният дроб произвежда над 95 % от холестерола в кръвта”.
От тази статия за себе си правя изводът, че продължавам да ям на закуска 5 белтъка и НЕ повече от 1 жълтък.

Neda
2
15 ное 2008 07:45

Важно е да се знае, че яйчният жълтък съдържа значителни количества лецитин, който е фосфолипид /фосфатидилхолин/  и активно работи за намаляване нивата на холестерол в кръвта /освен че подобрява работата на нервната система/.
Наличието на каротиноиди-лутеин и неговият изомер зеаксантин също предпазва от сърдечно съдови заболявания, освен че предпазват очите.  Лутеин е добър антиоксидант и циркулирайки в кръвната плазма предпазва  лошия холестерол /LDL/ от окисление и последващото натрупване на плаки по стените на кръвоносните съдове /от моноцити...и т. н./.  Природата доста добре балансира, но огромно значение  има с какво са хранени птиците. Ако  храната им съдържа повече царевица /Zea mays-zeaxanthin/ и зеленина  ще има повече лутеин и зеаксантин в яйцата....Колкото по-наситено жълт цвят имат, толкова по-богати са на лецитин и каротиноиди...Почти винаги  обаче яйцата, които купуваме са  с доста бледи жълтъци.  Кокошките, живеещи на свобода са доста малко....
Приятен ден на всички читатели!

Александър Кацарски
3
15 ное 2008 09:21

Нещо, което ми прави впечатление е, че проведените проучвания за холестерола,сърдечно-съдовите заболявания и яйцата са за.. 6 яйца седмично..Не че нещо,но-о..аз 6 яйца съм до преди 12 на обяд,вечерта спокойно съм на 15 вече. А какво става като тегля чертата в края на седмицата?

tra^la^la
4
15 ное 2008 09:36

Една статия която чаках от дълго време.Браво! :)

5
15 ное 2008 10:48

Най обичам да си направя 10-12 белтъка и МАКСИМУМ 1 жълтък .Резачка е ! Било то сварени или на огромна палачинка завита със сирене и сунка :) Това е моя специалитет :)

Ива Павлина
6
15 ное 2008 14:17

Варени яйца - винаги:)

Владимир Недков
7
15 ное 2008 14:43

Преди бях поддръжник на комбинацията жълтък : белтък = 1 : 5 до 7, но днес се придържам към тази препоръка само при високо въглехидратни диети. При равномерно балансирано хранене с малко до умерено ниво на въглехидрати с нисък гликемичен индекс и ВМ-НВД, LDL холестеролът в жълтъците практически слабо влияе върху инсулина. Колкото по-висока е инсулиновата резистентност (нещо, което е следствие от хранене с години по ВВД или е по-рождение) и колкото по-голям е калорийният излишък (от въглехидрати), толкова по-високо е нивото на кръвния LDL холестерол. Естествено много лекари не са съгласни с така формулираната сентенция, докато други са. Аз съм поддръжник на вторите.

tra^la^la
8
15 ное 2008 18:28

И какво излиза...яйцата не са холестеролния убиец,каквато слава имат.Да вземете да го напишете с големи букви ли .. :Р

Владимир Недков
9
15 ное 2008 18:34

Могат да бъдат, но не е задължително! Към БГ традиционната диета (ВВВМНБ: високо въглехидратна, високо мазнинна, ниско протеинова диета), по-скоро са малкото зло.  :)

Стефан Симеонов
10
15 ное 2008 18:42

Владо, то е тъй, ама подновяваме спора от статията.

Виж къде е противоборството с проблема според мен обаче:
Инсулинът има значение за метаболизма на мазнините при преминаването им в мастната или мускулната клетка и навън.
А проблемът с холестерола е още като попадне в кръвта .При самата му адсорбция т.е. Която не зависи особено от инсулин и т.н. А която е зависима и от много постояннодестващи фактори, като осмоза например....

И въобще, не знам какво мерим в яйцето, но този “лош” холестерол на практика е транспортната форма на холестерола в кръвта. Голямото му количество за дълги периоди води до образуване на плаки, които правят атеросклероза.
Има ли транспорт на холестерол, има и такъв холестерол.
Отделен въпрос е, че високият инсулин може да “го изкара” от клетките, където са основните му количества и да го метне в кръвта.

Туй, което аз знам и което повече приемам за вярно е, че:
- в зависимост от организма си човек има различна усвояемост, търпимост и различна толерантност към “злия” холестерол;
- тая толерантност може да се “възпитава”, т.е. не е константа, организмът привиква, адаптира се;
- всъщност здравия организъм има различни механизми на хомеостаза, включително и на поддържане на нивата на холестерола в кръвта; та при некритично повдигнати нива организмът ще успее да тушира на време.

Което обаче означава, че приемам, че има критични нива. Въпрос обаче при отделния човек това дали са 20, 50 или 100 жълтъка. Не ги изследвайте колко са :)

ПП. При различните диети се променят и ензимите, т.е. разграждането и приемът на храната .Първо там трябва да потърсим проблема, а не в един и същи хормон постоянно ;)

11
15 ное 2008 20:07

Аз преди вереме (като бях на 17 и 18) ядях по 10-тина цели яйца на закуска + мазнина за да ги приготвя. Това означава ли, че съм си ок - нямам запушени артерии?

Другото е, че яйцата могат да повлиаят на панкреаса и да го увредат. Не знам защо не ме питайте, лекари ми го казаха.

Neda
12
16 ное 2008 07:46

Да ,  ключът е в хомеостазата.  При здрав спокоен  индивид с нормални съотношениа на омега3:омега6 мастни киселини  /трябва да е 1:5/ и без транс-мастни киселини от маргарин  в храната и в кръвта, проблемът с 2, 3, 5….жълтъка се тушира без последствия. Ако обаче горното съотношение е изменено, изменя се цялостната обмяна на всички мазнини в тялото. Тогава идват проблемите не само с жълтъка,  а  с всички високо холестеролни и калорични храни.  Хомеостазата се регулира главно  по хуморален път-т. e. чрез хормоните на жлезите с вътрешна секреция. Важно е обаче и нервната регулация-Ако проследим веригата хипоталамус-хипофиза-щитовидна жлеза.....виждаме че нещата се усложняват. При редовно стресиран индивид с високи нива на адреналин, картината е друга. Високият адреналин предизвиква насищане на кръвта с триглицериди и глюкоза . Следващата стъпка е концентриране на тези енергийни източници в мускулите на крайниците/главно  бедрените  мускули /  и в челюстните мускули.  Ако наблюдавате  ядосан човек,  по-често се вижда при мъжете, може да забележите как  „стиска зъби” . Това е наследство от нашите далечни прадеди, които в състояние на стрес –уплаха  е трябвало или да избягят или да се борят и да хапят. Мозъкът е този който взима адекватното решение.  В нашето съвремие в състояние на стрес  хората нито бягат нито хапят,  следователно триглицеридите остават неразградени и  циркулират за дълго в кръвта докато бъдат складирани отново ..... Представете си че това се случва често-по няколко пъти всеки ден... и освен това в тялото се внасят и несвойствените транс-изомери на мастни киселини от маргарин, които са необработваеми за енцимите..... Тогава нито нервната нито хуморалната регулация ще успеят да внесат необходимия ред.
За яйцата-  В нормалните кокоши яйца лесно се различават тъмни и светли ивици в жълтъка. Светлите ивици се нар.  дневен жълтък. Те се образуват през деня на светло. Тъмно жълтите ивици са нощен жълтък и се образуват на тъмно. Съдържат повече лецитин и каротиноиди, които противодействат на вредите от високото холестеролно съдържание.  В купените яйца не съм забелязала такива ивици. Или режимът на птиците  светло-тъмно е тотално объркан или храната им е непълноценна и неподходяща за синтезирането на нормален жълтък или и двете.... От всичко това следва, че няма предписание за брой  изядени жълтъци.  Решението е  Интелегентен и Индивидуален подход......
Поздрави на всички!

Bill Goldberg
13
9 яну 2009 14:10

Статята много ми хареса :)

one-two
14
16 авг 2009 09:56

...добре де, какво ги правите жълтъците ?!...

Иван Лординов
15
14 окт 2009 19:46

Ядем ги, лично аз удрям през ден, два, по 5-6 яйца, ял съм по около 30 яйца на седмица! ;)

Ива Павлина
16
15 окт 2009 05:32

Жълтъците ли? Който има рибки или костенурка, не си задава този въпрос - много ги обичат ... Ама не пускаш цял сварен жълтък в аквариума, а го раздробяваш:)

17
15 окт 2009 20:11

Здравейте! Искам да попитам 5 минути и половина на 800 W в микровълнова достатъчна топлинна обработка ли е?

18
18 окт 2009 14:40

Добре аз искам да попитам следното нещо,при консумиране на повече БЕЛТЪЦИ има ли някаква опасност за здравето?Защото аз имах една учителка,която беше доста запалена по здравословното хранене и тя ми каза че яйцата били убиец за черния дроб(може би е имала предвид за жълтъците? ) . Та ако някой може да ми разясни този въпрос ще съм много благодарен!

Prongel
19
29 дек 2009 23:07

17. mitak_91 / 15.10.2009 20:11
Здравейте! Искам да попитам 5 минути и половина на 800 W в микровълнова достатъчна топлинна обработка ли е?

Приятелю чул съм че яица никога не се слагат в микровълновата - гърмяли  . Не те съветвам да пробваш :)

20
30 дек 2009 20:46

Ама те са забъркани на омлет,не цели ;)

Цветелин
21
22 сеп 2010 18:20

Аз също се замислям, какво ги правите тия жълтъци :| аз в края на деня съм събрал към 10+ жълтъка и попринцип ги хвърлям, но ми се карат и е доста трудно така... :D

BlackraveN
22
4 фев 2011 15:47

Аз на ден си перкам по 2-3 яйца и до 5 съм стигал нямам грижи...на 19г съм 174/72кг :) час преди тренировка като вкарам 2 яйца направо съм в друго измерение :D

23
Николай
24 фев 2011 23:43

Здравейте искам да попитам компетентните по темата за яйцата.Аз от близо 2 - 3 месеца ям по 4 яйца със жълтъците на ден в седмицата 5 дена и понякога пропускам и досега нямам оплаквания от нещо.Обаче не мога да разбера дали е вредно след време дали ще окаже някакво лошо влияние на някои от органите например черния дроб.И даже мисля да отида на лекар и да ми направят изследвания на всички нива на всичко и да разбера, защото вече се чудя какво да направя на кой да и в какво да вярвам май това е най доброто решение.Искам да чуя мнения.!!

Владимир Недков
24
25 фев 2011 12:50

Ако имате проблеми с холестерола/черният дроб - не яйцата са причината и те сами по себе си, консумирани в нормалните порции, които описвате нямат отношение към бъдещо влошаване на здравето. По-вероятно е белият хляб, ориза и картофите да са виновни.

25
Николай
25 фев 2011 19:43

Не нямам проблеми с нито едното и нито другото, защото слушам от много места само различни неща.Значи какво да разбира че няма никакви проблеми да си ям по 4 яйца с жълтъците на ден нали така при положение че нямам нито с холестерола проблеми и нито с черния дроб.Всъщност на мен мисълта ми беше дали няма по някакъв начин  да навредят, защото ми казват че не било хубаво да се яде всеки ден яйца и за какво така и те не знаят.

Владимир Недков
26
25 фев 2011 19:47

Хапвай, не е проблем.

NRG
27
NRG
23 март 2011 19:57

Ям по около 105 яйца на седмица ? (103кг/ 177см )Изследвания да си направя ли ?

Владимир Недков
28
23 март 2011 21:07

И по 5 да ядеш, прави си изследвания 2 пъти в годината.

29
30 юли 2011 20:18

И защо картофите и ориза да са виновни,че имам холистерол,не разбирам ?!

Яйца ям около 10 на ден (цели) , но както и да е ..

Габриел Димитров
30
30 юли 2011 23:36

Защото водят до по-високи стойности на инсулин в кръвта. При комбинирано приемане на храни с високо съдържание на наситени мазнини и холестерол с високо въглехидратни храни(като ориза) се стимулира създаването на мастна тъкан, която води и до проблеми с холестерола.

31
1 авг 2011 20:55

Тоест ако пукаш здраво сладко , но имаш под 10 % подкожни мазнини,значи нямаш проблем с холестеролът??

И също така след тренировка и през други часове,особенно когато сме на ВВД,какво правим?? Това в каква степен ще навреди и само ако се натрупа мастна тъкан или стига просто да “изям 2 картофа и да умра” ? :X

Владимир Недков
32
2 авг 2011 10:55

The Next, подкожните мазнини и холестерола не са свързани в толкова прав и предсказуем баланс. Нещата са далеч по сложни. Най-добре прочети статията за холестерола: http://www.bb-team.org/articles/1009_holesterol-kakva-e-rolyata-mu-v-choveshkiya-organizam
и всички статии за инсулина  в сайта. Използвай търсачката.

Когато говорим за нивата на холестерола, следва да имаме предвид и балансът между HDL и LDL. Холестеролните плаки по кръвоносната система се появяват при условие на съвпадение на различни фактори. Високият холестерол е само един от тях. Други условия за появата са: високи загуби на калций и калций съдържащи съединения в кръвта (такива има след големи по обем тренировки, лошо хранене, стареене, обездвижване), хипертония, промени в киселинността на кръвта, големи количества андрогени в кръвта, големи количества инсулин.

При все при млад човек, който не взема стероиди такъв сценарии е малко вероятен. В случаят проблема не е във ВВД, а в комбинацията на богата на холестерол храна (животински мазнини) с инсулинови бомби - например свинско в сладко кисел сос. :) А това не е ВВД. Промяната не става от една порция, а от трайна тенденция в прекомерна консумация на холестерол съдържащи храни, въглехидрати с висок гликемичен индекс и нисък гликемичен товар. При това иска се свръх тегло, високо кръвно налягане и ниска двигателна активност.

Ако се тъпчеш с каквото ти дойде - контролирай яйцата, мазните меса и белобрашнените продукти и захарта с еднаква агриженост. Ако си на контролирано хранене ВМ-НВД, ВВД - следвай порциони типични за режима. Там границата в холерстеролният прием се задава автоматично от избора на храни.

33
3 авг 2011 08:39

Статията за холестерола съм я цел.Но значи е малко вероятно да имам проблеми,освен ако не съм на стероиди,да не се движа и тн.. Е,добре,това за животинските мазнини + инсулиновите бомби така или иначе го правим..Да речем,ако след тренировка ям 150 грама свинско с мед/банан или глюкоза на прах,това вероятно трябва да е лоша комбинация,аз лично след тренировка ям по 3 яйца + 1 кофичка кисело мляко и 2-3 супени лъжици мед,което също трябва да е лоша комбинация (заради животинските мазнини и високият ГИ на меда?)

ПП: На 17 съм.

Владимир Недков
34
3 авг 2011 13:52

8-те часа непосредствено след тренировка, са малко или много изключение. Внимавай с бомбите в останалите 14 часа.

Taly
35
10 авг 2011 12:26

бичам да пия сурови жълтъци разбити с морковен сок....

36
kiko
30 ное 2011 14:25

Здравейте, на хемодиализа съм. Ям по 6 яйца на ден с мед и кисело мляко, но днес ме смъмриха  ми казаха да ям по 1 през ден, но така и не разбрах защо. Можете ли да ми кажете вие защо ми ги забраняват, след като имам нужда от белтъци?

micobg
37
7 апр 2012 23:23

Интересно ми стана какво правите с жълтъците, които не изяждате? :/

Иван Шишманов
38
8 апр 2012 11:15

Просто ги изяждаме :)

Lili Sevil
39
18 апр 2012 18:26

Това че жълтъците дигат холестерола и подобни глупости лично за мене не са верни. Вече 4 години всеки ден ям по 3 цели яйца и съм супер здрав.

Bojidar Yagodin
40
19 апр 2012 13:04

От години си ям по 4 цели яйца на ден,тренирам активно,здрав съм си и не съм имал досега никакви проблеми.

Aldo Moro
41
18 апр 2013 09:11

Маам на закуска по 17 яйца във формата на пържени филии. След туй цял ден копам без умора.

Свободомил Затворов
42
12 юли 2013 18:25

“Приятелю чул съм че яица никога не се слагат в микровълновата - гърмяли  . Не те съветвам да пробваш”

Да,яйцата гърмят във микровълнова,пробвал съм го,направи ми дупка в микровълновата и я измести на 10см от поставеното и мястото.

П.П. Вътре беше пълна каша.

Radko Krastanov
43
27 авг 2013 07:14

В таблицата с хранителните стойности последната графа трябва да е Манган, ако кодът на химичния елемент е коректен ;)

44
23 сеп 2013 15:46

Ям по 10 яйца на ден (173 см / 73 кг) и тренирам. Как мога да разбера дали имам висок холестерол?(освен при доктор)

Лазар Радков
45
23 сеп 2013 16:11

Пламен Михайлов,

може да разбереш какви са нивата на серумния ти холестерол в лаборатория или като си купиш портативен апарат за измерване на холестрола за домашно ползване. Като има някои дебати до колко са точни последните.

поздрави
Лазар

Георги Бисолнев
46
3 сеп 2014 23:13

Яйцата по никакъв начин не дигат лошият холестерол, а даже напротив помагат в регулирането му. Яйцето съдържа най-качествения протеин от всички натурални и точно това дава на яйцето анти-холестеринов ефект. Мисля, че в миналото някакъв руски учен беше правил експеримент и давал яйца на зайци, които умрели след време от атеросклероза, но нали се сещате, че има разлика от човешкия организъм до този на заека?

47
18 дек 2014 15:57

аз си хапвам по 5-9 яйца(цели) на ден, холестерола е ок, но си го следя :)))

48
2 апр 2016 14:23

Реших да разбера какво ще се получи ако се продължи с процедурата
на поставяне на яйцето вечер и след премахването на магията. Реших и
опитах. За целта помолих един от клиентите си за това. Той се съгласи и
продължи с процедурата.
След известно време забелязах, че настъпват приятни, положителни
промени във, със, и около този човек. Това ме заинтригува
изключително много. Съвпадението им с продължаване на процедурите
не можеше да бъде случайност. Повторих експеримента - получи се
същия резултат. Продължих да експериментирам и установих, че при
повечето хора това се повтаря - при някои по силно изразено, при други
по слабо. Положителните промени бяха от най различен характер. Някои
си намираха другар в живота след дълги неуспешни опити, други добра
146
работа след дълга безработица, някои печелеха от тотото значителни
суми след дълги години на неуспех, и какво ли още не. Забелязах, че при
всички се наблюдаваше едно уравновесено вътрешно добро състояние
без напрежение, жизнеността се повишаваше, и най-вече общуването с
хората се извършваше по един естествен, непринуден, бих казал дори
завиден начин.
По време на всичките си експерименти не преставах да

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.