Холестерол - каква е ролята му в човешкия организъм?

Добър или лош, холестеролът винаги присъства в телата ни

от четиво за 7 минути

Холестеролът представлява стерол и се открива главно в животинската тъкан. Тъканният холестерол съществува главно като свободен (неестерифициран) холестерол. Съществува още и като връзка със свободни мастни киселини като холоестерил естери и други протеини. Свободният холестерол е основен компонент на клетъчната мембрана и служи за прекурсор на стероидните хормони, включително естроген, тестостерон, алдостерон и жлъчна киселина.

Добър или лош - той винаги присъства в телата ни! Диетичен и кръвен холестерол 

Интересен е фактът, че нашите тела всъщност произвеждат цялото количество холестерол, от което се нуждаем.

Когато се прави изследване за нивото на холестерола, докторът на практика измерва нивото на циркулиращия холестерол в кръвния ток, или с други думи, нивото на кръвния холестерол.

Около 85% от холестерола, който циркулира в кръвообращението, е произведен в нашия организъм. Останалите 15% идват от външни източници – храната.

Диетичният холестерол постъпва в организма чрез приема на месо, пилешки продукти, риба и морска храна, яйца и млечни продукти. 

Възможно е някои хора да приемат храни, богати на холестерол и все пак да имат ниско ниво на кръвния холестерол и обратното, някои хора приемат храни с ниско съдържание на холестерол и в същото време имат високи нива на кръвен холестерол

Нивото на кръвния холестерол може да бъде завишено чрез прием на диетичен холестерол, наситени мазнини и трансмастни киселини.

Това завишение на холестерола се асоциира с атеросклероза – отлагането на плака, която стеснява или напълно блокира кръвните пътища. Ако коронарните артерии бъдат блокирани, резултатът е сърдечна атака.

Освен това, ако частици плака от затлачените артерии се освободят, могат да достигнат мозъка и да предизвикат удар.

Какво е LDL и HDL холестерол?

Съществуват два главни типа липопротеини, които работят в противоположната посока. Low-density lipoproteins (LDL) пренасят холестерол от черния дроб до останалата част от тялото.

Когато нивото на LDL холестерол е прекалено високо, холестеролът се отлага по стените на кръвоносните съдове. Това е причинтата LDL холестеролът да се нарича "лош" холестерол

High-density lipoproteins (HDL) пренасят холестерола обратно от кръвния ток към черния дроб, където холестеролът се преработва и бива елиминиран от тялото.

HDL намалява вероятността кръвен холестерол да бъде отложен по стените на кръвоносните съдове. Това е причината HDL холестеролът да се нарича "добър" холестерол

Накратко казано, колкото по-висок е LDL и по-нисък HDL, толкова по-голяма е опасността от атеросклероза и сърдечно заболяване. 

За възрастни от 20 г. и нагоре се препоръчват следните оптимални нива:

  • Общ холестерол по-малко от 200 милиграма на децилитър (мг/дл);
  • HDL холестерол нива, по-високи от 40 мг/дл;
  • LDL холестерол нива, по-ниски от 100 мг/дл.

Връзката холестерол – сърдечни болести 

Прекалено много холестерол в кръвта може да доведе до проблеми. През 60-те и 70-те години учените откриха връзка между високите нива на кръвния холестерол и сърдечните заболявания.

Холестеролните отлагания, наричани плаки, се натрупват по стените на артериите и забавят скоростта на кръвния ток. Този процес на стесняване, наричан атеросклероза, обикновено се получава в артерии, които хранят сърдечния мускул (коронарни артерии).

Когато една или повече секции от сърдечния мускул не получават достатъчно кръв, респективно кислород и хранителни вещества, резултатът е болка в гърдите, известна под името ангина пекторис.

В допълнение плака може да се освободи от стената на кръвоносния съд и да предизвика запушване, което да доведе до сърдечна атака, удар и дори внезапна смърт.

За щастие отлагането на холестерол може да бъде забавено, спряно и дори обратимо.

Холестерол в диетата

Хората си набавят холестерол по два основни начина: тялото и главно черният дроб произвежда вариращи количества, обикновено около 1 000 мг на ден. Храната също съдържа холестерол.

Храна от животински източници – предимно жълтъци, червено месо, пилешки продукти, морска храна и пълномаслени млечни продукти съдържа големи количества холестерол.

Храна от растителен произход (плодове, зеленчуци, зърнени храни, ядки и семена) не съдържа холестерол. Съвременният мъж приема около 360 мг холестерол на ден; съвременната жена около 220-260 мг на ден. Това много ли е?

Американската Сърдечна Асоциация препоръчва средният дневен холестерол да не превишава 300 мг. Очевидно хора с високи нива на кръвен холестерол би трябвало да приемат по-малко. 

Обикновено тялото произвежда цялото количество холестерол, от който има нужда, така че приемът му с храната не е необходим. Наситените мастни киселини (Saturated fatty acids) и трансмастните киселини (Trans fatty acids) са главната причина за високите нива на кръвния холестерол

Оттук следва, че чрез поддържане на приема на наситени мазнини нисък, приемът на холестерол може значително да се намали, тъй като храните, богати на наситени мазнини по правило съдържат високи нива на холестерол.

Как физическата активност взаимодейства с холестерола?

Физическата активност увеличава нивата на HDL холестерола при някои хора. Също така помага за регулирането на телесното тегло, диабета и високото кръвно налягане.

Аеробната физическа активност (енергично ходене, бягане, плуване) подобрява качеството на сърдечния мускул и увеличава белодробния капацитет. 

С други думи, физическата активност е главен фактор срещу сърдечните заболявания. Дори и средноинтензивни активности, ако са изпълнявани на дневна основа, намаляват риска от сърдечно заболяване.

Типични примери са ходене за удоволствие, градинарство, домакинство, танцуване, както и упражнения, изпълнявани в домашна обстановка.

Рискови фактори

Съществува голям брой фактори, които повлияват нивата на холестерола. Те включват: диета, възраст, тегло, пол, генетича предпоставка, болести и начин на живот.

Диета

Два са факторите, асоциирани с увеличаване на нивата на кръвен холестерол:

  • Приемане на храни с високо съдържание на наситени мазнини, дори и самите мазнини да не съдържат холестерол (това включва храни с високи нива на хидрогенизирани растителни масла (маргарини), както и палмово и кокосово масло).
  • Приемането на храни с високо съдържание на холестерол (групата на тези храни е посочена по-горе). Още веднъж, важно е да се запомни, че само храните от животински произход съдържат холестерол.

Възраст

Кръвните нива на холестерол се повишават с увеличаването на възрастта – фактори, които докторите взимат под внимание, когато взимат решение за вариантите за лечение при пациенти с по-високи нива на кръвен холестерол.

Тегло

Хората с наднормено тегло обикновено имат по-високи нива на кръвен холстерол. Също така нивата на HDL при тях са по-ниски.

Областта, в която е съсредоточено излишното тегло също играе роля при нивата на холестерола. По-висок е рискът, ако това излишно тегло е съсредоточено в района на корема и не толкова, ако е съсредоточено в района на седалището и краката.

Пол

Мъжете обикновено имат по-високи нива на LDL и по-ниски нива на HDL, за разлика от жените, особено преди 50-годишна възраст.

След 50-тата година, когато жените навлизат в техните постменструални години, се счита, че намалените нива на естроген предизвикват повишаване на нивото на LDL холестерола.

Генетична предпоставка

Някои хора са генетично предразположени към повишени нива на холестерол.

Множество незначителни дефекти може да водят към повишена продукция на LDL холестерол или намален капацитет за елиминирането му. Тази тенденция към високи нива на холестерол често се предава от родителите на техните деца.

Болести

Някои болести (като диабет) могат да намалят нивата на HDL холестерола и да увеличат триглицеридите, като по този начин ускоряват развитието на атеросклероза.

Някои медикаменти, използвани за намаляване на кръвното налягане, могат да увеличат нивата на LDL и триглицеридите и да намалят нивата на HDL.

Начин на живот

Високите нива на стрес и пушенето са фактори, които могат да повлияят негативно нивата на холестерола. От друга страна, редовна физическа активност може да увеличи нивата на HDL и намали нивата на LDL.

Хареса ли ти статията?
Мнения по темата
1
9 сеп 2007 11:46

Разбрах почти всичко за холестерола, освен “Каква е ролята му в човешкия организъм?”

Димитър Михайлов
2
9 сеп 2007 12:25

Материалът има за цел да запознае читателя с общите детайли, свързани с холестерола. Ако по някакъв начин има неяснота, породена от написаното, то следва да проверим, дали не може да обогатим информацията. Благодаря Ви за коментара.

3
мария
15 май 2009 13:58

Здравейте!За около 7 месеца качих 20 кг наднормено тегло .Скоро си правих изследвания  и показаха че общ холестерол е 6.35 mmoI/I тоест нивото му се е увеличило!Холестерол HDL 1.16 ,.Триглицериди- 2.31.Прочетох в статията ,че висококото ниво на стрес предизвиква увеличаване на холестерола.Аз предимно имам лош навик със сладкото ,но и съм прекалено неспокоен човек, претиснителен ,и така да се каже сама си предизвиквам стрес. Кое повече може да е предизвикало увеличаването на холестерола?

4
Бистра Иванова
28 авг 2009 10:15

Здравейте! При какви завишения на холестерола се прибягва към медикаментозно лечение и какво е то? Благодаря!

5
31 авг 2009 10:38

Като имате в предвид, че не съм лекар нивата са завишени ако:
- Серумен холестерол е 200 mg/dL и над това ниво
- HDL - е под 60 mg/dL
- LDL - е над 100 mg/dL

6
Бистра Иванова
1 сеп 2009 12:32

Благодаря, а каква е връзката mg/l и mmol/l ? Моето ниво е 5,64 ммол/л и лекарят твърди, че не е проблем. Мисля да опитам с подходящ хранителен режим, ленено масло и т.н. По въпроса за сладкото, майка ми изяжда огромни количества сладко, а има нормални стойности на холестерола.

7
12 сеп 2009 00:50

Бистра,

Отиди на този линк, където ще намериш калкулатор за превръщане на  mg/dl в mmol/l:

http://www.vin.com/scripts/labquest/converthtml.pl

8
д-р П. Войнов
26 дек 2010 22:52

Не мога да се съглася с това:
“Храна от животински източници – предимно жълтъци, червено месо, пилешки продукти, морска храна и пълномаслени млечни продукти съдържа големи кличества холестерол.”

Не знам какво разбира автора под червено месо, но това са: телешкото, особено конското, щраусовото, дивечовото и т.н. месо. То е най-диетичното месо т.е. съдържа висок процент протеини, много “желязо”, микро елементи и изключително малко мазнини и холестерол. Друго е вярно, че значителни количества холестерол се съдържат в черния дроб, бъбреците и други субпродукти (напр. “шкембе”), кожа и подкожна мазнина, висок процент холестерол съдържа свинското месо. От пилешките продукти холестерол има в кожата, субпродуктите и толкова.

Що се отнася до морската храна се втрещих! Виждам, че статията не е обосновавана от 2007 г. и мисля, че и е време. Все пак не може да се публикуват неистини в публичното пространство. Същата тази асоциация (”Американската Сърдечна Асоциация” превода не е правилен, трябва да е кардиологична), която така удобно цитирате категорично доказва благотворното действие на всички морски храни, особено по-мазните риби. Няма да обяснявам защо тъй като ще стане много дълго.

И в заключение ще кажа, че само 30% от общия холестерол е с екзогенен произход т.е приет с храната. И не LDL е лошия холестерол а неговата окислена форма, има голяма разлика.

9
лили
11 яну 2011 16:46

Здравейте! Холестерола ми е 6.78 ммол/л ;HDL 1,87 ммол/л триглецериди 0,95 ммол/л това застрашителни стойности ли са? Стойностите ми за 1 година се променят като на 11,11,2010 холестерола ми беше 6,15 на 13,12,2010 7,78 а на 29,12 5.60 след прием на крестор
Благодаря Ви за отговора ,предварително

Владимир Недков
10
12 яну 2011 13:45

Серумна концентрация (mmol/l)

            Умерен риск  Висок риск

Общ холестерол до 5.2   над 6.5

Холестерол в LDL до 4.0   над 5.0

Холестерол в HDL над 1.0   под 0.2

Холестерол в HDL/Общ холестерол
            над 0.25   под 0.9

11
30 юли 2011 20:02

Освен физическата активност,мазнините като омега 3-6-9 могат ли да помогнат да се повиши HDL и да се намали LDL холистерола ? А в месото и яйцата какво има ? 3-6-9 нали ? ;

12
Мила
29 сеп 2011 12:30

Бихте ли ми обяснили,какво значат съкръщенията-High и Low?

Тихомир Велев
13
29 сеп 2011 13:10

Мила, предполагам питате за Low-density lipoproteins и High-density lipoproteins.

Low, в този контекст, преведено от английски означава нисък, ниско...
High, в този контекст, преведено от английски означава висок, високо...

Low-density lipoproteins -> Липопротеини с ниска плътност.
High-density lipoproteins -> Липопротеини с висока плътност.

martinski
14
13 фев 2012 09:52

Нормалните нива на холестерола трябва да са 6-8 милимола на литър. Под 6 не е добре, а към 5 вече е зле положението. Към 4 вече си отиваш. Холестеролът изгражда всичко в нашия организъм, всеки липид, всяка клетка. Няма как да си докараш излишък от него и да “надвишиш” нормалните граници (които изобщо не са верни и заблуждават хората), можеш само да си докараш недостиг.

Very-low density lipoproteins-голям на площ липопротеин, който обаче е празен
Low-density lipoproteins- по-малък на площ липопротеин, който е по-пълен
High-density lipoproteins- малък на площ липопротеин, богат на съдържание. Този се води полезен, защото чистел. Другите постепенно се изпразват, докато стигнат този последният, който разтоварва всичко. Този отивал в хранисмилателната система като жлъчен сок, ала бала

ДА ДЕЛИШ ХОЛЕСТЕРОЛА НА ДОБЪР И ЛОШ Е СУПЕР ТЪПА ИДЕЯ

Какво носят липопротеините?- липиди и холестерол, участващи в кръвообращението.

Четете, вижте някои работи, има НАУЧНА литература. И по телевизията един човек ги говори тези работи, ама всички не го приемат на сериозно май. Като прочетат(ако изобщо прочетат) някоя по-сериозна книжка и вникнат в нещата ще им стане ясно, стига са слушали медицинската сестра от съседния вход :)

15
17 ное 2013 02:55

Здравеите моя холестерол е 13.1….и не ям месо .........

16
8 яну 2016 11:21

Моя холестерол е над 11.3 - апарата не може да отчете по-висока стойност и според инструкцията към него аз трябва да ида веднага на лекар! Имам високо къвно 180/120, което стига понякога до 220/140. Особено долната му граница не мога да я сваля по никакъв начин. Но аз няма да ида на лекар, защото трима мои роднини умряха, след като потърсиха лекарска помощ...

17
8 яну 2016 11:32

Според мен високия холестерол и вследствие на него високото кръвно и склерозата идват от ядене най-вече на много сладко и преди всичко на шоколад! Съдовете склерозират и се втвърдяват! Поради това долната граница на кръвното непрекъснато расте! Тя расте и от ядене на яйца, хайвер, карантия, маргарин и масло. Аз се опитвам да си реша проблема с ядене на лецитин и ленено масло - поне стенокардната болка изчезва от това. Но аз съм шоколаден наркоман и не мога без какао! Хич да не лъжат хората, че шоколада е полезен!! Напротив - изключително вреден е, и то най-вече черния шоколад с много какао. Това гарантирано те прави наркоман!! Кафе, цигари, алкохол, шоколад - това са корпоративни наркотици от които много се печели! Познавам хора умрели от цигари, алкохол и кафе. Аз пък ще умра от шоколад и какао. Няма бивш наркоман!!

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.