Фитнес обяд дори в офиса

Някои прости правила и полезни съвети за престоя в офиса

Не всички обядват. Повечето дори не закусват. Общият случай, за когото постоянно чувам, е онази жадувана и обилна вечеря, която бива поглъщана с едничката идея да компенсира пропуснатите хранения през деня. Не мислите, че е така? Попитайте своите приятели и познати (не тези, които вече са прочели тази статия). Ще се постарая в следващите редове да посоча положителните страни на обяда, а след това да прецените, дали все още "нямате време" за него. (Дисклеймър: изказвам своето мнение като потребител, който също доста време прекарва в офис).

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Фитнес обяд дори в офисаКомбинацията от многото срещи и съвещания, писане на мейли, телефонни разговори, подготвяне на документи и т.н. не винаги ни оставя свободно време да обядваме - или поне така го интерпретираме.

Ако приемем, че тренирате след работа (18 - 20 часа), обядът се явява едно от основните хранения, което е немислимо да бъде пропуснато.

Ако подберете правилно въпросното хапване, ще получите онзи заряд, необходим ви да не усетите преминаването на следобеда, а с него и напрежението в работата.

Най-често отскачаме с колеги до близкото заведение за малко или пък си взимаме сандвич или пица на бюрото. Не остават по-назад и хрупкавите вкусотии в опаковка с шоколадова глазура. Ако се замислим обаче, едва ли ще успеем да си набавим необходимите хранителни вещества.

А и ако прекалим с количеството въглехидрати (осезаемо присъстващи в горепосочения масов избор), вероятността да ни се доспи е доста голяма. Ако прибегнем до науката, може да си обясним този резултат, тъй като приетите прости захари спомагат за бързото отделяне на инсулин. Това от своя страна е неприятно, защото инсулина сваля кръвното налягане, което лесно отключва пътя на гликозата към мастните клетки.

Най-смешното е, че ако захарта е малко и в храната ви няма сложни въглехидрати, които да стабилизират инсулиновите нива, на тялото ви ще му се наложи да разгради собствена гликоза от гликогенния резерв. Стана много сложно ли? Казано накратко - изяждате 5 грама захар качвате 10 гр мазнини, такава е шантавата био-аритметика.

Метаболизмът просто няма нужда от толкова бърза енергия по това време на деня - тя би допринесла единствено за това, шефът да засече един по-сънлив поглед. Ако пък прекалите със сложните въглехидрати, например хапнете цяла баничка - изяли сте бомба със закъснител!

След най-много час отново ви се приспива. Вината е на брашното, което сте смляли до гликоза. Последната в кратък времеви интервал и в големи количества се свързва с инсулина и... Дежавю, т.е. вижте по-горе!

Но да се върнем на храненето. Защо не опитате нещо от тези:

  • Две кисели млека ( 0,1% - 2% ) - набавят се около 25 гр белтъчини и около 30 гр въглехидрати
  • Протеинова вафла - може би не е оптимално решение за всеки, но пък 30-35 гр белтъчини са гарантирани
  • Омлет със сирене  - става сравнително бързо, а и почти навсякъде по заведенията се предлага. Добре де, може и да не е задължително със сирене.
  • Салата - не звучи като основно ястие, но понятието е доста общо. 500 - 600 гр. зеленчуци с настъргано сирене или кашкавал биха дали необходимото зареждане.
  • Пилешка пържола /пилешки шишчета с ориз - възможно е да присъства в менюто, където ще намерите и омлета, но няколко страници по-натам. Този обяд е в категория "лукс" от гледна точка на това, че не всеки разполага с толкова време.
  • (В краен случай) сандвич - на всеки се случва да прибягва и до разрязаното хлебче с първо, второ, трето, четвърто. Съобразявайте се поне между това съдържание да няма маргарин или пък съмнителни сосове с екзотични имена.

С това вариантите за хапване на обяд не свършват, темата ще има продължение. Може да споделите чрез коментар по-долу какво обядвате на работното място.

Основател и идеолог на BB-Team. Имайки предвид, че прави това, откакто е на 13 години, разбираме, че буквално израства в така наречената фитнес индустрия. Занимавал се е с почти всички разновидности на тежестите - фитнес, бодибилдинг, кросфит, функционални и нефункционални тренирания (последното е шега). Активно търси практичното в необятната сфера на здравословното хранене и трениране, като подкрепя наученото и чрез обучения от Precision Nutrition (Канада), NSCA (САЩ), CPPS Academy (САЩ) и други.
Още съдържание по темата
Тренировките-са-прекалено-лесни
Тренировките са прекалено лесни!

Тренировъчната ми програма не ме натоварва достатъчно!

Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Мама-във-форма-Не-пренебрегвай-себе-си-след-раждането
Мама във форма: Не пренебрегвай себе си след раждането

Защо е важно майката да се грижи за здравето и формата си след раждането

Татко-във-форма-Не-пренебрегвай-себе-си-след-появата-на-детето
Татко във форма: Не пренебрегвай себе си след появата на детето

Защо да се грижим и за себе си след появата на детето

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow