Дневен план за навициСвали сега 

Какво наричат "универсалната храна"?

Без съмнение става дума за соя

Кое е това бобово растение, семената на което могат да заменят месото във вашето меню? Кое го прави толкова ценно. Защо в днешна Европа всички го боготворят? Няма съмнение, става дума за соята. От тази статия, ще научите най-важното за соята и нейните съставки.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Какво наричат "универсалната храна"?

Да ядем ли соя?

Соята е подходяща за всички хора, които искат да се хранят здравословно, това важи в повишена степен за спортистите, хората подложени на силно физическо, а и психическо натоварване, както и за жени по време на бременност.

Какво съдържа соята?

Проучвания показаха, че тази бобова култура е богата на протеини, лецитин, омега-3 мастни киселини, изофлавони и фито-естрогени. Те са източник и на витамини В6, В9, В12, Н, минерали.

В12 - стимулира производството на червени кръвни телца и по този начин повишава кислородния капацитет на кръвта. Участва пряко в белтъчния синтез, поради което значението му в културизма е твърде съществено.

В6 - особено активно участва в обмяната на белтъците. Това го прави незаменим в културизма за увеличаване на мускулната маса. Установено е, че подобрява мускулния метаболизъм и особено този на миокарда.

Н - Той е коензим, който действа като особено силен стимулатор на растежа на мускулните клетки. Активно участва в разграждането на въглехидратите и масните киселини и следователно и в енергообезпечаването на организма.

В9 - участва в обмяната на аминокиселинте и нуклеиновите киселини. Освен това има голямо кръвотворно действие и спомага за зреенето на червените кръвни клетки в костния мозък. По тази причина неговият недостиг се проявява с развиването на мегалобластна анемия (липса на червени кръвни телца).

Какво друго има в соята?

Преди няколко години в нея бе открита противотумурната съставка “генистеин”. Установено е, че тя предотвратява развитието на раковите клетки, което даде повод за нови и задълбочени изследвания и лекарства. Най-добрият източик на генистеин са соевите кълнове и поници. Компонентите на соевия протеин, към които науката гледа с най-голям интерес, са неговите биоактивни съставки изофлавоните, в частност - генистеин, даидзеин и глицитиин. Изофлавоните са фитохимикали - фитоестрогени, които имат действие подобно на естествените женски полови хормони (естрогените), но не са стероиди.

Използването на изолиран соев протеин с неговите нативни (натурални) изофлавони в една бедна на мазнини хранителна система, каквато е системата за хранене при множеството културисти в периода изчистване на подкожни мазнини. Освен това може да спомогне за намаляване на високите нива на холестерол, да намали окислението на LDL-холестерола (Low-density lipoprotein cholesterol). Смята се също, че може да забави образуването на блокиращи протока на кръвта тромбози, да ускори бавния отговор на артериите, вече показващи наличие на плака (при възрастни хора, главно неспортисти) и общо да намали атеросклерозата, която често съпътства стареенето.

По-нови изследвания доказват, че естествено съдържащите се изофлавони и други биоактивни компоненти в соевия протеин намаляват формирането на плака в артериите, като подобрават общото кръвоснабдяване. Ето защо е добре да се включат соевите продукти, както в мускулоизграждащият тренировъчен период, така и в този изчистващ мазнините.

Още съдържание по темата
Храни-богати-на-витамин-Д
Храни, богати на витамин Д
Храни-богати-на-магнезий
Храни, богати на магнезий
Храни-богати-на-мелатонин
Храни, богати на мелатонин
Храни-богати-на-селен
Храни, богати на селен
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow