Лецитин (Lecithin)

Коктейл от фосфолипиди и мастни киселини за здрави клетъчни мембрани и по-бърз метаболизъм

Лецитинът е полезна добавка за всички, които силно ограничават мазнините в храната си и спортуват. Причината е в есенциалността на веществото, чийто основен вносител е лецитинът. Без холин тялото изпитва сериозни метаболитни затруднения, които трайно могат да влошат здравето му. Това прави лецитинът по-важен за покачващите килограми чрез ВВД, отколкото за отслабващите на НВД, понеже последните най-често си го набавят от храната.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

ЛецитинВ биологията лецитинът е дума за жълто-кафеникава субстанция, която можем да срещнем в клетъчните мембрани на клетките при различни животински и растителни тъкани. Там обикновено мастната смес включва коктейл от вещества: фосфорна киселина, холин, фосфолипиди, триглицериди (обикновени мазнини), сложни гликолипидни молекули, мастни киселини и глицерол. Като основен първичен ресурс за индустриално производство на лецитин се използват яйчени жълтъци и соеви бобове, където фосфатидил серинът е на сравнително най-високо ниво.

Какво е лецитин?

В сферата на спортното и здравословно хранене като лецитин се означава натурална субстанция, изградена от фосфолипиди (предимно фисфатидил холин) и триглицериди или директно се говори за фосфатидил холин.

Какво трябва да знаем за активните съставки на лецитина?

Основната съставка в състава на пакетираните добавки, съдържащи обработен лецитин, е натуралният фосфолипид фосфатидил холин. В по-малки количества са включени фосфолипидите: фосфатидил етаноламин, фосфатидил инозитоли и фосфатидна киселина (фосфатидат).

За какво се използва и какви здравословни ползи носи фосфатидил холинът?

В тялото фосфатидил холинът служи като донор на фосфатидна киселина и холин. В обща молекула участва като един от най-мащабно представените компоненти на клетъчните мембрани. Важността му за различните типове клетки зависи от тяхната обменна активност (съществуват и изключения). За чернодробните клетки например сериозният хроничен недостиг или дефицита на фосфатидил холин води до редица метаболитни проблеми най-често свързани с нарушаване функциите на черният дроб, панкреаса, нарушаване на паметта и други. Участва в състава на липопротеините, в това число LDL и HDL холестерола.

Холинът и метаболитите му са нужни на клетките и тялото, като цяло изпълнява следните задачи:

 • Подпомага запазването на структурна цялост на клетките (в състава на фосфатидил холина);
 • Участва в клетъчната комуникация (сигнални функции);
 • Участва в процеса на синтез на ацетилхолин - вещество, подпомагащо нервите да пренасят кодираната в нервни импулси информация с висока скорост;
 • Донор е на метилови групи нужни за редица жизнено важни процеси (ДНК разчитане, протеинов синтез и др.).

Доказани ползи от приема на фосфатидил холин (лецитин):

 • Осигурява градивен материал за клетъчните мембрани и така оптимизира обменните процеси;
 • Подобрява възстановяването след тренировъчни и физически активности с голям обем и продължителност;
 • Подобрява чернодробните функции при хора с хепатитни и други чернодробни заболявания;
 • Подобрява чернодробния метаболизъм при хора употребяващи алкохол;
 • Подобрява работата на нервната система, в това число както на ЦНС така и на ПНС, оптимизира паметта.

Предположения и недоказани твърдения:

 • Промотира, подтиква към отслабване - макар лецитинът да подобрява функциите на клетъчните мембрани, няма данни дали приет сам по-себе си, ще увеличи тяхната активност. Ето защо за промотиране без налични доказателства би могло да се говори при хора със забавени чернодробни функции и сериозно затлъстяване;
 • Забавя атеросклерозата - нужни са повече и по-задълбочени изследвания.

Има ли установени странични ефекти и противопоказания за прием на лецитин?

Взиман в нормални дози, лецитинът не причинява странични ефекти. При надвишаване на дозата от 30 гр./ден може да се наблюдават стомашно-чревни проблеми, гадене, повръщане, диария.

В комбинация с какво не бива да приемаме лецитин?

Няма известни взаимодействия между лецитина и други добавки или лекарства.

Какви дози са нужни и как се взима?

Дневната доза фосфатидил холин се определя според процента на съдържанието на активното вещество в даден продукт. Най-добре е да следвате предписанията на опаковката, тъй като процента на фосфатидил холин може да варира от 10 до 35% в лецитин.

В кои спортни и здравословни добавки можем да го срещнем?

Лецитинът се продава като отделна добавка към храната под формата на гранули, на капсули или като течен гел. Често го класифицират и като функционална храна, заради съдържанието на хранителни мазнини във формулата му. Използва се и като емулгатор и сгъстител за различни сладкарски изделия, като в това число се нареждат и диетичните протеинови десерти.

Използвани източници

 • "Phospholipids and sports performance" Jäger R, Purpura M, Kingsley M Journal of the International Society of Sports Nutrition 2007, 4:5 (25 July 2007)
Още съдържание по темата
Протеин-за-отслабване-какво-всъщност-означава-това
Протеин за отслабване - какво всъщност означава това
Млечен-протеин-какво-е-и-от-какво-се-прави
Млечен протеин – какво е и от какво се прави?
Лупин-протеин-какво-е-и-как-се-приема
Лупин протеин - какво е и как се приема?
Протеин-за-жени-има-ли-такъв
Протеин за жени – има ли такъв?
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow