Дневен план за навициСвали сега 

Lagerstroemia speciosa (Лагерстремия Специоза)

Какво крие за нас растението, смятано за гордостта на Индия

Lagerstroemia speciosa (Лагерстремия Специоза)

Историята на Lagerstroemia speciosa ни отвежда в древната медицина на Южна Азия. Lagerstroemia speciosa, известна и като Гордостта на Индия и Цветето на Кралицата, е използвана от векове за лекуване на диабет в аюрведическата медицина в Индия, както и във фолклора на Филипините.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Днес учените на Новия свят се обръщат на Изток в търсене на нови хоризонти в лечението на диабета – растението придобива световна популярност и признание.

Дали съвременните технологии няма да на позволят да открием и докажем нови и неподозирани ефекти на Lagerstroemia speciosa?

Какво представлява Lagerstroemia speciosa?

Lagerstroemia speciosa е малко по размери дърво, което расте в Южна Азия.

Листата на растението са използвани в народната медицина на индийци, виетнамци и филипинци, японци.

В Тайван гледат на него предимно като на декоративно дърво, използва се дори и като суровина за изтънчени мебели.

Какво съдържа?

Проучването на химичния състав започва още през 70-те години в Япония.

Банаба е другото име на Lagerstroemia speciosa или по-точно на екстракта от листата му.

Активните му вещества са тритерпеноидът корсолиева киселина и група от съединения със сходен ефект, наречени елагитанини, с основни представители лагерстремин и PGG.

За какво се използва и какви здравословни ползи носи?

Обсъжда се действието му върху кръвната захар. Традиционната му употреба от различни нации за облекчаване симптомите на диабет е причината да се започнат проучвания относно механизма и реалните ползи от извлека на това растение.

Доказани ползи при хора

Ползите за третиране на диабетни състояния с екстракт от Lagerstroemia speciosa са свързани с две проучвания:

 • Първото от тях е свързано с изпробване на активното вещество на билката (корсолиева киселина) в условия, които се използват за изследване на диабет тип 2. От 31 човека е имало 19 със заболяването, а останалите са имали или нормална кръвна захар, или нарушен толеранс. Отчетените резултати сочат, че има понижение на глюкозата след хранене.
 • Положителен ефект при диабетици тип 2 показва и второто проучване, като за целта е използван еднопроцентов разтвор на корсолиевата киселина.

Доказани ползи при лабораторни животни

С Lagerstroemia speciosa са проведени проучвания върху животни. За антидиабетните механизми:

Корсолиева киселина:

 • Тя е изследвана при опити с мишки – модел на диабет тип 2. Резултатите показват, че след въвеждане на веществото не се променя концентрацията на инсулина в кръвта, а се увеличава броят на транспортните протеини за глюкоза (GLUT-4) по повърхността на мускулните и мастните клетки. Такова въздействие е присъщо на самия инсулин и следователно това е ефект на мимикрия (химично наподобяване на инсулина).
 • Способностите на тази киселина се проявяват преди даже да достигне кръвта. При мишки е отчетено намалено разграждане на дизахариди в червата. А това директно води до по-ниско ниво но кръвната захар.
 • Трето изследване разтваря още повече ветрилото от антидиабетни ефекти, като установява подтискане на глюконеогенезата.

За някои от съставките на извлека до момента има само опити върху специално изолирани линии от клетки.

Тези култури обикновено са модел за изследване на конкретен ефект от дадено вещество:

 • При опити с лагерстремин върху мастни клетки е отчетено инсулиноподобно действие. Измерено е с увеличаване на поемането на глюкоза.
 • PGG е част от групата на елагитанините. При едно проучване, проведено отново върху подобни клетъчни линии, PGG проявява дори по-силен инсулиноподобен ефект от лагерстремина.

Освен това при опити с телета с Lagerstroemia speciosa е отчетено увеличение на телесната маса и повишено наддаване на тегло.

Извод

В бъдеще извлекът от Lagerstroemia да се развие като алтернативно средство за лечение на диабет.

Това ще е възможно след събиране на достатъчно информация за реалните ползи, точните дозировки и страничните ефекти.

До момента научни данни за стимулиране на мускулния растеж от повишен внос на глюкоза има само при някои проучвания и то при опити с животни.

Има ли установени странични ефекти и противопоказания за прием на екстрактите?

 Странични ефекти от посочените проучвания върху хора за:

 • Lagerstroemia speciosa – остра увреда на бъбрека при пациент с нарушени бъбречни функции.

Кой и в комбинация с какво не бива да го приемат?

От описаните по-горе проучвания се виждат данни за повлияване на кръвната глюкоза.

Нормално контролирането на диабет тип 1 и 2 трябва да е под постоянен лекарски надзор.

За част от пероралните лекарства и особено за инсулина правилното дозиране е от изключителна важност и трябва да се съобразява с индивидуалните особености на пациента.

Такива са режим на хранене, професия, спортуване, навици.

Един от най-опасните ефекти на инсулина е острата хипогликемия. Тя води до спадане на нивото на кръвната захар до концентрации, недостатъчни за мозъка.

Той няма резерви от гликоген, както е това при мускули и черен дроб.

Следователно изявата на хипогликемията от страна на мозъка ще бъде замъгляване на съзнанието, кома и смърт.

Затова приемането на тази билка поотделно или в комбинация с други подобни от такива хора би представлявалo голям риск.

До момента няма голямо количество информация от проучвания или от случайни съобщения, която да показва, че приемането на добавки с билката е безопасно за хора със захарен диабет тип 1 и 2, както и за хора с нормални нива на кръвната захар.

В какви дози се употребява?

Безопасното и ефективно дозиране на билките поотделно или в комбинация не е проучено до момента с изпитвания върху хора.

В случай че откриете Lagerstroemia speciosa на етикета на някой продукт за подтискане на апетита или инсулинова мимикрия, обмислете внимателно приема му, като го консултирате с лекар ендокринолог.

Използвани източници

 • Fukushima M, Matsuyama F, Ueda N. Effect of corosolic acid on postchallenge plasma glucose levels;
 • Judy WV, Hari SP, Stogsdill WW, 2003. Antidiabetic activity of a standardized extract (Glucosol) from Lagerstroemia speciosa leaves in Type II diabetics. A dose-dependence study. J Ethnopharmacol. 87(1):115-7;
 • Prakash B, Dhali rA, Mondal M. Effect of feeding Lagerstroemia speciosa and conventional fodder based rations on nutrient utilization, ruminal metabolites and body weight gain in mithun (Bos frontalis);
 • Miura T, Itoh Y, Kaneko T, Ueda N,. 2004. Corosolic acid induces GLUT4 translocation in genetically type 2 diabetic mice. Biol Pharm Bull. 27(7):1103-5;
 • Takagi S, Miura T, Ishibashi C, Kawata T,. 2008. Effect of corosolic acid on the hydrolysis of disaccharides. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 54(3):266-8;
 • Yamada K, Hosokawa M, Fujimoto S.2008. Effect of corosolic acid on gluconeogenesis in rat liver. Diabetes Res Clin Pract. 80(1):48-55;
 • Shi L, Zhang W, Zhou YY. Corosolic acid stimulates glucose uptake via enhancing insulin receptor phosphorylation;
 • Hattori K, Sukenobu N, Sasaki T,Activation of insulin receptors by lagerstroemin;
 • Bai N, He K, Roller M.Active compounds from Lagerstroemia speciosa, insulin-like glucose uptake-stimulatory/inhibitory and adipocyte differentiation-inhibitory activities in 3T3-L1 cells;
 • Klein G, Kim J, Himmeldirk K.Antidiabetes and Anti-obesity Activity of Lagerstroemia speciosa;
 • Zheng JQ, Zheng CM, Lu KC Corosolic acid-induced acute kidney injury and lactic acidosis in a patient with impaired kidney function;
 • Снимка: H. Barrison (СС)
Още съдържание по темата
Протеин-за-отслабване-какво-всъщност-означава-това
Протеин за отслабване - какво всъщност означава това
Млечен-протеин-какво-е-и-от-какво-се-прави
Млечен протеин – какво е и от какво се прави?
Лупин-протеин-какво-е-и-как-се-приема
Лупин протеин - какво е и как се приема?
Протеин-за-жени-има-ли-такъв
Протеин за жени – има ли такъв?
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow