Дневен план за навициСвали сега 

Невротрансмитери

Вещества, подобряващи работата на нервната система

Невротрансмитери

Нервната система е изключително сложно устроен механизъм, който управлява действията и функциите в нашите тела, от физическите движения до всяка мисъл и умствена дейност. Всекидневието на модерния човек е свързано със засилено натоварване на нервната система, което се свързва с недоспиване, висок стрес, натоварващ работен процес, всекидневно облъчване и употреба на стимуланти или добавки към храните. Освен че негативните влияния могат да доведат до намаляването на някои невротрансмитери в тялото, често те водят и до хронични болестни състояния на нервната система.

Какво ще научиш?

Следва да се запитаме: дали приемът на невротрансмитери би имал ползи за тялото? Представете си по-добро настроение, по-качествен сън, по-бърза мисъл. Възможно ли е тези вещества да са най-верният помощник на нервната система?

Какво са невротрансмитерите и как работят?

Нервната система е неизменна част от тялото на всяко животно, включително и човека. Основната нейна функция е координиране на действията и предаване на сигнали между отделните части на тялото. На клетъчно ниво нервната система функционира чрез нервните клетки или неврони, които изпращат сигнали под формата на електрохимични вълни през нервните влакна (аксони), които предизвикват синапсите да отделят химикали, наричани невротрансмитери.

Първият открит невротрансмитер е ацетилхолин и е идентифициран като такъв от д-р Ото Льоеви, който по-късно получава нобелова награда за работата си. Последват нови открития през средата на XX век, когато са идентифицирани норепинефрин, допамин, серотонин и gaba.

Популярността на невротрансмитерите като хранителни добавки разкрива своя потенциал в края на 90-те години, като в наши дни някои от тях или техни мощни прекурсори могат да се срещнат на щандовете на специализираните сайтове и магазини.

Невротрансмитерът е химикал, който играе ролята на "вестоносец", изпращащ, стимулиращ и регулиращ сигналите между невроните и другите клетки в тялото. Той се отделя от синапсите, като достига до рецепторите на невроните или другите клетки, като се прикрепя към рецепторите по веригата и в края на процеса се усвоява от невроните. Именно невротрансмитерите са отговорни за пренасянето на информацията в човешкото тяло.

Невротрансмитерите се разделят на два основни типа, в зависимост от въздействието си върху нервната система. Те могат да бъдат възбуждащи, като предизвикват действие в нервните клетки или да бъдат потискащи, като предизвикват точно обратното - бездействие на нервните клетки.

Всъщност директният ефект на невротрансмитерите се ограничава до активирането на един или няколко рецептора, а предизвикването или потискането на действие зависят от природата на самия рецептор. Някои рецептори имат изцяло възбуждащо действие (глутамат), докато други имат потискащо действие (GABA). За трети, като ацетилхолина, е характерно да притежават и двата вида въздействие.

Видове невротрансмитери

В зависимост от структурата си невротрансмитерите се делят на:

 • Аминокиселини – Гама-аминобутирова киселина (GABA), глицин, глутамат, аспартат;
 • Биогенни амини или моноамини (ароматни аминокиселини) – допамин, октопамин, тирамин, норепинефрин, епинефрин, норадреналин, мелатонин, хистамин и серотонин;
 • Пептиди – соматостатин, субстанция P и ендорфини;
 • Самостоятелни невротрансмитери – ацетилхолин, азотен оксид, аденозин и др.

В зависимост от въздействието си върху нервната система, невротрансмитерите се делят на възбуждащи и потискащи. Към възбуждащите принадлежат глутамат, аспартат, серотонин, допамин, норепинефрин, епинефрин, норадреналин и хистамин. Потискащ ефект имат GABA и глицин, а ацетилхолинът може да има както превъзбуждащ, така и потискащ ефект.

Прекурсори на невротрансмитерите

Голяма част от невротрансмитерите не се намират в храната и съответно нямат директен природен източник. За тази цел невротрансмитерите се синтезират от свои прекурсори, които имат за източници храни или билки.

Един от най-силните прекурсори на невротрансмитери е l-dopa, химикал, който има за естествени източници някои животни и растения. Животните, включително и хората, синтезират L-Dopa от аминокиселината L-тирозин.

L-Dopa се съдържа в големи количества в някои билки като кавча (Mucuna pruriens) и бакла (Vicia faba). L-Dopa е мощен прекурсор на невротрансмитерите допамин, норепинефрин и епинефрин.

Аминокиселините тирозин и фенилаланин също притежават качества на прекурсори на допамин, откопамин, тирамин, норепинефрин и епинефрин, но метаболитните процеси изискват и участието на някои важни коензими, като витамин  B-6 и други медиатори.

Доказани прекурсори на невротрансмитера серотонин са аминокиселината L-триптофан, за чиято конверсия е нужен витамин C. Друг мощен прекурсор на серотонин е аминокиселината 5-хидрокситриптофан (5-HTP), която се извлича от растението Griffonia simplicifolia.

In vivo изследвания показват, че аминокиселината глутамин успешно увеличава нивата на GABA, но поради противоречивите резултати относно ефективността на глутамина при орален прием, трудно могат да се докажат потенциалните ползи на глутамина като прекурсор.

Ацетил карнитин, хуперзин А и aлфа-глицилфосфорилхолин са доказани прекурсори на невротрансмитера ацетилхолин, докато клиничните резултати за диметиламиноетанол (DMAE) са все още спорни.

Специфичното действие на някои невротрансмитери

Отделните невротрансмитери имат различни въздействие, защото оказват влияние върху цели самостоятелни невромодулиращи системи. Основните невротрансмитерни системи са холинергичната, норадреналиновата, серотониновата и допаминовата. Действието на други невротрансмитери като GABA, глутамат, глицин и аспартат се свързва с функционирането на централната нервна система и мозъка.

 • Норепинефриновата (или наричана още норадреналинова) система се свързва с невритрансмитера норепинефрин, който се отделя от симпатиковите неврони, като въздейства върху сърцето. Норадреналиновата система се нарича още стресова и контролира действия като животинските инстинкти, свързани с оцеляването ("бий се или бягай"), увеличава сърдечния ритъм, отделянето на глюкоза от запасите в мускулите и кислородните запаси в мозъка;
 • Допаминовата система е свързана с въздействието си върху симпатиковата нервна система и часта от мозъка, отговорна за научаването. Допаминът не въздейства пряко върху централната нервна система, защото не може да преминава мозъчната бариера. От друга страна неговите прекурсори могат и са по-ефективни за въздействие върху мозъка. Допаминът стимулира поведение като когнитивните процеси, доброволните движения, наказанието и награждаването, потиска синтеза на пролактин, стимулира съня, сънищата, настроението, вниманието, паметта и научаването;
 • Серотониновата система е свързана главно с периферната нервна система, тъй като изключително малък процент от серотониновите рецептори се съдържат в централната нервна система. Серотонинът играе важна роля при настроение, щастие, удовлетвореност, качествен сън, телесна температура, потиска болката и засилва интроверсията (обръщането на индивида към себе си);
 • Холинергичната система има главна роля както в централната нервна система, така и в периферната. Невротрансмитерът ацетилхолин е отговорен за мускулния и моторния контрол, краткосрочната памет, концентрацията след сън, качеството на съня, времето за реакция и взимането на решения;
 • Останалите невротрансмитери притежават самостоятелна роля при невромодулацията. Глутаматът функционира в централната нервна система и има изцяло превъзбуждащ ефект, като неговите високи количества могат да престимулират мозъка и да причинят клетъчна смърт (същият негативен ефект важи и за кофеина - бел.ред.). Нормалните му количества стимулират паметта и научаването. GABA от своя страна е главният невротрансмитер в централната нервна система на бозайниците, като участва в регулацията на мускулните движения и развитието на мозъка. Аспартатът също стимулира н-метил-д-аспартатовите рецептори, но не в същата степен като глутамата.

Потенциални и доказани ползи при прием на невротрансмитери и техни прекурсори като хранителни добавки

 • GABA показва потенциални ползи при стимулирането на спокойствието и регулирането на агресията при хора. Други ползи са свързани със засилване на имунната система при условия на стрес, съкращаване времето за заспиване и увеличаване нивата на хормона на растежа при покой или след тренировъчна дейност;
 • Глицинът успешно засилва потентност на н-метил-д-аспартат (NMDA) рецепторите. Научните изследвания върху хора демонстрират ползите от 3000 мг глицин преди сън за подобряване на заспиване и качеството на съня. Има твърдения и за потенциални ползи за намаляване на кортизола при прием над 10 г дневно;
 • Установено е, че L-Dopa успешно преминава кръвно-мозъчната бариера, което е невъзможно за допамина, поради което L-Dopa успешно увеличава нивата на допамин в мозъка. Също така L-Dopa увеличава нивата на хормона на растежа в плазмата за период от 2 часа след прием и се използва успешно при терапията на болест на Паркинсон. Един от най-богатите природни източници на L-Dopa, билката кавча, проявява ефекти на антидепресант, като тестовете стигат до заключение, че води до по-добри резултати при третирането на Паркинсон в сравнение с прием на чиста L-Dopa;
 • Изследванията върху L-триптофан водят до спорни резултати. Различни са заключенията, свързани с ефективността на триптофана като помощно средство за сън, като някои от тях предполагат, че той е неефективен при индивиди без проблеми със съня. Триптофанът показва обещаващи резултати при ниски серотонинови нива, като антидепресант и като подсилващо вещество на други антидепресанти. В САЩ употребата в чиста форма на L-триптофан дълго време беше забранена за хора от FDA, но след 2001 година контролът върху субстанцията е отслабен. В Европа и ЕС няма подобни общи за общността ограничения или цялостно липсва регулация в отделните страни;
 • 5-HTP демонстрира положителни резултати при състояния като депресия, нервност, висок апетит, безсъние. In vivo изследванията показват, че администрацията на веществото успешно увеличава нивата на серотонин в мозъка, на хормон на растежа в плазмата, както и се използва успешно за третирането на болести като миофибриален синдром и атаксия на Фридрих. Свойствата на антидепресант се изразят най-силно при комбиниране с L-триптофан, поради което не може да се твърди, че самостоятелно 5-HTP има силно изразени антидепресантни свойства;
 • L-фенилаланин е биологичен прекурсор на л-тирозин. Когато фенилаланинът се приема в по-високи дози, той влияе положително и върху нивата на серотонин. Приемът като хранителна добавка предполага ползи, свързани с антидепресантно действие, подобряване на съня, намаляване на апетита и болкоуспокояващ ефект;
 • Изследванията върху L-тирозин стигат до извода, че аминокиселината е ефективен прекурсор на невротрансмитерите допамин, епинефрин и норпинефрин. Въздействието на L-тирозин върху настроението се проявява само при стрес, студ, умора и недоспиване. L-тирозин влияе положително на концентрацията, менталната нагласа, редуцира стресовите хормони, загубата на тегло вследствие на стрес, умственото и физическо натоварване при тежки условия. L-тирозин не влияе положително върху настроението, но по-високи дози могат да понижат нивата на допамин. L-тирозинът намалява усвояемостта на L-Dopa;
 • За ползите от приема на източници на ацетилхолин като хранителни добавки може да се информирате в статията ни Холинергици.

Вещества, които взаимодействат с невротрансмитерите

Действието на отделни невротрансмитери може да бъде потиснато от други вещества, които са най-често медикаменти. Лекарствата, които потискат допамина са различните невролептици или антипсихотици. Ацетилхолинът пък се регулира от медикаменти, наричани антихолинергици.

Най-често невротрансмитерите се влияят от употребата на психостимуланти. Редовната консумация на стимуланти или тяхното предозиране може да предизвика остър спад в невротрансмитерите, който да причини депресия, объркване, разконцентриране, нещастие и меланхоличност. Популярни психостимуланти са кофеин, никотин, йохимбин, ефедрин, псевдоефедрин, кокаин, амфетамини и метаамфетамини.

Съществуват и вещества, които взаимодействат позитивно с отделните невротрансмитери. Витамин C и Витамин B-6 са есенциални за синтеза на невротрансмитери от техните прекурсори. От своя страна някои невротрансмитери си взаймодействат или се стимулират един друг. Глутаматът стимулира високите нива на GABA, докато глицинът е необходим агонист на глутамата за стимулиране на н-метил-д-аспартат рецепторите.

Опасен ли е приемът на невротрансмитери и техните прекурсори под формата на хранителни добавки?

Някои от невротрансмитерите като глицина не се отличават със странични ефекти, докато други проявяват такива при дългосрочен прием или високи дози.

Когато е приеман във високи дози (над 70 мг/кг) L-триптофан може да предизвика замайване, стомашен дискомфорт, гадене и тремори. По-опасни са страничните ефекти, които се изразяват при едновременен прием с инхибитори на моноамини оксидаза (MAOI), които могат да се изразят в едностранна парализа на тялото (хемипареза), чувство за обезводняване, опияняване и липса на координация. Подобно на триптофана и 5-хидрокситриптофан проявява странични ефекти при взаимодействие с MAOI, а при превишаване на дозите може да предизвика гадене или сънливост.

Приемани в нормални количества, аминокиселините тирозин и фенилаланин не проявяват сериозни странични ефекти. При някои индивиди тирозинът може да предизвика гадене, главоболие, усилен сърдечен ритъм, превъзбуждане и проблеми със съня. Съществува и потенциална възможност да усложни налично състояние на хиперактивна щитовидна жлеза.

Фенилаланинът не се препоръчва при шизофрения, защото може да предизвика отклонения при телодвижението, и при болести като фенилкетонурия, които се отличават с високи нива на фенилаланин в тялото. Някои изследвания предполагат, че високите нива на фенилаланин не са препоръчителни при бременни и кърмещи, защото могат да увредят нервната система на зародиша или новороденото.

GABA също е препоръчвана като сравнително безопасен суплемент. Без да има сериозни странични ефекти в дългосрочен план, при някои индивиди могат да се проявят изтръпване, промяна в сърдечния ритъм, засилване на болката, агресия и нервност.

За разлика от другите популярни добавки, L-DOPA и някои от нейните билкови източници като кавча (Mucuna pruriens) проявяват опасни свойства и могат да предизвикат някои сериозни странични ефекти. L-DOPA може да причини ниско кръвно налягане, аритмия, гадене, болки в корема, дезориентация и объркване, безсъние, агресия, халюцинации при по-високи дози, състояния, близки до стимулантна психоза. Дългосрочната употреба на L-DOPA може да предизвика допаминова дисрегулация, която е особено опасна при болни от Паркинсон. При по-високи дози L-DOPA се отличава и с токсичност.

Препоръчителни дози

Тъй като невротрансмитерите или техните прекурсори могат да проявят нежелани ефекти при превишаване на дозите, е строго препоръчително да се следват указанията на производителя. За невротрансмитерите липсва универсална доза, затова подходът към всеки е индивидуален. При хора със съпътстващи или хронични заболявания е препоръчително приемът им да се следи от лекуващ лекар.

При превишаване на дозите могат да се отбележат гадене, дискомфорт в стомаха, диария или повръщане. Невротрансмитерите, които имат превъзбуждащ ефект е препоръчително да се приемат в ранните часове на деня, тъй като могат да въздействат негативно на съня, ако се приемат късно вечер.

Къде можем да открием невротрансмитери?

Някои от невротрансмитерите, като GABA и глицин, се намират лесно в гамата на по-големите производители на здравословни хранителни добавки. Разфасовките обикновено са на капсули, но при някои марки има такива и на прах.

По-разпространени са прекурсорите на невротрансмитери, като те също се намират в гамите на повечето производители на здравословни хранителни добавки. Сред популярните прекурсори на нашия пазар са ацетил L-карнитин, Alpha-GPC, 5-HTP, мукуна пруриенс, L-тирозин, L-фенилаланин и др.

Невротрансмитерите и техните прекурсори не са чужди за комплексните формули. Много често те са част от комплекси за сън или за нощно стимулиране на хормона на растежа, за учене и мозъчно натоварване, за успокояване, като някои възбуждащи се използват и в предтренировъчни спортни формули.

Използвани източници

 1. Neurotransmitters Dr. C. George Boeree
 2. Elias, L. J, & Saucier, D. M. (2005). Neuropsychology: Clinical and Experimental Foundations. Boston: Pearson
 3. Use of Neurotransmitter Precursors forTreatment of Depressionby Stephen Meyers, MS
 4. Management of depression with serotonin precursors. van Praag HM.
 5. University of Bristol, Serotonin: A molecule of happiness
 6. Glutamine is the major precursor for GABA synthesis in rat neocortex in vivo following acute GABA-transaminase inhibitionAnant B Patel, Douglas L Rothman, Gary W Cline, Kevin L Behar
 7. ANIMAL NEUROTRANSMITTER SUBSTANCES IN PLANTSMariela Odjakova, Christina Hadjiivanova
 8. Decoding modulation of the neuromuscular transform. Stern E, Fort TJ, Miller MW, Peskin CS, Brezina V.
 9. Rang, H. P. (2003). Pharmacology. Edinburgh: Churchill Livingstone.
 10. Tanaka M, et al. (2000). Noradrenaline systems in the hypothalamus, amygdala and locus coeruleus are involved in the provocation of anxiety: basic studies.
 11. Dopamine Imbalances Cause Sleep Disorders in Animal Models of Parkinson’s Disease and Schizophrenia By Duke Medicine News and Communications
 12. Carlsson and the discovery of dopamine. Benes FM.
 13. The expanded biology of serotonin. Berger M, Gray JA, Roth BL.
 14. Jones, BE (2005). "From waking to sleeping: neuronal and chemical substrates"
 15. Himmelheber, AM; Sarter, M; Bruno, JP (2000). "Increases in cortical acetylcholine release during sustained attention performance in rats"
 16. Meldrum, B. S. (2000). "Glutamate as a neurotransmitter in the brain: Review of physiology and pathology"
 17. McEntee, W. J.; Crook, T. H. (1993). "Glutamate: Its role in learning, memory, and the aging brain". 
 18. Watanabe M, Maemura K, Kanbara K, Tamayama T, Hayasaki H (2002). "GABA and GABA receptors in the central nervous system and other organs"
 19. Berecek Kh, B. M.; Brody, M. J. (1982). "Evidence for a neurotransmitter role for epinephrine derived from the adrenal medulla"
 20. Riddle EL, Fleckenstein AE, Hanson GR (2005). "Role of monoamine transporters in mediating psychostimulant effects"
 21. Recent development in NMDA receptors". Chinese Medical Journal. 2000.
 22. Effects and Side Effects Associated with the Non-Nutritional Use of Tryptophan by Humans John D. Fernstrom
 23. Neurologic effects of tryptophan in patients receiving a monoamine oxidase inhibitor John A. Oates and Albert Sjoerdsma
 24. The acute effects of a loading dose of phenylalanine in unipolar depressed patients with and without tardive dyskinesia.Gardos G, Cole JO, Matthews JD, Nierenberg AA, Dugan SJ
 25. In vivo disposal of phenylalanine in phenylketonuria: A study of two siblingsE. Treacy, J. J. Pitt, K. Seller, G. N. Thompson, S. Ramus, R. G. H. Cotton
 26. Influence of Excess Dietary Phenylalanine on Pregnant Rats and Their Fetuses Dallas E. Boggs and Harry A. Waisman
 27. Izumi T, Iwamoto N, Kitaichi Y, Kato A, Inoue T, Koyama T. (2006). "Effects of co-administration of a selective serotonin reuptake inhibitor and monoamine oxidase inhibitors on 5-HT-related behavior in rats"
 28. Turner EH, Loftis JM, Blackwell AD. Serotonin a la carte: supplementation with the serotonin precursor 5-hydroxytryptophan.
 29. Byerley WF, Judd LL, Reimherr FW, Grosser BI. 5-Hydroxytryptophan: a review of its antidepressant efficiency and adverse effects.
 30. Paradoxical effects of GABA-A modulators may explain sex steroid induced negative mood symptoms in some persons.Bäckström T, Haage D, Löfgren M, Johansson IM, Strömberg J, Nyberg S, Andréen L, Ossewaarde L, van Wingen GA, Turkmen S, Bengtsson SK.
 31. Merims D, Giladi N (2008). "Dopamine dysregulation syndrome, addiction and behavioral changes in Parkinson's disease"
 32. Cheng N, Maeda T, Kume T et al. (December 1996). "Differential neurotoxicity induced by L-DOPA and dopamine in cultured striatal neurons"
 33. Shaw K, Turner J, Del Mar C (2002). Shaw, Kelly A. ed. "Tryptophan and 5-hydroxytryptophan for depression".
 34. "Double-blind study of 5-hydroxytryptophan versus placebo in the treatment of primary fibromyalgia syndrome". 
 35. Trouillas P, Serratrice G, Laplane D, et al. (May 1995). "Levorotatory form of 5-hydroxytryptophan in Friedreich's ataxia. Results of a double-blind drug-placebo cooperative study"
 36. EFFECT OF 5-HYDROXYTRYPTOPHAN (5-HTP) ON GROWTH HORMONE AND ACTH RELEASE IN MAN Hiroo Imura,  Yoshikatsu Nakai and Teruya Yoshimi
 37. Rasmussen DD, Ishizuka B, Quigley ME, Yen SS (1983). "Effects of tyrosine and tryptophan ingestion on plasma catecholamine and 3,4-dihydroxyphenylacetic acid concentrations".
 38. Reinstein DK, Lehnert H, Wurtman RJ (1985). "Dietary tyrosine suppresses the rise in plasma corticosterone following acute stress in rats".
 39. Lieberman HR, Corkin S, Spring BJ, Wurtman RJ, Growdon JH (1985). "The effects of dietary neurotransmitter precursors on human behavior"
 40. Hao S, Avraham Y, Bonne O, Berry EM (2001). "Separation-induced body weight loss, impairment in alternation behavior, and autonomic tone: effects of tyrosine".
 41. Neri DF, Wiegmann D, Stanny RR, Shappell SA, McCardie A, McKay DL (1995). "The effects of tyrosine on cognitive performance during extended wakefulness". 
 42. Glycine potentiates the NMDA response in cultured mouse brain neuronsJ. W. JOHNSON & P. ASCHER
 43. Yamadera W, Inagawa K, Chiba S, Bannai M, Takahashi M, Nakayama K (2007). "Glycine ingestion improves subjective sleep quality in human volunteers, correlating with polysomnographic changes".
 44. Hartmann E (1982). "Effects of L-tryptophan on sleepiness and on sleep".
 45. Schneider-Helmert D, Spinweber CL (1986). "Evaluation of L-tryptophan for treatment of insomnia: a review".
 46. Thomson J, Rankin H, Ashcroft GW, Yates CM, McQueen JK, Cummings SW (1982). "The treatment of depression in general practice: a comparison of L-tryptophan, amitriptyline, and a combination of L-tryptophan and amitriptyline with placebo".
 47. Levitan RD, Shen JH, Jindal R, Driver HS, Kennedy SH, Shapiro CM (2000)."Preliminary randomized double-blind placebo-controlled trial of tryptophan combined with fluoxetine to treat major depressive disorder: antidepressant and hypnotic effects". 
 48. Stimulation of human-growth-hormone secretion by L-dopa. Boyd, A. E.; Lebovitz, Harold E.; Pfeiffer, John B.
 49. The neurochemistry of Parkinson's disease: effect of L-dopa therapy. K G Lloyd,  L Davidson and  O Hornykiewicz
 50. Modification of parkinsinism: Chronic treatment with L-Dopa.Cotzias, George C.; Papavasiliou, Paul S.; Gellene, Rosemary
 51. Mucuna pruriens proves more effective than L-DOPA in Parkinson's disease animal modelGhazala Hussian, Bala V. Manyam
 52. Mucuna pruriens in Parkinson’s disease: a double blind clinical and pharmacological studyR Katzenschlager, A Evans, A Manson, P N Patsalos, N Ratnaraj, H Watt,L Timmermann, R Van der Giessen, A J Lees
 53. Growth hormone isoform responses to GABA ingestion at rest and after exercise.Powers ME, Yarrow JF, McCoy SC, Borst SE.
 54. Gamma-aminobutyric acid B receptor 1 mediates behavior-impairing actions of alcohol in Drosophila: adult RNA interference and pharmacological evidence.Dzitoyeva S, Dimitrijevic N, Manev H.
 55. Снимка: Wikipedia (CC)
Десо се грижи за това да има винаги готов, аргументиран и ясен отговор на въпроса "от кои хранителни добавки има смисъл?". Той е нашата енциклопедия по темата с добавките, а тя, вероятно знаеш, е много голяма и много противоречива. Редовно може да го потърсиш за съдействие и в магазина ни.
Още съдържание по темата
Протеин-за-отслабване-какво-всъщност-означава-това
Протеин за отслабване - какво всъщност означава това
Млечен-протеин-какво-е-и-от-какво-се-прави
Млечен протеин – какво е и от какво се прави?
Лупин-протеин-какво-е-и-как-се-приема
Лупин протеин - какво е и как се приема?
Протеин-за-жени-има-ли-такъв
Протеин за жени – има ли такъв?
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow