Дневен план за навициСвали сега 

Болт срещу Бекеле

Спринтьорът срещу маратонеца - най-бързият срещу най-издръжливия в света

Болт срещу Бекеле

Какво ли е да бъдеш най-бързият човек на планетата? А какво ли ще стане ако си и най-издръжливият? А какво ако това са двама души? Те са бързи. Те са велики. Те са олимпийски и световни шампиони. Те са двете страни на бягането. Те са Юсеин Болт и Кенениса Бекеле.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Светкавицата

Юсеин Болт е роден на 21-ви август 1986 г. в Ямайка. Болт държи световните и олимпийски рекорди на 100 и 200 м. Времената, с които печели прозвището си "Най-бързият мъж на планетата" са 9.58 на 100 метра и 19.19 на 200 метра.

Болт е израсъл в малкото селце Шърууд Кънтент в Ямайка. Като малък играе крикет с брат си. Загатва за големия си потенциал, когато на 15-годишна възраст печели злато и два сребърни медала на световния шампионат за младежи 2002 година в Кингстън.

През май 2008 година Болт преодолява стометровата дистанция за 9,76 секунди, което време е втори резултат в историята на тази дистанция, след световния рекорд на сънародника му Асафа Пауъл.

По-малко от месец по-късно, на 31 май 2008, Болт побеждава в 100 м дистанция с резултат 9,72 секунди, установявайки нов световен рекорд.

На 16 август 2009 г., на световното първенство по лека атлетика в Берлин установява нов световен рекорд на 100 м, постигайки сензационния резултат от 9.58 секунди. Заради името и постижението си си спечелва прозвището "мълнията" ("Lightning bolt").

Най-добрият лекоатлет на десетилетието

Кенениса Бекеле е роден на 13-и юни 1982 г. в Етиопия. Бекеле държи световните и олимпийски рекорди на 5 000 и 10 000 метра съответно с времена 12:37.35 на 5 000 метра и 26:17.53 на 10 000 метра.

Кенениса Бекеле никога не е бил побеждаван на бягания над 10 000 метра. Много критици го определят като най-великия бегач на дълги разстояния за всички времена.

Бекеле показва потенциала си още в юношеските години, когато през 2001 г. поставя нов световен рекорд за юноши на 3 000 метра – 7:30.67.

Кенениса е известен със силната си финална атака. Поставяйки световния си рекорд на 5 000 метра, Бекеле направи нещо невероятно с последните метри, заради което светът изтръпна.

Точно преди старта на 5 000 м беше завършило състезанието на 1 500 м за жени. Те избягаха разстоянието за над четири минути. Кенениса избяга последните 1 600 м за по-малко от 4 минути.

Бекеле бе обявен и за най-добър лекоатлет на десетилетието.

Единият е кралят на спринта, а другият на дългите дистанции. Нека разгледаме техните тренировки и диети.

Тренировки

Юсеин Болт

Юсеин Болт е висок 195 сантиметра и тежи 94 килограма. За да се сдобие с експлозивност и сила, нужни за спринтовите дисциплини, които са почти изцяло анаеробни относно енергиен разход, ямаецът използва комбинация от кросфит плиометрични и силови упражнения, за да изгради функционална маса.

Част от упражненията, които той използва са:

  • Напади с дъмбели;
  • Клякане с щанга;
  • Бедрено разгъване на скрипец;
  • Бързи изкачвания на стълби/платформа с тежести;
  • Заешки подскоци;
  • Жабешки скок;
  • Специално бегово упражнение: Бягане с високо вдигнато коляно.

Нападите и клековете са основните силови упражнения за покачване на силата. Болт използва серии по 8-12 повторения.

Заешките и жабешките подскоци водят до създаване на експлозивна сила. Болт тренира кръгово, както повечето професионални атлети.

С цел да изгради функционална маса, тренировката на Болт включва упражнения за гъвкавост и спринтове. Юсеин тренира интензивно по три часа на ден, последвани от масаж и релаксация за пълно възстановяне.

Кенениса Бекеле

Бекеле не прекарва толкова време във фитнеса, както прави Болт. Неговата основна тренировка е монотонно и нискоинтензивно тичане с висока продължителност. Това е така заради аеробния енергиен разход на дългите дисциплини, където от значение е издръжливостта, заради високия разход на енергиен запас.

Бекеле няма треньор. Както той самият казва, тренира сам.

Ето какви допълнителни упражнения прави Бекеле:

  • High-stepsbenchups;
  • Клекове на един крак;
  • Подскоци на един крак.

Диети

Юсеин Болт е един от малкото професионални атлети, който не приема добавки. Болт доверява, че използва само витамин C.

Диетата му се състои от високоенергийни храни, разпределени в 6 хранения на ден. Старае се да приема 60% протеини, 30% въглехидрати и 10% мазнини. Храни се с пилешко и свинско месо и риба.

Болт казва, че в деня, в който счупил световния рекорд на 100 метра, се подготвил, като "се събудил в 11 часа, седнал пред теливизора и си хапнал пилешки хапки".

Болт препоръчва ямс, съдържащ растителни (фито) хормони, които са сходни с човешките и успешно подпомагат възстановяването на хормоналната хармония. Ямсът е известен от векове с уникалните си общоукрепващи, хормонобалансиращи и подмладяващи свойства.

От своя страна, единственото, което отговаря Бекеле на въпроса за хранителния си режим е – "Имам талант от Бога".

И двамата атлети са уникални със своите успехи, чар и харизма.

И двамата накараха света да замълчи от възхищение – единият за броени секунди, другият за няколко минути. Докъде стигат човешките възможности? Да се надяваме, че скоро няма да разберем...

Използвани източници

Още съдържание по темата
Брус-Рандал-част-II
Брус Рандал (част II)

Голямата промяна

В-памет-на-Джо-Уидър
В памет на Джо Уидър

Почина създателят на първата фитнес империя

Силните-жени-от-миналото-I-част
Силните жени от миналото (I част)

Циркови артистки и впечатляващи със своята сила атлетки от 19-ти и началото на 20-ти век

Силните-жени-от-миналото-II-част
Силните жени от миналото (II част)

Циркови артистки и впечатляващи със своята сила атлетки от 19-ти и началотo на 20-ти век

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow