Дневен план за навициСвали сега 

Силните жени от миналото (II част)

Циркови артистки и впечатляващи със своята сила атлетки от 19-ти и началотo на 20-ти век

Силните жени от миналото (II част)

В първа част се запознахме с три от впечатляващите със своята сила жени от миналото.

Днес продължаваме поредицата, защото и тези жени (наред с мъжете от това време) заслужават уважение и могат да послужат за мотивация на много от нас.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Athleta Van Huffelen

Силните жени от миналото (II част)

Тя е родена в Белгия през 1868 година и подобно на други активни по това време силови атлетки, произлиза от семейство на циркови артисти.

Още от малка е практикувала различни силови активности.
След първото ѝ соло представление оставила силно впечатление – досега никой не бил толкова силна жена.

Атлета осъзнавала, че публиката не иска да гледа само демонстриране на сила чрез вдигане на тежести и започнала да шокира чрез вдигане на хора, коне и варели. Но номерата ѝ не спират до тук - огъвала подкови и релси, и се борела с други жени от силовия свят.

Стандартна част от програмата ѝ било представление, в което тя танцувала валс, балансирайки с щанга на гърба, в краищата на която имало по един провисен мъж, а върху раменете ѝ – още двама.

Пътувала и до Англия, Германия, Франция и САЩ – където и да отидела, оставяла след себе си сензация.

Но не само силата ѝ допринасяла за бързата слава – друг важен фактор бил външният ѝ вид. Тя била смятана за голяма красавица според тогавашните стандарти, а 3 години след пенсионирането си от сцената, имала следните мерки: гръдна обиколка от 121.9 см, талия близо 90 см, бицепс 42.4 см.

Някои от личните й постижения са: тласкане с 90 кг, изхвърляне с 1 ръка с 49 кг. Имала и рекорд от 1 минута изометрия с 19.6 кг тежести върху дланта на изпъната встрани ръка.

Тя имала три дъщери, които продължили дейността ѝ.

Minerva (1869 – 1923)

Силните жени от миналото (II част)

Зад този псевдоним стои името на Josephine Blatt – родена в Хамбург, Германия. Има разминаване в годината и мястото на раждане според различните източници от това време – в едно от интервютата си тя твърди, че е родена през 1865 в Хамбург, но според Книгата на Гинес, в която тя е вписана, е американка, родена през 1869.

Това няма толкова голямо значение в случая, защото силата ѝ била достатъчно зашеметяваща. В продължение на няколко години Минерва държала рекорд за най-голяма тежест, вдигната от жена – платформа с 18 (а според някои източници – 23) мъже и общо тегло към 1360 кг.

Тя била една от най-успешните силови атлетки на цирковата сцена и до пенсионирането си (на възраст от 42 години), удивлявала публиката в цяла Европа и Америка.

В демонстрациите ѝ се включвали чупене на стоманени вериги с гръдния кош и улавяне на 10-килограмови гюлета, изстрелвани от близко оръдие.

Храната е заемала основна част от живота на атлетката и Минерва е споделяла в интервюта, че винаги е имала най-доброто, което може да набави.

Закуската ѝ се състояла от говеждо (недоизпечено), овесени ядки, пържени картофки, домати с лук и 2 чаши кафе. На вечеря изяждала френска супа, много зеленчуци, пържола, 3 пържени яйца и чай.

Anette Busch (1882-1969)

Силните жени от миналото (II част)

Родена е в Естония. Като тийнейджърка започнала да тренира в местния спортен клуб, където поставила основите в спортно отношение, а след това заминала за Русия и се присъединила към циркова трупа.

Тя изпълнявала най-трудните номера – късала железни вериги, огъвала железни лостове около раменете и торса си...

...и всичко това с голите си ръце, и то със завидна лекота - сякаш без усилие.

Един от най-запомнящите ѝ номера е боят с бик, в който тя хващала бика за рогата и го обръщала по гръб.

Изнасяла представления и заедно с най-добрата си приятелка (с която ще се запознаем някой друг път) – обикаляли света и показвали на публиката женска борба и невиждана сила.

Омъжила се за чешкия офицер Josef Hlinowsky, с който се установили в Япония.

Джоузеф се превърнал в мениджър на съпругата си и не след дълго започнали да правят големи пари. Тайната на успеха им бил разбираем, защото тя била първата боркиня, идваща отвъд пределите на Япония.

Ана научила японски език и се усъвършенствала в сумо, а нейните противници били само мъже, с които се справяла с лекота – основно заради добрата си техника и солидното лично тегло от 130 кг.

Използвани източници

  • Top 10 Old-Time Amazon Women, Nene Adams
  • Bbc.co.uk – Vulcana and Atlas
  • en.wikipedia.org
  • http://oldatletikaussr.blogspot.com/
  • Maryellenmark.com
  • The Mystery of Minerva, Jan Todd
  • Fscclub.com
Рони е много яка. Буквално. Занимава се с любителски бодибилдинг от няколко години. Освен това много я бива в готвенето и рисуването. Отговаря за ежедневния диалог с аудиторията ни, както във форума, така и в социалните ни канали (линкове в края на тази страница), както и стриктно следи, дали клиентите ни стават по-добри. Как става това тя научи и чрез образователната програма на Precision Nutrition.
Още съдържание по темата
Брус-Рандал-част-I
Брус Рандал (част I)

Трансформацията на века

Брус-Рандал-част-II
Брус Рандал (част II)

Голямата промяна

В-памет-на-Джо-Уидър
В памет на Джо Уидър

Почина създателят на първата фитнес империя

Силните-жени-от-миналото-I-част
Силните жени от миналото (I част)

Циркови артистки и впечатляващи със своята сила атлетки от 19-ти и началото на 20-ти век

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow